EVDO Modem Wireless TM

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Kelmarin terima panggilan kedua dari technician Telekom. Berkenaan dengan permohonan aku untuk pakai modem wireless EVDO. Ni semua gara-gara pergi ke karnival TM la dekat Jerteh Souq hari tu. Terus dapat ole-ole sempena karnival TM. Lepas selesai pemasangan, aku pun terus browser internet. Buka halaman pondok kecil, ok jer. Buka pulak webmail. Pun ok jugak. Purata kelajuan lebih kurang dengan broadband je.

Tapi yang ni bulanan murah jer. RM 38 jer sebulan dengan speed 384Kbps. Aku rasa speed tu ok dah kot untuk update blog disamping melawat halaman blogger yang lain. Kurang-kurang boleh jimat sikit duit gaji aku. Daripada bayar broadband yang speed dia lebih kurang EVDO ni, baik aku pakai EVDO terus. Setakat kelmarin dan hari ni, line still ok lagi. Aku harap line akan sentiasa stabil macam ni sampai habis kontrak selama 2 tahun.

edvo tm modem wireless

Ni la dia modem wireless yang dimaksudkan itu.

Tapi satu jer yang aku tak puas hati bila pakai modem ni. Di kampung aku kg. Felda Tenang, alat ni tak boleh digunakan. Lampu signal dan lampu evdo pada modem tidak menyala. Mungkin tak ada line evdo kot. Emm rasa juga sedikit kehampaan. Beberapa jam tak jenguk blog mungkin boleh diterima lagi. Kalau dah sehari semalam, tak senang duduk aku nanti. Nak terminate nanti mesti kena bayar sebab tempoh kontrak tak habis lagi.

Di Gong Nering, signal EVDO ok jer

Adoiii lepas satu, satu masalah timbul. Kadang-kadang bila terjadi macam ni rasa bersalah pulak sebab degil nak mencuba teknologi baru. Cisss. Kalau setia dengan broadband, mesti tak timbul masalah ni. Emm rasa tertipu pun ada. Tak apa la. Hal dunia tak kemana nya. Kalau dah takdir aku kena hadapi semua ni, why not aku tak leh nak terima kan.

Di Felda Tenang, langsung tak ada signal EVDO

Kalau akak yang sorang ni dalam blog dia ada jugak cerita pasal menda ni. Nampak macam tak ada masalah jer. Gembira lagi tu sebab boleh angkut sana sini. Emm lepas ni aku kena fikir la entri yang mana sesuai untuk di buat schedule post. Haiya. Bebanan jugak nak buat cerita apa yer. Bukan apa, aku cuma nak pastikan yang pondok kecil sentiasa dikemaskini. Mungkin contest aku untuk Eyriqazz Vs Denaihati sedikit tergugat kot. Haha. Tak apa la. Apa boleh buat.

Terima kasih sebab bagi dugaan sebegini kepada hambamu yang hina ini.

Kalau nak check kawasan liputan wireless ni, klik jer dekat sini.

Speddtest line EVDO pakai speedometer

p/s : Terima kasih kepada technician Telekom kerana memberitahu yang kawasan Felda Tenang ada line EVDO. Terima kasih banyak-banyak yer.

55 thoughts on “EVDO Modem Wireless TM

    1. hafizul Post author

      yaaa kalau streamyx dekat rumah aku tu boleh pasang,dah lama aku setia ngn streamyx..ni semua streamyx tak leh pasang la ni yang jadi masalah mcm ni..

      Reply
    1. hafizul Post author

      Emm tak tau la…betul dah tu service tm dah kacak..tapi perkhidmatan line yang diberikan pengguna masih tak kacak lagi..nak tambahkan point kabinet untuk pasang streamyx pun payah..nak pasang kan lebih tiang kabel streamyx pun byk alasan..

      Reply
    1. hafizul Post author

      tak tau la dia pakai signal gapo..yang dia bgtau hari tu pakai line gprs..tapi ada pencawang jugak la..kampung kat felda tenang ni la..langsung tak de signal evdo..

      Reply
    1. hafizul Post author

      unify memang la..tgok jer iklan kat TV memang terliur nak pakai..tp apa boleh buat..kawasan ni nak masuk streamyx pun payah ni kan pula unify..lagi la tak merasa..haha

      Reply
    1. hafizul Post author

      Broadband ok jer bila line stabil..kawasan rumah aku ni jer wayar streamyx tak smp..lebih dari 3 batang tiang dari point TM..katanya line tak stabil bila jarak melebihi 3 batang tiang..huhu

      Reply
  1. Oh! budu

    wah. risiko tu beli modem tu. aku pun kt kg jugak. rasa mcm was2 nak pakai. tgk entry awal2 rasa mcm nak pakai. lepas tu? apa yg terjadi kat blog ni? x de internet lah? so. rugi lah beli tu? jap2 nk tanya. kalau guna TM punya ni. dia memang 385kbs sampai hujung bulan ke? sorry byk tanya kali ni. sebb sgt menarik entry ni. hehe
    Oh! budu recently posted..cara sekat website porno secara diam-diamMy Profile

    Reply
    1. hafizul Post author

      Emm tak..dia ada qouta mcm broadband..kalau awal bulan pakai sampai limit dia, akhir bulan slow la..kalau pakai menda ni dekat kawasan bandar yang dekat dengan pncawang dia, laju jer..tu kata technician TM la..aku pun tak tau kesahihan dia..aku terima jer kata dia sebab dia lebih arif dari aku..hehe..emm yeahh..tak de internet untuk sehari berada di kampung..hehe..bagi aku memang rugi beli modem ni sebab slow sgt..nak bukak byk tab browser lagi la lembab..esk aku akan pergi ke TM point utk terminate menda ni..rasanya kena bayar sebab tempoh kontrak tak habis lagi..harapnya murah ler…first guna memang lebih kurang macam broandband spees dia..masuk hari kedua, ketiga, aku off terus modem tu..last2 aku cucuk broadband..habis cerita..haha

      Reply
        1. hafizul Post author

          Emm aku tak ramai adik beradik..abang aku tak pakai dia pakai broadband jer..emm nanti bagi kat kawan2 diorg guna jer pandai.byr tak pandai..haha..last2 aku yang kena blacklist..huhu..rugi pun apa boleh buat..kalau tak try tak tau kan..

          Reply
    1. hafizul Post author

      hahaha..apa boleh buat..mujur balik klantan jarang jer..kalau menetap dikelantan, mesti cari alternatif lain kan nak akses blog..emm..hehe

      Reply
    1. hafizul Post author

      emm tak guna sim kad..tapi port utk sim ada doh..tp bukan sim kad..port sim tu direka untuk masa depan..bila sim tu dah keluar nanti, boleh ler plugin di modem tu..emm kalau dekat ngn pencawang dia, ok jer..jauh dari pencawang, baik lupakan jer..haha..dah la nak terminate, kena penalti RM350.00…waaaa mahal giler….

      Reply
      1. Ibu Mifzal Arsyad

        sy tgk coverage area sini ada listed…area kampung sy pun ada..boleh usulkan dkt asben ni hehe..area umah sy ni selalu streamyx problem..cable lak asyik kena curi je..huhu

        mmg ada kontrak if nak langgan?

        Reply
        1. hafizul Post author

          yaaa kontark ada..kalau tak buat kontrak, macam mana telekom nak maju..sy kena bayar rm350.00 utk terminate line ni..hangus mcm tu jer…frust rasa..kalau line kat kawasan ibu ok, dan dekat dengan pencawang, rasanya sesuai pakai menda ni..

          Reply
          1. Ibu Mifzal Arsyad

            sy br hantar borang nak mohon evdo ni..balik raya ni streamyx problem lg dah 6 hari dah..x ok2 lg..so mmg decide nak langgan evdo ni if ada coverge. mudahan2 sbb kg sebelah ada yg pakai evdo ni..ms sy tanya psl benda alah ni kt technician tm…if kita tukar tempat cam pindah rumah ke? technician tu cakap kena setting lain. mungkin sbb tu kot kt kg pondok kecil x dpt detect line kot..hehe itu andaian sy je lah..
            Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Lagu & Tarian Oppa Gangnam StyleMy Profile

            Reply
            1. hafizul Post author

              ooo mcm tu ka???emm tak pe2..nanti sy ada masa nak pergi tanya dekan TM point jerteh..kalau boleh pakai di kampung sy, tak yah terminate dah la evdo ni..kalau nak terminate kena bayar RM350 sebagai penalti..bapok mahal penalti TM ni..celcom 150 jer penalti..haha..terima kasih ibu atas info ini…

              Reply
                1. hafizul Post author

                  hahaha…emm tak byk pun sy guna..laptop satu jer..kenapa pulak ibu??boleh kongsikan??sy guna tak byk device tu sebab satu laptop pun dah merangkak mcm kura-kura…kalau byk tak tau la mcm mana..hehe

                  Reply
                  1. Ibu Mifzal Arsyad

                    sy punya akaun br aktif semalam. tp dpt connect pd 1 device je..kt umah sy ada 1 laptop, 1 PC & 2 smartphone. pas godek2 sket dpt la connect pd laptop..tu pun lepas setup static IP. kalau biasa dia auto configured..tp yg ni kena set sendiri lak..tp nak set up kat samrtphone ni..still x dpt..dah tanya technician yg pasang tu..dia pun x tau mungkin sbb setting kat hp lain kan..

                    yg streamyx lama sy ok je..auto configured n auto connect lepas masuk password..

                    ingatkan boleh terminate dah streamyx lama..tp problem EVDO ni..line bar ada 4..tp bila nak connect outo kt smatphone selalu kuar poor connection..huhu..jenuh google tp x jumpa solutin..ingat nak try add MAC address kat modem setting..if x berjaya gak..huhu x tau lah..
                    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Wordless Wednessday : Mifzal & Ais KrimMy Profile

                    Reply
                    1. hafizul Post author

                      oooo mcm tu..dah tu line evdo kat rumah ibu ok tak??laju tak??loading page slow ke cepat??emm tak pernah setting plak statik ip tu..sy nk terminate dah tapi tgh kumpul duit utk byr penanlti..jauh lebih baik BB..hehe..

    1. hafizul Post author

      Ha ah..sy register dulu rm38/bulan dengan speed 384..mungkin yang RM77 tu speed dia 512 kot..sama la saya pun kontrak juga..kena bayar RM350 sebab terminate belum smp tempoh..haha

      Reply
  2. anon

    Stgh router ni ada prob dhcp, itu yg kna set ststic ip…
    Dh jumpa tm point utk kes pindah2 tmpat luaq kwsn?
    Apa kata depa?

    Reply
  3. muhammad

    kepada sesiapa yang nak jual sistem CDM EVDO tm boleh hubungi saya.. jangan terminat dahulu, jual kepada saya, saya nak guna…
    0169620898

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge