Hari Ni Cerita Bab Gila Aje

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Gila merupakan satu singkatan untuk menggambarkan ketidakwarasan akal fikiran seseorang terhadap sesuatu perkara yang dilakukan. Dalam bahasa yang agak formal, gila ialah satu gejala atau tanda kurang siuman yang merujuk kepada makhluk muka bumi di mana mereka tidak mampu membuat pertimbangan yang waras.

Ia tak gila... Ia melawak agaknya..

Ia tak gila… Ia melawak agaknya..

Gila juga terdapat dalam pelbagai bentuk samaada fizikal ataupun mental. Dan sebagaimana yang korang tahu, gila merupakan satu penyakit yang mengambil masa untuk sembuh.

Mereka yang suka berhalusinasi, berfikir dan bercakap sendirian, ataupun suka sangat merapu tak tentu pasal adalah mereka yang terjebak dengan penyakit schizophrenia.

Gila dan kegilaan….

Gila dan kegilaan merupakan dua perkataan yang berlainan maksudnya.

Kegilaan itu petanda bagi mereka yang “OBSES” ataupun terlampau taksub terhadap sesuatu perkara.

Disebabkan ketidaksesuaian penggunaan perkataan GILA dalam pertuturan, kita disarankan untuk menggantikan perkataan tersebut dengan perkataan yang agak sedap didengari seperti kurang siuman, cacat pemikiran dan sebagainya yang berkaitan.

Agak keras bunyinya jika diselitkan perkataan gila dalam pertuturan seharian.

“Ehhh kau gila ke apa ni???”

“Memang gila la kau ni….”

“Awakkkk.. Awak gila ekkkk…”

Sekiranya perkataan gila digunapakai dalam pertuturan seharian, dikhuatiri suatu masa nanti akan hilangnya budaya dan adat sopan masyarakat Melayu di Malaysia. Dan aku juga tersangat bimbang jika perkataan gila disalahgunakan oleh anak-anak kita semua.

“Ehh orang gila, mari jap…”

“Ayah ni gila ke apa? Orang suruh ambil mainan tu… Bukan mainan ni…”

“Gila la ibu ni….”

Bagi aku, ia bukanlah perkara biasa dalam pertuturan sesebuah keluarga yang bahagia. Nampak remah tetapi kesannya amat mengecewakan.

p/s : Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

34 thoughts on “Hari Ni Cerita Bab Gila Aje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge