Blogger Yang Berani Untuk Berjaya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Keberanian dalam kehidupan ini mencakupi pelbagai aspek yang bergantung kepada keadaan sekeliling, pandangan masyarakat, kesan yang bakal kita perolehi, kebolehterimaan seseorang pada tindakan kita dan sebagainya lagi. Keberanian yang hakiki adalah keberanian yang lahir dari hati. Bukan keberanian yang dipaksa rela. Bukan juga keberanian yang membuta tuli yang mana sekaligus akan membinasakan maruah diri sendiri.

blogger yang berani untuk berjayaJangan takut untuk berani mencuba…

Dalam kehidupan seorang blogger khasnya, pelbagai perkara yang perlu diambil kira dalam memenuhi impian sebagai seorang blogger yang berani untuk berjaya. Kejayaan tidak lahir secara semulajadi. Kejayaan akan lahir dan terbentuk daripada usaha yang tak pernah mengenal erti putus asa, doa yang tak putus serta sumber dan laluan yang diredhai. Itulah yang akan membawa kepada kejayaan yang sejati.

Dalam hidup ini, semua orang inginkan kejayaan. Semua orang mahukan nikmat kesenangan dalam setiap aspek kehidupan. Semua orang juga mahukan penghormatan atas kejayaan yang dibina itu. Secara normalnya, impian setiap orang adalah untuk berjaya dalam kehidupan. Sedikit sahaja yang menanam harapan berani untuk berjaya.

Kehidupan dan kejayaan adalah dua aspek yang berbeza, Kehidupan tidak menuntut untuk kita menjadi berani. Si penakut, walaupun takut tahap mana pun, ia boleh juga merasai nikmat kehidupan. Lain pula pada aspek kejayaan. Aku takut untuk mengejar kejayaan, sampai bila-bila pun kejayaan itu tidak dapat dinikmati.

Selaku seorang blogger yang berani untuk berjaya, banyak perkara yang harus aku pertimbangkan. Soal pengalaman, sumber kewangan, pandangan masyarakat sekeliling dan sejauh mana blog Pondok Kecil itu mampu bertahan. Semua itu antara perkara yang harus diambil kira untuk aku menjadi seorang yang berani mengejar kejayaan. Dibawah ni aku cuba terangkan beberapa contoh yang berlaku dalam kehidupan aku sekarang ini.

Contoh Pertama

Pengalaman itu boleh dibina. Pengalaman itu juga hadir dari arah yang tak disangka-sangka. Jangan takut untuk mendapatkan pengalaman pertama. Sebagai contoh, aku dijemput oleh seseorang untuk memberikan taklimat berkenaan dengan cara-cara membuat blog serta sedikit selingan berkenaan dengan pemasaran internet.

Walaupun hakikatnya ilmu yang ada didada hanyalah segenggam sahaja, namun itu bukanlah alasan untuk aku menolak tawaran tersebut. Aku cuba tanamkan nilai-nilai positif. Mungkin dengan cara ini, aku bakal mengorak langkah ke arah yang aku sendiri tidak menyangka. Hasil daripada pengalaman pertama itu, aku boleh perbaiki kelemahan yang ada untuk menempuh pengalaman kedua kelak. Jadi, sila jangan takut untuk menghadapi pengalaman pertama itu.

Contoh Kedua

Sumber kewangan merupakan satu aspek yang agak penting untuk menjadikan aku seorang blogger yang berani untuk berjaya. Duit tiada dalam bank, jangan harap nak jadi lelaki sejati yang berani untuk berjaya. Biar papa asalkan bergaya? Aku cuba ubah kata-kata pepatah itu dan menjadikannya biar papa asalkan berjaya. Ya. Itulah antara kata-kata semangat yang aku tanam sejak aku mengenali blog Pondok Kecil.

Bebekalkan kata-kata semangat itulah, aku cuba dan cuba untuk menjadi pelabur yang berjaya. Kejayaan tak hadir tanpa pelaburan. Ingat tu.

“Abang ni, duit tak ada, bukan pandai nak berjimat cermat. Ada duit, guna untuk blog. Ada duit, beli ebook. Blog Pondok Kecil tu ayang tengok tak gempak-gempak juga.”

Ya. Kadang kala kata-kata semangat macam ni memang kena lalui, hadami dengan baik sekali. Tak apa. Kejayaan bukan datang dalam sekelip mata. Kejayaan datang daripada hasil pelaburan yang bijak dan dengan usaha yang gigih. Untuk berjaya dalam blog, hati mesti kena berani. Jiwa mesti kental.

Berbekalkan duit simpanan yang masih berbaki sedikit sahaja, aku cuba beranikan diri untuk membeli ebook buat duit dengan blog. Kalau tahu kat mem besar ni, mesti kena dengar pulak kata-kata semangat dari beliau. Hehe. Tak kesah la. Janji aku berani untuk berjaya.

p/s : Sekali lagi aku rasa macam artikel ni tak ada arah tujuan aje. Mungkin hati sekarang agak teruja kerana bakal menerima pengalaman pertama tu nanti. Hahaha. Apa-apa pun, aku harap korang terhibur.

47 thoughts on “Blogger Yang Berani Untuk Berjaya

    1. Hafizul

      Yup..betul kata-kata bro ni..sebab tu orang yang berjaya, kita mesti tengok siapa pula tulang belakang dia tu..mesti orang yang support dia 100%..emm bila dah tak ada sokongan macam ni, buat apa-apa pun memang kelaut..hehe..sebab tu sokongan ni perlu terutama dari insan yang terdekat..hehe
      Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

      Reply
    1. Hafizul

      Hehe..insyaAllah..terima kasih bro..saya akan baca dan hadam buku tu elok2..tapi agak tebal gak la lepas print semuanya..haha..Emm mem dia baca tapi kadang2 tak menentu..seminggu sekali dia baca pun kira tahap rajin dahhh..haha..nanti dia baca, mesti adalah ayat2 manja dia tu..dan masa tu barulah saya akan tahu yang dia dah baca artikel ni..hahaha..
      Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge