Cara Membuat Sitemap Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Entri ni dibuat khas untuk menolong rakan blogger yang dalam kelemasan. Haha. Berikutan pada entri aku yang lepas bertajuk Berjaya Buat Sitemap, mungkin sangat sukar untuk difahami. So, aku permudahkan dengan menyelit beberapa gambar cara-cara membuatnya.

Mungkin dengan cara ini aku dapat membantu rakan blogger sorang ni. Diharap blog Ica’s Corner, dapatlah buat sitemap lepas baca entri ni. Aku tolong sekadar yang termampu jer. Dan kalau masih tak berjaya jugak, aku harap Ica tanya la pada rakan blogger yang lain pula yer. Kalau nak lagi senang, create satu user administrator untuk aku login dalam wordpress Ica tu.

Let started. Huhu.

1. Login dalam wordpress blog. Pergi kepada plugin > search > PS Auto Sitemap.

Ps Auto Sitemap dah dijumpai

2. Lepas jumpa PS Auto Sitemap, klik jer install. Lepas siap install, clik activate.

Lepas aktivate ini lah hasilnya

3. Lepas aktive, pergi ke setting > Ps Auto Sitemap. Pada ruangan PostID of the sitemap inilah yang perlu di isi. Sebelum mengisi ruangan ini, perlulah buat satu page yang baru bertajuk Sitemap. Lepas siap buat pages bertajuk sitemap, klik pada publish. Pergi ke Pages > All Pages kemudian letakkan tetikus pada tajuk pages “Sitemap” yang telah dibuat tadi.

Apabila mouse diletakkan pada tajuk "Sitemap" tersebut, lihat dibawah sekali ada satu link yang keluar.

4. Link yang bernombor 1568 itu yang akan diletakkan pada ruangan PostID of the sitemap. Nombor 1568 tu sebagai contoh sahaja. Nombor tu bergantung pada link yang terdapat dalam wordpress blog tersebut.

Sekian sahaja untuk membuat sitemap blog. Senangkan.

Nota : Saya tak pasti sitemap blog Ica’s Corner tu dibuat melalui pages atau pun plugin header. Kalau dibuat melalui pages, kena masukkan link nombor pages sitemap tadi ke dalam PostID of the sitemap. Sekian saja.

p/s : Harap entri ni membantu dan sekiranya rakan blogger ada penambahan, sila la kongsi diruangan komen dibawah. Komen anda amatlah aku hargai. Hehe.

37 thoughts on “Cara Membuat Sitemap Blog”

    1. hahaha..aku suka buat sitemap sebab mudah nak tegok entri yg lepas2..kalau buat BW pun, aku kan tuju ke sitemap andaikata entri halaman pertama sudah habis dikomen..huhu

      1. rajinnya jd tukang komen. hehe. sama la. aku pun kalau suka blog tu. aku akan terjah di punya sitemap pulak. btw. theme bro ni sgt cantik, premium theme ke? ape beze premium theme dgn yg biasa? mahal x? nuffnang kenapa buang? sorry byk tanya sekali lagi. sebb best taip kat sini. font dia cantik macam blog kak yanmieonline. hhuhuu

        1. Haha..tak de la..aku mana mampu nak beli yang premium..mahal..ni free jer..asalnya aku terkenan dekat blog KMA..terus mintak theme ngn dia..premium ni aku tak tau sgt la bro..aku guna ni pun yg free jer..nuffnang time bolot,mcm tu ler..emm blog budak felda pun dah pakai themes mcm ni..blog hafizmd..blog hatiputera..ramai dah kot skarang pakai themes ni..aku asalnya terkenan dekat blog yanmie la..tanya dia pasal themes tu, dia kata kawan yang bagi..huhu..kalau bro ada duit, bro beli jer themes thesis yang berbayar..org duk kata mesra seo..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *