2012 Tahunku Yang Kacak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

2012 tahunku yang kacak. Tajuk artikel ini adalah sebagai penyertaan untuk contest rakan blogger, spudinpunya dot com. Contest yang sungguh unik kerana terpaksa diolah jalan cerita berpandukan kepada tajuk yang diberi. Apakah pengisian yang terdapat dalam hidup aku untuk tahun 2012 ni? Sebelum memulakan penulisan artikel ni, aku merenun dan mengimbas kembali apakah perkara yang bermanfaat yang berlaku dalam hidup aku sepanjang tahun 2012 ni. Sepanjang tahun 2012 ni, tiada yang paling berharga melainkan wujudnya blog pondok kecil. Selebihnya adalah perkara biasa sahaja yang berlaku sepertimana tahun-tahun sebelumnya.

2012 tahunku yang kacak

Kredit : Facebook Ustaz Azhar Idrus

Apakah sebenarnya yang menarik di dalam penubuhan blog pondok kecil ni?

Dalam sebuah kehidupan, mustahil untuk dipertikaikan bahawasanya wang ringgit adalah segala-galanya. Memang benar wang ringgit tidak menjanjikan apa-apa apabila mati kelak, tapi dengan wang ringgit jugalah yang membuatkan kehidupan kita menjadi sempurna. Si miskin mahukan kekayaan, kesenangan dan kebahagiaan dalam hidup dan begitu juga dengan si kaya. Kekayaan, kesenangan, kesempurnaan dan kebahagiaan semua tu bapak yang tentukan. tak kan hadir kalau tidak disokong dengan wang ringgit. Betul tak? Tepuk dada tanya selera. Andai aku tersalah tafsiran, cuba perbetulkan. Hehe.

Berbalik kepada tajuk artikel ni, 2012 tahunku yang kacak, tiada apa yang nak diceritakan kecuali sedikit perkongsian berkenaan dengan pendapatan blog yang aku perolehi selama memegang jawatan sebagai seorang blogger. Walaupun pendapatan blog tak sehebat blog denaihati, tak setaraf blog earncent dan tak sekuat blog Irfan Khairi, namun aku sangat berpuas hati. Sekurang-kurangnya ada juga pendapatan yang aku perolehi hasil  usahasama aku dengan pondok kecil. Bak kata pujangga, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Pendapatan blog pondok kecil bukan daripada pengiklanan, mahupun program affiliate yang aku sertai. Tetapi pendapatan daripada pertandingan anjuran rakan blogger. Setakat ini, tiada satu pun pendapatan yang aku perolehi daripada program affiliate. Entah kat mana silapnya. Mungkin ilmu berkenaan perkara ni masih berkurangan. Mungkin juga belum tiba masanya untuk aku terima semua pendapatan itu. Tidak mengapa. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Sekurangnya bila aku dah kaya nanti, aku tahu la macam mana ertinya sebuah kesusahan.

Setakat ini hasil yang di perolehi sudah pun mencecah RM 200 lebih. Sebenarnya aku nak senaraikan secara terperinci tetapi disebabkan oleh pengurusan kewangan yang tidak teratur, aku terpaksa batalkan niat baik aku tu. Maklum la semua duit yang aku ada, aku letakkan dalam satu akaun. Dengan pengurusan yang seperti ini, menyulitkan aku untuk membezakan mana satu pendapatan blog dan mana satu pendapatan daripada pekerjaan aku. Oleh sebab itu, aku wujudkan satu akaun Maybank untuk memudahkan aku menguruskan segala kewangan yang berkaitan dengan blog.

Dengan pendapatan yang aku dapat tu sedikit sebanyak  memberi aku semangat untuk terus berkarya di halaman pondok kecil. Disebabkan pendapatan yang aku perolehi ni semakin menjadikan 2012 tahunku yang kacak.

Contest anjuran Syaifuddin Alias, ditaja oleh Ciktom, mksyahir, FauziBlues, eizil network, lepakk[dot]com, LadFeamir , My Arazzipenmerah[dot]com , nurmisnan dan puanbee[dot]com.

109 thoughts on “2012 Tahunku Yang Kacak

    1. hafizul Post author

      Terima kasih bro..emm kalau begitu bagai dikata, maknanya sy dah layak la sertai contest bro kan?emm bab SEO tu sy tolak ke tepi jer dulu..sebab sy memang fail bab tu..apa yang diharapkan kesan sampingan daripada menyertai contest bro ni..hehe..

      Reply
            1. hafizul Post author

              bereh2…kawe baru ado maso online..kalau dop sempat ziaroh demo mlm ni, kawe ziroh esok..tgh duk balas komen pelawat ni..haha..lenguh jari jemari nih…

              Reply
  1. AkmaOmar

    Wahh masuk dah ya…page 1 tu..

    Selalu orang cakap duit tak penting, bila dengar nak tergelak juga..duit tu penting untuk hidup, takde duit nak makan apa ye tak..cuma jangan jadi hamba duit…good luck semoga berjaya 🙂

    Reply
    1. hafizul Post author

      emm terima kasih bro…emm tak kisah ler jemput @ tak..datang singgah ni pun dah kira markah bonus untuk kejayaan hari pondok kecil hari esok..hehe..terima kasih..

      Reply
    1. hafizul Post author

      Hehe..terima kasih yer..mungkin org lain belum agresif lagi kot dengan keyword ni..tu pasal pondok kecil ada ruang untuk berada di page 1 tu..

      Reply
    1. hafizul Post author

      Terima kasih yer..hehe..keyword 2012 tahunku yang kacak, tak famous lagi kot..tu yang pondok kecil duk zon agak selesa tuh..kalau mcm keyword iphone 5 tu, memang tak nampak la pondok kecil di 1st page google..hahaha

      Reply
  2. Pingback: Cadangan Penambahbaikan Blog Pondok Kecil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge