Aku Sayang Isteri Nombor Satu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ya. Aku sayang isteri nombor satu. Sayang sangat-sangat. Siapa tak sayang bini? Sila angkat tangan dan tunjukkan muka ketidakpuasan hati. Tunggu sekejap dan tengok apakah reaksi yang bakal berlaku. Kalau tak ada apa-apa yang berlaku, alhamdulillah. Isteri korang memang sporting habis haa.

aku sayang isteri

Sekadar gambar hiasan : Google images

Banyak sebab yang menjadi penyebab mengapa aku sayang isteri sangat-sangat. Perkara dan sebab paling utama ialah pengorbanan. Aku sebenarnya tak berapa nak ingat sangat tarikh perkahwinan kami. Kalau ingat pun, mesti was-was. Tapi aku rasa masuk 4 tahun lebih dah kot perkahwinan kami. Alhamdulillah. Sampai ke hari ni masih lagi terasa macam pengantin baru.

” Awww so sweetttt!!! “

Haha. Sekarang ni isteri tengah menunggu masa untuk melahirkan anak kedua. Bila la agaknya anak ayah nak keluar melihat dunia ni ekk? Kami sekeluarga dan tak sabar dan setiap hari pengharapan itu mesti ada. Tak hari ni, esok bersalin la. Itulah yang mampu disematkan dalam jiwa sebagai pengubat kepada ketidaksabaran hati ini.

Semakin banyak pengorbanan yang dilakukan oleh isteri, semakin bertambah kasih dan sayang aku padanya. Terutama sekali di bulan Ramadan. Sehingga ke hari ni masih larat dan kuatkan diri untuk bangun masak sahur. Semata-mata nak alaskan perut kami sekeluarga. Walaupun hanya sekadar telur mata kerbau banjir kicap.

Kami hadap dengan penuh kusyuk dan penuh selera.

Sebab tu kalau aku cakap, aku sayang isteri sampai bila-bila, ada yang gelak. Ada yang buat muka sinis. Kononnya membangkang dengan kata-kata aku la tu.

Ada juga yang kata :

“Ala… Anak sorang dua ni sayang lagi la. Tapi bila dah masuk anak ke-9, kasih sayang entah kemana. Cinta sudah kelaut jadinya.”

Uhh tak adil sungguh korang ni kan? Sekurang-kurangnya bagilah semangat sikit kat aku. Yer la. Aku tahu korang dah banyak makan garamnya. Korang dah hidup lagi lama dari aku. Dan pengalaman korang juga sudah bertimbun-timbun. Aku baru nak kecapi apa yang korang kecapi dulu.

Walaupun korang tahu perkara itu mungkin akan berlaku, tapi kasi lah semangat dan nasihat sikit. Jangan ajar aku cara untuk menjadi ganas dengan isteri sendiri. Tak baik tau. Kecik hati isteri aku nanti.

Walau apa-apa pun, setiap perkahwinan yang dibina menginginkan kebahagiaan yang abadi. Bahagia tu biarlah sampai bila-bila. Seteguh langit dan bumi. Walaupun tak bertiang, ia mampu bertahan berdekad-dekad lamanya.

p/s : Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

28 thoughts on “Aku Sayang Isteri Nombor Satu

  1. zara

    wah beruntunglah isteri saudara kerana dihargai, siap ada entry lagi..cadangan saya, forward link artikel ni pada isteri..mesti dia tersenyum bahagia membacanya..kami isteri-isteri ni sebenarnya suka sangat dihargai..tak perlu pun keluarkan bajet yang tinggi untuk menghargai kami 😉
    zara recently posted..Tips Legakan Sembelit Selepas BersalinMy Profile

    Reply
    1. hafizul Post author

      Hahahaha..terbaiklah..statement macam ni lah yang selalu membahagiakan hidup nihhh..hehe..terima kasih..tak apa lah..tak nak link-link..nanti dia baca sendiri lahhh..hahaha

      Reply
    1. hafizul Post author

      Haha..wahhh bagus lah macam ni..seronok pula mendengarnya..hehe..terima kasih..anak kedua belum kuar lagi..dah lebih jangka haaa…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge