Life Must Go On

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ok. Korang puasa tak? Kalau tak puasa, sila gelengkan kepala. Yang puasa, angguk kepala dengan pantas sekali. Alhamdulillah. Hari pertama puasa cuaca redup aje. Harapnya sampai ke petang la. InsyaAllah.

Sekadar hiasan : Google Images
Sekadar hiasan : Google Images

Hari ni tak ada aktiviti yang menarik. Sekadar meluangkan masa untuk mengemaskini laman blog Pondok Kecil. Esok lusa tak tahu lagi macam mana. Bulan Ramadan sudah pun tiba. Syawal pula bakal kita nikmati. Persediaan hari raya bikin hati keciwa. Dengan 1001 macam kerenah sanak keluarga. Haha.

Betul tak?

Bagi mereka yang ada duit, yang dah senang dalam kehidupan, tak menjadi masalah sangat. Aku yang tak berduit ni yang jadi masalah. Perniagaan yang dijalankan masih belum mampu menjana hasil sepertimana yang diharapkan.

Rasa “menyesal” pun ada. Modal banyak yang dah habis. Semata-mata untuk membuka perniagaan ni. Sekali fikir, tak kan nak sia-siakan macam tu aje. Rugilah. Kan? Pendek kata, aku kena ambil positif dengan apa yang terjadi sekarang ni.

Jangan dilayan sangat mainan perasaan ni. Kelak diri sendiri yang merana.

Aku tahu. Bukan aku jer yang duk fikirkan duit untuk kelengkapan hari raya nanti. Korang pun sama juga kan? Tapi tak selesai juga kalau kita tak fikir jalan penyelesaiannya. Betul tak?

Jadi, belum terlambat lagi untuk kita sama-sama mencari dan menambah sumber pendapatan keluarga. Walaupun berlainan cara, tetapi matlamatnya hampir sama.

Dan yang penting, jangan nak sedih sangat la. Rezeki Allah S.W.T. dah tetapkan. Yang tinggal usaha diri sendiri. Rajin merungut, tapi malas nak berusaha pun tak guna juga.

Dah jangan sedih-sedih lagi. Tak ada duit hari ni tak bermakna kita tak berduit sampai bila-bila. Bak kata orang Sarawak “Agi Idup Agi Ngaban”.

Come on… Life must go on…

Ehh ye ke???
Ehh ye ke???

p/s : Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

22 thoughts on “Life Must Go On”

  1. my heart will go on…dekat2 sama doh dgn tajuk artikel ni…haha

    betul tu boh hidup mesti diteruskan walau dalam apa keadaan sekalipun…
    Perbanyakkan sedekah…bersyukur dengan nikmat yang dipinjamkan oleh Allah kepada kita…

  2. Ala..Tak usah nak risau la dengan persiapan raya. Raya seadanya saja.Saya kalau boleh satu hari je raya cukup. Leceh lama-lama kalau nak ikut cara orang kita ni.Tak yah mewah-mewah sangat time ekonomi tengah down . Simpan duit beli tiket flight lagi best dari habis bazir beli langsir semua tu hi hi.

    1. mak aiii.. tiket flight lagi penting nampaknya..hehe..terbaiklah..tak apa..boleh pergi melancong, boleh cerita dalam blog.. siapa yang untung? Saya juga yang untung sebab dapat baca pengalaman orang..haha.. sendiri mahu pergi entah bila ada rezekinya..hehe

  3. Ya betul… Bila dekat nak raya semua orang mula fikirkan duit untuk membeli keperluan hari raya… Kali ni saya cuba tak nak fikirkan duit sangat… Nak cuba sibukkan diri dengan buat benda lain…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *