Ayah Sibuk Anak Merajuk

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ayah sibuk anak merajuk. Senario yang biasanya berlaku dalam kehidupan seharian. Betul tak? Ayah merupakan ketua keluarga yang selalu memikirkan kebajikan isi rumah terjaga dengan baik dan sempurna sekali. Naluri seorang ayah memang macam ni la. Keperluan anak perlu diberikan keutamaan. Begitu juga dengan kehendaknya.

Ayah Sibuk Anak Merajuk

Menarik –> Anak Merajuk Siapa Pujuk

Lain pula ibunya. Yang selalu duk kawal jer kemahuan si anak. Sampaikan aku dapat tagline “peguam bela”. Haha.

“Ha peguam bela dah datang…”
“Tak apa. Peguam bela ada…”

Kadang-kadang seronok gak dapat title macam ni.

Anak sulong, suka sangat makan gula-gula. Sekarang ni tengah menggilai gula-gula batang tu. Budak, dah memang namanya budak. Makanan yang kita tak bagi makan, itulah makanan kegemarannya. Orang suruh makan nasi banyak-banyak, kasi tubuh cepat besar, dia tak nak. Gula-gula batang yang manis lagi sedap tu la yang dia nak hisapnya. Aku pun tak faham la. Haha.

Ayah Sibuk Anak Merajuk

Yang ni… Kalau dia nampak memang tak senang duduk jadinya.

Kalau tak bagi, mula la ayat dia yang gedik tu. Dengan mimik muka yang kecewa :

“Malas kawan dengan ayah. Nak beli pistol. Tembak ayah…”

Peguam bela dia pun nak tembak. Kecik macam ni punya budak dah pandai cakap macam-macam. Hebat belaka geng-geng kat sekolah dia. Haha.

Beberapa minggu ni, aku sibuk semacam jer. Banyak perkara yang harus dilakukan. Dan waktu anak sulong tidur, itulah waktu emas yang aku ada untuk mengemaskini laman blog. Masa tu juga merupakan masa berharga untuk aku mempromosikan panduan jobdirumah. Dan masa tu juga merupakan masa emas untuk aku fikirkan macam mana nak tambah pendapatan dari blog.

Maklum aje la. Orang baru nak hadir tak lama lagi. Kena lah buat sesuatu untuk menambahkan pendapatan yang sedia ada ni.

Sebut aje orang baru, aku pun ada cerita nak kongsikan.

Dia tahu kot aku sibuk. Dia tahu aku dah lama tak belai perut ibunya. Tak sembang dan tak bergurau senda dengannya. Seminggu dua ni, dia macam ada konflik jer dengan aku. Dengan isteri elok jer dia bermain. Siap leh gosok dan rasa badannya lagi. Tapi bila aku masuk line, bunyi aje suara, terus senyap budak tu.

Badan dia, langsung aku tak rasa.

Dan bila kaki melangkah jer, dah gerak balik budak tu.

“Oooo adik gaduh dengan ayah ekkk? Tak apa. Tak apa…”

Isteri senyum aje la tengok situasi macam ni. Bukan hari ni jer. Hari sebelum ni pun, baby dalam kandungan buat perangai yang sama. Dah masuk seminggu lebih dah kot.

Ye la. Ayah tahu ayah sibuk carikan duit. Ayah sibuk duk jual panduan menjahit baju. Sampaikan tak ada masa nak bermain dengan adik. Huhu.

Nanti ayah gantikan balik masa berharga ayah dengan adik yer.

p/s : Ok. Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

25 thoughts on “Ayah Sibuk Anak Merajuk

  1. suri

    payahlah kalau begitu hee.setakat ini saya dan suami ok lagi.cuma kami tak larat jer.sebab dia banyak mulut.anak pompuan dia suka cakap sahaja.anak lelaki pula slu suka buat kerja dia sendiri dan diam bila hadap satu barang hiii
    suri recently posted..Ananas ComosusMy Profile

    Reply
    1. hafizul Post author

      Yup..betul tu bro.. Anak saya, saya janji nak belikan dia coklat batang ni..tapi saya lupa..malam tu sebelum tidur, dia ungkit balik.. “Ayah tak belipun coklat batang adik”..Perghhh memang terharu sakan jadinya..hahahahaha…

      Reply
  2. mselim3

    Assalammualaikum… PK,

    mselim3 tersenyum baca entry nie.. anak2 nie manja kan, hendakkan perhatian kita… ayat ” tak nak kawan dengan ayah.. nak beli pistol tembak ayah..” marah2 manja kan..

    mselim3

    pls: kekadang layan aje kerenah anak2 kan… anak tempat bermanja..
    mselim3 recently posted..Juwairiyah Binti al-HarisMy Profile

    Reply
    1. hafizul Post author

      Haha..itulah..ibu ni memang kena take care menda macam ni kan? Kan ibu pun sibuk gak, tak sempat pun nak jadi orang tengah, makin rajuk la si anak tu..anak perempuan memang mcm tu kan?rapat ngn ayah..anak lelaki rapat ngn mak…hehe

      Reply
  3. Pingback: Pendapatan Ke 32 Dari Jobdirumah - Pondok Kecil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge