10 Blogger Terbaik Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sebelum memulakan penceritaan berkenaan dengan 10 blogger terbaik Malaysia, pertama sekali aku nak ucapkan terima kasih kepada pihak penganjur contest ini iaitu blog ohcikgu.com. Sejujurnya aku belum mengenali siapakah gerangan pemilik blog ohcikgu.com. Sudah lama aku perhatikan. Dari segi gaya penulisan dan gaya penceritaan aku dapat mengagak siapakah dia pemilik blog ohcikgu.com ini. Mungkin apa yang aku ramalkan ini tepat. Hehe. Orang kata hati tak pernah berbohong dan apa yang hati rasa selalunya betul.

10 blogger terbaik malaysia

Semua yang terlibat dalam arena blogging mempunyai matlamat untuk menjadi seorang blogger yang berjaya. Seorang blogger yang disegani atas sebab-sebab tertentu yang mana boleh dijadikan ikutan dan rujukan buat mereka yang memerlukan. Sama seperti pengalaman aku semasa diawal penubuhan blog pondok kecil. Cuma tahu asas wordpress sahaja. Hal-hal berkaitan blog, memang tak pernah mencuba sebelum ini. Waktu ini memang memerlukan khidmat mereka yang pakar sekiranya kita tidak berani untuk menanggung risiko.

Bezanya, dulu aku belum mengenali seorang blogger pun. Tapi kini dah hampir 100+/- blogger yang aku kenali. Link rakan blogger telah aku letakkan pada page rakan blogger @ pondok kecil. Tetapi kadang-kadang masa tak mengizinkan untuk singgah membaca di halaman blog rakan blogger setiap hari. Kenal yang aku maksudkan bukanlah kenalan rapat tetapi kenal dalam alam maya sahaja. Bagi aku kenalan di alam maya lebih indah daripada kenalan di alam nyata.

Mungkin apa yang aku rasa, korang semua pun rasai juga. Semua blogger yang aku kenal semua hebat belaka. Tak kiralah yang mempunyai pengalaman blogging lebih 10 tahun ataupun baru setahun jagung, bagi aku mereka semuanya hebat. Kalau tak hebat, tak kan berani buat blog. Kalau tak hebat, tak kan berani menyertai contest SEO. Kan?

Kalau nak diceritakan hal berkaitan pengalaman, mungkin tak sama dengan mereka yang sudah berkecimpung lama dalam arena blogging. Masa dan waktu adalah penanda aras yang amat baik dalam menentukan usia pengalaman seseorang. Untuk melengkapkan tugasan aku dalam contest ini, aku telah kategorikan pemilihan kepada beberapa aspek. Tujuannya pemilihan ini adalah sebagai pemudahcara untuk mencari siapakah yang bakal tersenarai sebagai 10 blogger terbaik di Malaysia.

1. Blog Gosip

Untuk kategori ini, aku telah memilih blog Beautiful Nara dan pemilik blog ini adalah saudara Nazuwan Ahmad. Blog beliau juga berada di kedudukan ke 81 ranking Alexa. Mungkin niche blog beautifulnara membuatkan beliau dapat mengecapi kejayaan seperti ni. Bagi aku amat sukar untuk berjaya berada di tahap ini tanpa limpahan traffic dari sesebuah artikel yang disiarkan. Jauh perbezaan rangkin Alexa dengan blog aku. Hehe.

2. Blog Tumpuan

Sesuai dengan slogan blog Hidup Untuk Memberi, blog Denaihati semakin kemas menyusun langkah demi langkah dalam mencapai cita-cita di arena blogging. Bagi aku, saudara Amir Hassan seorang yang baik hati dan sumber rezeki yang diperolehi dari blog disalurkan juga kepada rakan blogger untuk turut sama merasai. Setengah tahun menceburkan diri dalam arena blogging, tak jumpa lagi insan seperti saudara Amir Hassan. Aku betul-betul teruja kerana setiap hadiah yang ditawarkan untuk sesuatu contest cukup lumayan. Bagi aku, beliau seorang yang tak sayangkan duit. Haha. Tak percaya? Sila klik laman ini.

Semasa contest 3 blog pilihan berlangsung, kebanyakan dari mereka yang menyertai boleh dikatakan 70% memilih blog Denaihati sebagai salah satu blog pilihan terbaik. Mungkin juga 90% kerana aku tak melawat kesemua blog peserta contest. Blog yang aku lawat, semuanya memilih blog Denaihati. Jadi, tiada apa yang perlu aku huraikan lagi berkenaan dengan blog Denaihati. Sudah menjadi hakikat yang blog denaihati ni hidupnya adalah untuk memberi. Dari sudut blogging, teknologi dan gadget semuanya dikongsi bersama.

3. Trademark

Sebut sahaja trademark, pasti akan terbayang akan blogger wanita yang sorang ni. Siapa lagi kalau bukan saudari Fatin Liyana, pemilik blog honeykoyuki.blogspot.com. Memang aku akui, trademark beliau nampak selamber, tetapi hot. Haha. Ada juga blogger yang tiru trademark Fatin Liyana menggunakan chop stik. Nak tengok? Klik ruangan ni. Bab ni aku malas nak komen lebih-lebih kot nanti ada yang jeles. Hehe.

10 blogger terbaik malaysia

4. Blog Teknologi dan ICT

Walaupun aku bekerja dalam bidang ICT sejak dahulu lagi, namun aku belum mempunyai kebolehan untuk menulis artikel berkaitan dengan hal-hal berkaitan komputer dan teknologi masa kini. Empat tahun menceburkan diri dalam bidang ICT, namun pengalaman yang ada sangatΒ  cetek. Kadang-kadang terasa juga nak menulis niche blog berkaitan permasalahan komputer. Pengalaman yang agak cetek, ditambah pula dengan keinginan yang kurang membuatkan aku terpaksa tangguhkan angan-angan aku untuk seketika.

Blog teknologi dan ICT yang aku maksudkan adalah blog amanz.my.

10 blogger terbaik malaysia

Kredit : amanz.my

5. Blog Mesra Nuffnang

Pengalaman sementara bersama Nuffnang sedikit sebanyak memberi inspirasi kepada aku untuk menulis blog. Namun kini iklan bersama Nuffnang terpaksa aku tangguhkan seketika. Bukan berhenti terus daripada menampalkan iklan Nuffnang di blog aku. Memandang kepada pendapatan daripada Nuffnang tidak memberansangkan, kadang-kadang membuatkan hati ini terasa beremosi. Penubuhan blog pondok kecil tak sampai setahun lagi. Mungkin sebab tu susah untuk mendapatkan komisen.

Blog yang aku maksudkan adalah blog shakiddo.com. Ada juga blogger lain yang hebat dalam mendapatkan komisen Nuffnang ni, namun aku tetap memilih blog shakiddo. Nak selongkar artikel berkenaan nuffnang? Klik jer laman ni. Jangan jeles sudah. Haha.

6. Blog Perniagaan

Blog merupakan salah satu platfon yang agak baik untuk dijadikan sebagai penjana sumber kewangan selain daripada media sosial seperti Facebook. Blog perniagaan yang aku maksudkan adalah blog saudara Shahabudeen Jalil bin Kamarul Jaman. Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan latar belakang beliau, boleh la melayari laman ni.

10 blogger terbaik malaysia

Apa yang menarik perhatian aku berkenaan dengan blog ini adalah ia merupakan satu cabang untuk golongan usahawan yang berminat untuk menceburkan diri dalam pernigaan memborong di China.

Lampu suluh terang benderang,

Dibawa menuju ke jalan kejayaan,

Rajin dan malas sikap seseorang,

Itulah perbezaan setiap kejayaan

7. Blog Motivasi

Motivasi atau roti basi? Teringat kenangan semasa di bangku sekolah dahulu. Setiap kali di adakan motivasi, pasti ada suara sumbang yang berkata ” motivasi atau roti basi? “. Waktu itu memang tak boleh nak salah kan pelajar tersebut 100% kerana watu tu masih dikira belum matang. Motivasi sebenarnya perlu dalam menaikkan semangat dalam kehidupan. Tak kiralah dalam bidang apa sekali pun yang kita ceburi, tanpa motivasi yang baik kita sukar untuk berjaya.

Untuk blog motivasi, aku telah memilih blog sabreehusin.com yang mana pemilik blog adalah saudara Mohamad Sabree bin Hussin. Anak kelahiran Klang, Selangor ini menyimpan impian yang besar di arena blogging. Banyak juga ilmu yang di ambil dalam blog beliau untuk aku jadikan panduan. Tak rugi singgah selalu di ruangan blog ini kerana banyak manfaat yang akn kita perolehi.

Saudara Sabree ada membuat buku online yang bertajuk Blueprint Blogger Baru. Walaupun aku tak habis membacanya lagi, namun aku rasa aku patut war-war kan pada korang semua. Memang menarik.

8. Blog Keibubapaan

Untuk mewujudkan blog keibubapaan, seseorang itu mestilah mempunyai pengalaman menjadi seorang ayah atau pun seorang ibu. Agak mustahil sekiranya bergelar bujang mampu menulis setiap pengalaman berkenaan dengan keibubapaan melainkan yang bujang itu menceduk pengalaman dari mereka yang sudah berkeluarga. Apa yang ditulis mengikut pengalaman kita mampu melahirkan artikel yang berkualiti berkenaan dengan sesuatu tips ataupun informasi. Sekaligus lebih menambahkan kepercayaan pembaca untuk setiap artikel yang dihasilkan.

Blog keibubapaan kali ini aku telah memilih blog melastikbintang.com. Walaupun aku jarang singgah di halaman blog ini, namun aku tahu ada sesuatu yang istimewa untuk dijadikan panduan buat mereka yang sudah berkeluarga. Sesuai dengan niche blog iaitu parenting, beliau telah membuat satu halaman khas untuk anak kesayangan beliau. Korang nak baca boleh la melawat di ruangan ni.

9. Blog Cinta Cintun

Sudah sekian lama aku menjadi silent reader untuk blog realiti konspirasi ni. Sejak beberapa tahun lepas lagi. Aku suka membaca setiap cerita yang dimuatkan kerana mempunyai gambar kartoon yang sungguh menarik. Entah kenapa aku boleh jatuh hati pada hasil lukisan saudara Zack Zukhairi. Paling menarik bila artikel tersebut berkenaan dengan cinta cintun. Hehe.

10 blogger terbaik malaysia

10. Blog Buat Duit Dari Planet Bumi

Haha. Entah kenapa bila terpandang kedai jual cendol, terus teringat blog lelaki kacak ni. Kuat betul tempias keyword cendol ni. Lelaki kacak yang aku maksudkan adalah saudara Ahmad Faizal pemilik blog earncent.com/blog. Sejujurnya aku sangat jeles melihat setiap komisen yang diceritakan di halaman blog beliau. Bukan aku sahaja, rata-rata mereka juga ingin mencipta kejayaan seperti saudara Ahmad Faizal. Gaya penulisan yang santai dan tidak membosankan membuatkan aku adalah diantara berjuta rakan blogger yang selalu singgah di halaman blog beliau. Paling menarik, sejak akhir-akhir ni incoming link ke website aku adalah blog beliau.

Sebenarnya aku pun tak pasti apakah fungsi incoming link yang terdapat pada dasboard wordpress. Adakah sama seperti referral link? Mungkin ada diantara rakan blogger yang mengetahuinya dan boleh la berkongsi di ruangan komen dibawah.

*****************************************************************************

Secara keseluruhannya, banyak lagi blog rakan blogger yang hebat. Tak disenaraikan di sini tak bermakna blog tu tak menarik. Aku harap daripada penulisan aku ini, korang baca dan nilai dari sudut yang positif. Jangan pula ayat ni yang terdetik di hati rakan blogger sekalian.

” Ala blog aku hebat lagi dari blog dia, tapi kenapa blog aku tak ada dalam senarai “

Contest SEO 10 Blogger Terbaik Malaysia dianjurkan oleh Ohcikgu.com. Penaja bersama adalah Fivio.com, Nadot.my, Cik Laili, Halim RDF, LadfeAmir, Minda Emas Network, Cheese Maz, Kakimedia.MY, ContengConteng.com dan Blog Hati Putera.

p/s : Teruslah menyokong pondok kecil kerana senjata utama aku untuk berjaya adalah sokongan daripada rakan pembaca sekalian.

140 thoughts on “10 Blogger Terbaik Malaysia

  1. sensasi2020

    Assalamualaikum..
    Wah..dah menyertai contest SEO, 10 blogger terbaik Malysia. Siap dgn ulasan yang jitu. Lagi. Tahniahlah dah berjaya buat entri tu. Cuma saya belum lagi sertai. Letih lagi nak buat, contest DH masih berjalan. Tak larat nak buat yg ini. Sekali sekali jengok hak rakan hasilkan, cuba curi ilmu mereka. Wah nak mencuri pulak. Taklah..nak cari sedikit maklunat dan diolah menjadi karya sendiri. Itu saja.

    Semoga berjaya bro….

    Wassalam…
    sensasi2020 recently posted..iphone 5 Gadget ImpianMy Profile

    Reply
  2. Melastik Bintang

    Alhamdulillah saudara pondok kecil berjaya menyertai pertandingan ini.. MB mengucapkan semoga berjaya dan terus maju dalam penulisan dan dunia blogging…

    Terima kasih juga kerana memilih blog MB yang tidak seberapa dan tidak sehebat mana.. apa yang ditulis adalah dari hati yang inginkan kegembiraan dan perkongsian untuk mereka di luar sana.. =)

    ps: Salute for this entri…
    Melastik Bintang recently posted..Mekanisma Undian Malaysia Social Media Week 2013My Profile

    Reply
    1. hafizul Post author

      Sama-sama..sebenarnya blog yang tak tersenarai dalam artikel ni semua mantap2..entah la..keliru juga semasa menulis artikel ni..tak tau nak pilih yg mana..hehe

      Reply
  3. catzer

    Bestkan skang ramai dah blogger huh..zaman awal2 aku berblog dulu mmg tak ramai lagi blogger..bile sebut “blogger” pun ramai huh blur..ramai kawan2 seangkatan pun domain tak renew dah..huhuhu

    Reply
    1. hafizul Post author

      Ooo kiranya dah lama la ni dalam dunia blgging?hehe..tahniah masih aktif smp sekarang…emm mungkin diorang dah jadi jutawan traffic dah kot..terus tukar domain lain..haha

      Reply
  4. iAwani

    saya juga peminat Amanz. Walaupun bukan dari background ICT tapi kerana minat pada smartphone, tablet dan komputer, saya buka blog yang macam tu. Bukan berkongsi tips segala tapi berkongsi perkembangan terbaru dunia perkomputeran.

    Reply
    1. hafizul Post author

      Terima kasih..siapalah saya itu tak menjadi isu..yang penting usaha kita untuk menunjukkan siapalah diri kita tu..hehe..sy pun baru lagi dalam dunia blogging ni..

      Reply
        1. hafizul Post author

          Emm mungkin kena perbanyakkan tips kot..tak apa la..sy tahu blog sy tak berapa banyak info..dan tak menarik..masih dalam proses belajar lagi..hehe..asalkan tak turun ke PR1 sudah..

          Reply
  5. Pingback: 10 Blogger Terbaik Malaysia

  6. Cik Lisa

    lisa datang singgah & merupakan salah seorang peserta dari contest ni jugak, hehe. Review yang cukup bagus & berkualiti, taniah.. goodluck yer. Tinggal beberapa sahaja lagi bakal berakhirnya contest ini, hehe πŸ˜‰

    Reply
  7. Beruangbuluh

    Ya, saya terjah 10 blogger hebat yang awak cakap tu πŸ˜‰

    Tp tak semuaa, line ciput mcm sekedis. T_T. Btw blog awak pun hebat. Gaya penulisan yang simple dan mudah utk dipahami πŸ™‚

    Salam berbelog.

    Reply
  8. Pingback: Top Komentator Februari 2013 Pondok Kecil - Pondok Kecil

  9. Pingback: Mencari Rentak dan Irama Blogging - Pondok Kecil

  10. Pingback: Oh! Kontest & Pemenang Buku Perang Arab-Israel 1973 β€” HAFIZMOHD.COM

  11. Pingback: Top Komentator Mei 2013 Pondok Kecil - Pondok Kecil

  12. Pingback: Keseronokan Contest SEO Versi Pondok Kecil - Pondok Kecil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge