Banner

Cara Menggunakan CCleaner

by hafizul on May 24, 2012

in Teknologi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Mungkin ada di antara korang belum mengetahui bagaimana cara untuk menggunakan perisian CCleaner ni. Di bawah ni aku tunjuk serba sedikit tentang aplikasi ni. Harap sedikit sebanyak dapat membantu korang.

Double klik pada icon CCleaner > analyze

Selepas klik pada button Analyze, CCleaner akan melakukan proses mencari history dalam komputer

Korang boleh tengok apa yang CCleaner ni buang dekat ruangan Clear Setting.

Selepas proses selesai, korang klik sekali lagi pada button Analyze untuk remove history tadi

Selesai membuang segala macam History tadi, buang pula Registry Windows. Caranya :-

Klik pada icon Issue yang mana ruangan ini pula, CCleaner akan membuang segala jenis registry yang tak berkaitan dan yang telah rosak

Klik pada button Scan for Issues, dan tunggu sehingga proses mencari Registry tu selesai

Setelah proses mencari Registry tadi selesai, klik pada button Fix Selected Issues dan paparan seperti dibawah akan kelihatan.

Klik No untuk meneruskan proses

 

Klik pada Fix All Selected Issuse dan tunggu sehingga proses Delete Registry selesai

Selepas Issue FIxed, klik butang Close

Selesai lah 7 cara untuk membuang History dan Registry dalam komputer. Senang kan???

p/s : Selamat mencuba. Sebarang komen dan cadangan berkenaan 7 langkah penggunaan CCleaner ni, amatlah dialu-alukan.

Share it now!

{ 6 comments… read them below or add one }

Jebeng Otai™ May 25, 2012 at 8:46 am

bgus la..sy slalu guna tuneup utilities jer..dh bersih..leh improve speed..hehe

Reply

hafizul May 27, 2012 at 12:41 pm

Ooo pernah jugak dgr perisian ni..tapi tak pernah guna..hehehe..nanti sy try…

Reply

cik tom May 26, 2012 at 1:58 am

cik tom biasa guna ccleaner ni..abg yg suggest..
cik tom recently posted..Asada Blog Budak Malaysia [Blog Review]My Profile

Reply

hafizul May 27, 2012 at 12:46 pm

hehe…sy memang suka pakai perisian ni..terbaik…

Reply

Izzuddin Fauzi May 26, 2012 at 8:34 am

Biasa sangat guna… CCleaner nie banyak kegunaan…
Izzuddin Fauzi recently posted..Masyarakat Tepi Depan Belakang AkuMy Profile

Reply

hafizul May 27, 2012 at 12:47 pm

ooo ye ke???technicin memang tahu la menda ni semua..kan??

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: