Kefahaman Saya Tentang Pengucapan Awam

55 thoughts on “Kefahaman Saya Tentang Pengucapan Awam

 1. Pingback: Contest - Tulis pasal Pengucapan Awam

 2. Pingback: Doakan Aku Berjaya - Pondok Kecil

  1. hafizul Post author

   Emm tu lah sebabnya..saya kena biasakan semua ni..maklum la nak bercakap di khalayak ramai ni bukan senang…nampak jer senang tapi susah sebenarnya,..

   Reply
 3. Mohammad Zafifi

  Salam Tuan/Puan,

  Saya amat bersetuju dengan pendapat pihak tuan mengenai topik yang dikongsikan oleh tuan. Saya juga sememangnya terlibat secara langsung dalam bidang pengucapan setiap hari. Saya perlu berhadapan dengan audiens semasa mengendalikan kursus dan seminar kerana mereka bergiat dalam bidang Pengurusan Kewangan. Kebanyakan mereka juga memerlukan Kemahiran Pengucapan Awam yang efektif apabila mereka membuat Pembentangan Jualan di hadapan bakal pelanggan mereka.

  Saya amat bersetuju nahawa setiap ucapan perlu diselitkan Humor atau Lawak Jenaka yang tidak sensitif kerana ia akan membuatkan audiens geli hati dan bergelak ketawa dengan jenaka yang disampaikan. Mengapa ia jadi begitu? Ia disebabkan oleh seseorang pengucap itu mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang masing – masing dan sering menyampaikan ucapan pada setiap masa. Seperti yang tuan kongsikan Ustaz Azhar Idrus menyampaikan ceramah dengan menyelitkan lawak jenaka. Beliau seorang tokoh penceramah agama yang disegani kerana kebolehan beliau menarik perhatian audiens dengan menyampaikan ceramah agama yang menyelesaikan pelbagai masalah agama.

  Teknik lawak jenak perlu dipraktiskan setiap masa agar ia menjadi lancar dan tidak tersekat – sekat. Lawak jenaka yang paling baik adalah melalui pengalaman peribadi sendiri. Jangan sesekali mencipta lawak jenaka yang tidak berkaitan dengan topik perbincangan, lawak jenaka yang sensitif, lawak jenaka melibatkan orang lain/audiens kerana ia boleh menimbulkan kemarahan audiens.

  Secara keseluruhannya, Teknik yang diberikan amat baik dan The BEST kerana ia merangkumi mengenali Penyampai Yang Baik…

  Saya doakan agar ilmu yang disampaikan oleh tuan dapat memberikan manfaat kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk mempelajari Teknik Kemahiran Berucap.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge