CCleaner 1

Cara Menggunakan CCleaner

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Mungkin ada di antara korang belum mengetahui bagaimana cara untuk menggunakan perisian CCleaner ni. Di bawah ni aku tunjuk serba sedikit tentang aplikasi ni. Harap sedikit sebanyak dapat membantu korang.

Double klik pada icon CCleaner > analyze

Selepas klik pada button Analyze, CCleaner akan melakukan proses mencari history dalam komputer

Korang boleh tengok apa yang CCleaner ni buang dekat ruangan Clear Setting.

Selepas proses selesai, korang klik sekali lagi pada button Analyze untuk remove history tadi

Selesai membuang segala macam History tadi, buang pula Registry Windows. Caranya :-

Klik pada icon Issue yang mana ruangan ini pula, CCleaner akan membuang segala jenis registry yang tak berkaitan dan yang telah rosak

Klik pada button Scan for Issues, dan tunggu sehingga proses mencari Registry tu selesai

Setelah proses mencari Registry tadi selesai, klik pada button Fix Selected Issues dan paparan seperti dibawah akan kelihatan.

Klik No untuk meneruskan proses

 

Klik pada Fix All Selected Issuse dan tunggu sehingga proses Delete Registry selesai

Selepas Issue FIxed, klik butang Close

Selesai lah 7 cara untuk membuang History dan Registry dalam komputer. Senang kan???

p/s : Selamat mencuba. Sebarang komen dan cadangan berkenaan 7 langkah penggunaan CCleaner ni, amatlah dialu-alukan.

6 thoughts on “Cara Menggunakan CCleaner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge