Banner

Blogger Yang Berani Untuk Berjaya

by hafizul on October 21, 2013

in Kehidupan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Keberanian dalam kehidupan ini mencakupi pelbagai aspek yang bergantung kepada keadaan sekeliling, pandangan masyarakat, kesan yang bakal kita perolehi, kebolehterimaan seseorang pada tindakan kita dan sebagainya lagi. Keberanian yang hakiki adalah keberanian yang lahir dari hati. Bukan keberanian yang dipaksa rela. Bukan juga keberanian yang membuta tuli yang mana sekaligus akan membinasakan maruah diri sendiri.

blogger yang berani untuk berjayaJangan takut untuk berani mencuba…

Dalam kehidupan seorang blogger khasnya, pelbagai perkara yang perlu diambil kira dalam memenuhi impian sebagai seorang blogger yang berani untuk berjaya. Kejayaan tidak lahir secara semulajadi. Kejayaan akan lahir dan terbentuk daripada usaha yang tak pernah mengenal erti putus asa, doa yang tak putus serta sumber dan laluan yang diredhai. Itulah yang akan membawa kepada kejayaan yang sejati.

Dalam hidup ini, semua orang inginkan kejayaan. Semua orang mahukan nikmat kesenangan dalam setiap aspek kehidupan. Semua orang juga mahukan penghormatan atas kejayaan yang dibina itu. Secara normalnya, impian setiap orang adalah untuk berjaya dalam kehidupan. Sedikit sahaja yang menanam harapan berani untuk berjaya.

Kehidupan dan kejayaan adalah dua aspek yang berbeza, Kehidupan tidak menuntut untuk kita menjadi berani. Si penakut, walaupun takut tahap mana pun, ia boleh juga merasai nikmat kehidupan. Lain pula pada aspek kejayaan. Aku takut untuk mengejar kejayaan, sampai bila-bila pun kejayaan itu tidak dapat dinikmati.

Selaku seorang blogger yang berani untuk berjaya, banyak perkara yang harus aku pertimbangkan. Soal pengalaman, sumber kewangan, pandangan masyarakat sekeliling dan sejauh mana blog Pondok Kecil itu mampu bertahan. Semua itu antara perkara yang harus diambil kira untuk aku menjadi seorang yang berani mengejar kejayaan. Dibawah ni aku cuba terangkan beberapa contoh yang berlaku dalam kehidupan aku sekarang ini.

Contoh Pertama

Pengalaman itu boleh dibina. Pengalaman itu juga hadir dari arah yang tak disangka-sangka. Jangan takut untuk mendapatkan pengalaman pertama. Sebagai contoh, aku dijemput oleh seseorang untuk memberikan taklimat berkenaan dengan cara-cara membuat blog serta sedikit selingan berkenaan dengan pemasaran internet.

Walaupun hakikatnya ilmu yang ada didada hanyalah segenggam sahaja, namun itu bukanlah alasan untuk aku menolak tawaran tersebut. Aku cuba tanamkan nilai-nilai positif. Mungkin dengan cara ini, aku bakal mengorak langkah ke arah yang aku sendiri tidak menyangka. Hasil daripada pengalaman pertama itu, aku boleh perbaiki kelemahan yang ada untuk menempuh pengalaman kedua kelak. Jadi, sila jangan takut untuk menghadapi pengalaman pertama itu.

Contoh Kedua

Sumber kewangan merupakan satu aspek yang agak penting untuk menjadikan aku seorang blogger yang berani untuk berjaya. Duit tiada dalam bank, jangan harap nak jadi lelaki sejati yang berani untuk berjaya. Biar papa asalkan bergaya? Aku cuba ubah kata-kata pepatah itu dan menjadikannya biar papa asalkan berjaya. Ya. Itulah antara kata-kata semangat yang aku tanam sejak aku mengenali blog Pondok Kecil.

Bebekalkan kata-kata semangat itulah, aku cuba dan cuba untuk menjadi pelabur yang berjaya. Kejayaan tak hadir tanpa pelaburan. Ingat tu.

“Abang ni, duit tak ada, bukan pandai nak berjimat cermat. Ada duit, guna untuk blog. Ada duit, beli ebook. Blog Pondok Kecil tu ayang tengok tak gempak-gempak juga.”

Ya. Kadang kala kata-kata semangat macam ni memang kena lalui, hadami dengan baik sekali. Tak apa. Kejayaan bukan datang dalam sekelip mata. Kejayaan datang daripada hasil pelaburan yang bijak dan dengan usaha yang gigih. Untuk berjaya dalam blog, hati mesti kena berani. Jiwa mesti kental.

Berbekalkan duit simpanan yang masih berbaki sedikit sahaja, aku cuba beranikan diri untuk membeli ebook buat duit dengan blog. Kalau tahu kat mem besar ni, mesti kena dengar pulak kata-kata semangat dari beliau. Hehe. Tak kesah la. Janji aku berani untuk berjaya.

p/s : Sekali lagi aku rasa macam artikel ni tak ada arah tujuan aje. Mungkin hati sekarang agak teruja kerana bakal menerima pengalaman pertama tu nanti. Hahaha. Apa-apa pun, aku harap korang terhibur.

{ 47 comments… read them below or add one }

pahan October 21, 2013 at 1:09 pm

aku pun nak jadi Blogger Yang Berani Untuk Berjaya :)
pahan recently posted..JAWAPAN – SEGMEN KAU BERTANYA KAMI MENJAWABMy Profile

Reply

Hafizul October 22, 2013 at 11:54 pm

Yeahhh…daripada artikel di blog bro, saya yakin bro dah termasuk dalam golongan blogger yang berani untuk berjaya..hehe..

Reply

amir zahari October 21, 2013 at 1:44 pm

tapi berat juga bila semua org langsung tak memberi semangat.. rasa macam nak berjalan laju tapi tersekat2.. jatuh itu sudah semestinya bila tersadung..
amir zahari recently posted..Karikatur Giveaway By Zaza, Ruang Monolog dan Sheila SalimMy Profile

Reply

Hafizul October 22, 2013 at 11:56 pm

Yup..betul kata-kata bro ni..sebab tu orang yang berjaya, kita mesti tengok siapa pula tulang belakang dia tu..mesti orang yang support dia 100%..emm bila dah tak ada sokongan macam ni, buat apa-apa pun memang kelaut..hehe..sebab tu sokongan ni perlu terutama dari insan yang terdekat..hehe
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

titan October 21, 2013 at 2:34 pm

berani itu mesti maa. Kita orang lelaki, wajib berani. haha
titan recently posted..Seminggu bersama Ninetology U9X1 dan Samsung Galaxy S4My Profile

Reply

pahan October 21, 2013 at 10:02 pm

bagi contoh dulu titan :P
pahan recently posted..Semua perlu kau tahu tentang Sistem Pengurusan Sekolah (SPS)My Profile

Reply

Hafizul October 22, 2013 at 11:58 pm

Haha..betul-betul..isteri makin sayang kalau laki dia berani..haha

Reply

Bahrain October 21, 2013 at 2:43 pm

entri terbaik. apapun mesti kena kena berani mengambil risiko Tak cuba, mana nak dapat hasilnya. betul tak?.
Bahrain recently posted..Jalan-Jalan Di Pekan Baru, Indonesia.My Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:01 am

Hehe..betul tu bro..belum cuba belum tahu..tak kenal makanya tak cinta..huhu
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

papa mifz October 21, 2013 at 2:52 pm

blog nih ibarat sebuah perniagaan , memang perlu berani ambil risiko…hoho
papa mifz recently posted..Kek Coklat Smarties by Mama Mifz BakeryMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:04 am

Yup..betul tu PM..terima kasih atas kata-kata semangat ni..

Reply

hafiz October 21, 2013 at 4:34 pm

bini aku pun tak tau berapa aku bayar utk hosting blog..
hafiz recently posted..Khaleeda sudah 2 bulanMy Profile

Reply

hafizmd October 22, 2013 at 8:39 pm

hohoo…ambe terbalik sbb mem pun ada blog…hoho
hafizmd recently posted..5 Teknik Menjadikan Pengucapan Awam Menarik dan Tak Bosan!My Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:06 am

Hehe..tak apa lah..mem tu jenisnya memahami..kan?
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:05 am

Haha..bro tak pernah ceritakan ke?Ish2…
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

suri October 21, 2013 at 5:43 pm

redah jangan tak redah cuba selagi belum dapat
suri recently posted..Aku Frust GilerMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:07 am

Emm tak boleh nak redah dahhh..hujan lebat sangat sampaikan tak nampak jalannya..hahaha..
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

encikarman October 21, 2013 at 5:45 pm

yeahh, beraniiii… jom jom gaza
encikarman recently posted..Rihanna Pakai Tudung di UAEMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:09 am

Errr..gaza?Saya berani untuk berjaya dalam dunia blog aje..bab keberanian macam tu, memang tak banyak lagi bro..jujur ni..tak tipu…ada part saya berani..ada part memang lemah..emmm..
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

Irwan Alessa October 21, 2013 at 5:50 pm

orang rumah marah ke?? takpe blog PK ni ada ciri2 untuk berjaya kelak..
Irwan Alessa recently posted..Teknik Menghasilkan Pengucapan Awam Yang BerkesanMy Profile

Reply

hafizmd October 22, 2013 at 8:38 pm

ambe setuju…tinggal nak tunggu masa sesuai jer lagi…tunggulah sikit masa lagi
hafizmd recently posted..5 Teknik Menjadikan Pengucapan Awam Menarik dan Tak Bosan!My Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:11 am

Amboi..disokong pulak dengan komen bro hafiz ni..tapi betul ke bro?tak tipu ni???
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:10 am

Emm kena tanya orang rumah dulu lahhh..hahahaha..emm ye ke bro?kan bro saje jer nak main angin saya nih..hehe
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

ajumohit October 21, 2013 at 8:29 pm

semoga usaha pk akan membuahkan hasil, bukan mudah utk berjaya, bukan senang utk senang yg penting jgn putus asa insha allah berja
ajumohit recently posted..Sesi “brainstorming” di Gold Coast Morib, BantingMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:13 am

Ok Aju..terima kasih..terima kasih dengan kata-kata semangat ni..tapi berja…. apa ekk??haha

Reply

wazy October 22, 2013 at 12:52 am

Sama-sama kita menjadi blogger yang Berani dan Berjaya,walaupun banyak halangan yang mendatang kita akan tempuhi jua
wazy recently posted..Belajar Photoshop Dengan DVD Tutorial Photoshop MalayaMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:14 am

InsyaAllah..terima kasih Wazy atas kata-kata semangat ni..hehe

Reply

TehR October 22, 2013 at 1:05 am

masih ramai yang takut untuk berjaya
tak faham kenapa
TehR recently posted..Bagaimana Mahu Berucap Depan KhalayakMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:15 am

Emm kadang kala diorang ni saje2 malas nak mencuba..huhu..mungkin faktor peribadi dan persekitaran yang menjadi punca…hehe

Reply

kakiblog October 22, 2013 at 2:41 am

untuk berjaya bukan setakat berani malah degil untuk mempertahankan impian
kakiblog recently posted..3 Cabaran Utama BlogwalkingMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:16 am

Yup…itulah yang seelok-eloknya..thanks bro..hehe

Reply

blogger lelaki October 22, 2013 at 8:14 am

untuk berjaya kita kena berani..berani untuk gagal
blogger lelaki recently posted..Lelaki Ini Hidup Tanpa DuitMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:17 am

Hehe..betul tu bro…

Reply

Joe October 22, 2013 at 12:34 pm

Kumpul duit beli ebook. Aku rase ebook mmg sesuai dijadikan bahan bacaan untuk tambahkan ilmu
Joe recently posted..Komisyen Ke-40 Dari JobdirumahMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:18 am

Yup..saya memang buat perancangan ke arah tu sekarang ni..nak belajar dan cari sendiri memang agak makan masa dan kadang2 menda tu buat kita jadi tension dan fed up..hehe..baik beli ebook dan baca…
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

adikensem October 22, 2013 at 12:53 pm

Setiap kejayaan perlu ada pelaburan ilmu….tanpa ilmu akan buang masa mencuba hingga berjaya. Orang kata rome tak dibina dalam sehari tapi gua kata dengan proper guidance taklah makan tahun. Ohoho….support blogger yang berani untuk berjaya
adikensem recently posted..Pengalaman Pertama Cabut Undi Rumah Alam Prima 2 Shah Alam SPNBMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:19 am

Haha..mendalam gak komen bro ni ekkk..terima kasih bro atas sokongan ni…hehe
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

zool October 22, 2013 at 4:26 pm

berani penting untuk berjaya.. baru hebat
zool recently posted..Review pakai Samsung REX 70My Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:20 am

Hehe..thanks bro..
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

hafizmd October 22, 2013 at 8:36 pm

terbaik boh!

insyaAllah, niat yg baik utk kukuhkan ekonomi akan diberi ganjaran oleh Allah nanti

teruskan usaha bro..hadam elok2 buku tu…moga2 berjaya!

p/s – mem deme tak tahukan? ke dia baca blog ni?
hafizmd recently posted..5 Teknik Menjadikan Pengucapan Awam Menarik dan Tak Bosan!My Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:22 am

Hehe..insyaAllah..terima kasih bro..saya akan baca dan hadam buku tu elok2..tapi agak tebal gak la lepas print semuanya..haha..Emm mem dia baca tapi kadang2 tak menentu..seminggu sekali dia baca pun kira tahap rajin dahhh..haha..nanti dia baca, mesti adalah ayat2 manja dia tu..dan masa tu barulah saya akan tahu yang dia dah baca artikel ni..hahaha..
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

Juan October 23, 2013 at 12:02 am

aku yg nak komen ni pon terasa macam x tau arah tujuan apa yg aku nak komen, heheh
Juan recently posted..Cadangan Bajet 2014 Malaysia Sebagai Rakyat MarhaenMy Profile

Reply

Hafizul October 23, 2013 at 12:23 am

Yeahhh akhirnya..saya berjaya mencapai target saya..hehe..terima kasih bro..
Hafizul recently posted..Aku Dapat Duit Dan VoucerMy Profile

Reply

faizal October 25, 2013 at 1:02 am

SALAM

Bagus entri ini, saya suka. bagi saya bukan tidak tentu arah tetapi kita boleh pilih mana-mana arah.
faizal recently posted..Cara Mudah Buat Recent Post Bergilir-GilirMy Profile

Reply

hafizul October 27, 2013 at 11:51 am

Haha..betul tu bro..terima kasih kerana menyukainya..huhu

Reply

zik October 28, 2013 at 12:55 am

blogger yang berjaya blogger yang berusaha .. tak kira jatuh bangun…
zik recently posted..Irfan Fazail dan Fadhli Shas Sertai JDT 2014!!!My Profile

Reply

hafizul October 29, 2013 at 1:36 pm

Yup..betul tu..terima kasih bro atas nasihat yang diberikan..hehe

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: