Kopi Kaw Tanpa Gula

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Tidur merupakan keperluan untuk setiap insan yang bernyawa. Kecuali ikan di air. Selain ikan, ada lagi ke makhluk yang tak tidur? Paling lama aku bertahan tanpa tidur ialah sehari je. Kalau hari kedua masih tak tidur, memang jem kreng.Ada-Gaya-Tak

Tapi aku hairan. Agak hairan. Nak kata tak cukup tidur, memang cukup dah. Lapan jam sehari aku tidur. Itupun masih rasa tak cukup. Tak kan 24 jam nak kena tidur aje kan. Haiya. Something wrong somewhere la kalau tidur 24 jam.

Bangun pagi ni rasa berat je kepala ni. Nak mandi pun rasa semacam je. Nak pandu kereta hantar anak isteri sekolah pun rasa macam malas. Tak faham dengan diri aku sekarang ni. Serius aku agak hairan.

Sekadar hiasan : Google images

Sekadar hiasan : Google images

Bila datang kerja, bukak laptop, mulut pun menguap dengan luasnya. Banyak kali juga la duk nganga. Rasa macam nak landing bawah meja. Tapi apa boleh buat. Masa kerja, kena kerja la. Tak kan nak tidur pula.

Mujurlah tempat kerja dekat dengan kedai makan. Jadi, aku ambil keputusan untuk lepak di kedai sambil minum kopi kaw tanpa gula.

Alih-alih bila sampai order, tengok milo beng pula yang sampai. Rasanya aku order air kopi kaw tanpa gula. Ataupun yang ambil order ni pekak? Tapi isteri selalu pesan. Kena berfikiran positif setiap masa.

Nak tak nak, aku mesti salahkan diri sendiri. Mungkin masa ambik order tadi, aku cakap nak milo beng. Apa boleh buat. Teguk aje la kan.

Padahal boleh jer cancel order. Tapi aku rasa segan bila tengok balik perempuan yang ambil order tu. Dari raut wajah aku yakin awek ni belum kawin lagi.

Masih single and available.

Nak cancel order pun serba salah jadinya. Dah la pakai gincu dan bedak pipi color pink. Tebal pula tu. Memang susah aku nak cancel order kalau macam ni punya tebal.

<< HotCARA SENANG BUAT AKAUN SYARIKAT >>

Jadi, aku batalkan niat dan terus meneguk air milo beng yang ada. Sekali telan air milo beng, sekali aku rasa nak marah. Mau tak marah. Dah la milo beng kaw. Manis pula tu. Yang ni aku rasa semakin tak keruan.

Nak marah atau nak berambus ni? Tapi isteri selalu kata, jangan bazirkan makanan dan minuman yang ada.

Bila ingat pesan isteri, aku terpaksa mengalah sambil menelan air milo beng perlahan-lahan. Nak habiskan air je pun. Tapi perut bergelojak dan rasa macam nak muntah. Tak boleh nak tahan kalau macam ni. Aku pun order air kosong.

Alih-alih sampai air batu penuh dalam gelas. Aku tenun dalam-dalam muka awek yang ambik order tu.

“Kenapa tengok???”

Dia boleh tanya aku tengok apa???

Haiii…. Ada yang nak mandi dengan air milo beng terlajak manis pagi ni. Tapi isteri selalu pesan. Kalau nak marah, cepat-cepat istigfar.

” Astaghfirullah….. Saya tengok awak, saya nampak masa depan kita…..”

Tanpa berlengah lagi, aku terus bangun dan pergi ke kaunter bayaran. Alhamdulillah. Mata pun segar. Menjadi juga air milo beng kaw terlajak manis pengubat mata yang mengantuk.

p/s : Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

27 thoughts on “Kopi Kaw Tanpa Gula

    1. hafizul Post author

      Huhu… pagi memang kena letak gula ekk.. patutla hari tak terasa manis sinarnya.. tak pe pas ni nak kena letak gula la..haha

      Reply
  1. Haidar

    Kopi kaw memang menjadi kegemaran saya juga. Tapi setakat ni belum mampu tak letak gula. Haha..kena mula praktikkan untuk kurangkan risiko diabetes.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge