Buat Akaun Dengan Excel

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

“Awak… Majikan suruh saya buat akaun dengan excel…”

Ok. Berapa kali aku nak cakap perkara yang sama. Buat akaun paling senang dan paling “rare” adalah dengan menggunakan Microsoft Office Excel. Pelbagai jenis version boleh digunakan untuk buat akaun. Baik Excel 2003, Excel 2007, Excel 2010 ataupun Excel 2020. Semuanya boleh dilakukan dengan mudah.

Buat Akaun Dengan Excel

Excel 2010 Starter Microsoft Office

Dapat pakai version terbaru, lagi banyak “tool” dan kepelikannya yang boleh korang adaptasikan dalam akaun tersebut. Tengok sahaja Microsoft Power Point 2007 dan Power Point 2013. Yang terbaru siap boleh buat gambar pusing-pusing lagi. Kejap tenggelam. Kejap timbul. Pergerakan dia cantik dimata yang memandang. Sekali tengok macam real pulak.

Itu sebagai contoh sahaja. Untuk lebih menjelaskan perbezaan version lama dan baru. Hehe.

Majikan suruh buat akaun guna excel pun korang nak pelik. Stress sana, stress sini. Muncung sana, muncung sini. Paling teruk, ada yang sampai meroyan kat tepi dinding. Semata-mata “job” yang diberikan oleh majikan.

Come on la…

Dalam dunia ni, tak payah susah-susah. Tak payah nak merumitkan sangat. Sekarang kan dunia ICT. Dunia perkembangan teknologi maklumat. Google aje la. Banyak yang korang akan jumpa. Setakat nak buat akaun guna excel, kacang jer.

Buat Akaun Dengan Excel

Buat akaun kena pandai pilih harga…

Akan tetapi, kalau korang tak nak susah-susah, tak nak pening-pening kepala, aku ada panduan TERBAIK punya.

~~~> Panduan Membuat Akaun Dengan Excel

Download aje kat situ. Senang cerita. Bila dah siap korang buat akaun tu, tunjuk kat bos.

Kalau bos tak angkat jari pun, at lest dia senyum dengan gembira. Itu dah cukup baik kan?

Ok. Aku malas nak sembang sangat hari ni. Banyak job yang tertangguh ni. Nak kena selesaikan dengan penuh kasih dan sayang. Barulah duit pun masyukkk dengan penuh kasih dan sayangnya. Betul tak?

p/s : Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

35 thoughts on “Buat Akaun Dengan Excel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge