Luahan Ikhlas Untuk Ahmad Faizal

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Review blog merupakan satu elemen yang cukup penting dalam penjenamaan blog. Review blog sama dengan promosi. Ia haruslah diambil kira oleh mereka yang bergelar blogger. Review blog juga adalah sebagai kayu pengukur untuk melihat sejauh mana pencapaian blog dalam satu tempoh masa yang tertentu. Kita juga boleh mengenal pasti kelemahan dan kelebihan yang ada di mata rakan pembaca. Melalui proses review blog ini juga, ia dapat memberikan garis panduan dan rujukan yang berguna buat rakan blogger yang lain. Tidak dinafikan, salah satu strategi pemasaran yang hebat adalah melalui perkataan “REVIEW”. Sebab itu wujudnya perkataan Review Tak Terkalah.

luahan ikhlas

Kualiti sebuah artikel yang melibatkan review blog haruslah dititik beratkan. Sebabnya, hanya kualiti menentukan hasil yang bakal diperolehi. Kandungan review tersebut haruslah mantap, gaya bahasa yang baik, ada adegan sedih, ada adegan geram dan sebagainya lagi. Ini semua akan memperngaruhi jiwa dan emosi para pembaca. Jika korang semua bermulut manis dan mampu mencairkan hati keras wanita, memang korang berbakat besar dalam membuat review blog ataupun review produk. Hehe. Sekadar selingan sahaja.

Sebelum aku pergi lebih jauh lagi, aku nak minta maaf seandainya artikel ini bakal mengguris hati korang semua. Bakal mempengaruhi emosi dan perwatakan korang semua. Aku mintak maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. Aku hanya terapkan nilai keikhlasan dan kejujuran dalam artikel yang bertajuk Luahan Ikhlas Untuk Ahmad Faizal. Bukannya aku berusaha untuk tegakkan benang yang basah. Harap korang semua berlapang dada membaca artikel nukilan Pondok Kecil.

Melalui beberapa perenggan di atas, mungkin ada yang boleh meneka dengan tepat kenapa aku hasilkan artikel sebegini. Mungkin ada juga yang belum mengetahui. Jadi, aku malas nak berteka teki sebabnya ini artikel bukanlah artikel teka teki. Terus terang aku katakan, artikel ini adalah untuk melayakkan aku dalam Contest Review Tak Terkalah anjuran lelaki kacak dari Banting. Mungkin artikel ini agak terlewat untuk disiarkan namun masih dalam tarikh yang ditetapkan.

Berhubung dengan contest review ini ada beberapa perkara yang aku nak sentuh. Ada gembira, ada sedih dan ada yang kecewa. Itu semua kemungkinan yang bakal berlaku. Aku tak nak sentuh langsung perkara teknikal. Apa yang aku akan sentuh adalah secara umum sahaja. Bak kata pujangga, ukur baju di badan sendiri.

Sudah lama aku mengenali blog Ahmad Faizal. Dulunya kurang singgah di blog Ahmad Faizal kerana tumpuan diberikan di blog Earncent. Sehinggalah perkara yang tidak patut berlaku akhirnya berlaku. Selepas blog Earncent diporak perandakan, aku beralih arah. Mencari satu ruang yang boleh mengubat kekecewaan ini. Akhirnya aku cuba titipkan nilai cinta dan sayang pada blog Ahmad Faizal. Perasaan cinta dan sayang itu diperkuatkan lagi dengan kehadian Contest Review Tak Terkalah.

Blog Ahmad Faizal Di Mata Aku

  1. Bahagian atas tema, aku suka dengan pergerakan bulat-bulat putih tu. Macam salji. Kadang-kadang terleka memerhatikan pergerakan bulat-bulat putih tu. Pada bulat-bulat putih tu ada ketenangan dan kedamaian. Pemilihan gambar latar belakang yang digunakan juga amat tepat. Sungguh selesa setiap kali singgah di blog beliau. Bahagian ini, sila perhatikan dengan mata hati. Baru korang rasa apa yang aku rasa.
  2. Pemilihan dan susunan warna yang ada pada tema ini tidak menampakkan keceriaan. Pandangan mata aku, aku suka blog yang berwarna-warni. Walaupun tidak secantik warna pelangi, cukup memadai jika ada gabungan beberapa warna. Bahagian sidebar jika boleh, letakkan sedikit iklan. Corak dan warna dari iklan tersebut sedikit sebanyak memberikan keceriaan.
  3. Blog Ahmad Faizal di mata aku tidak kemas. Tidak kemas disini ditujukan pada ruangan menu di bahagian header blog. Lebih elok dan lebih cantik sekiranya butang About, Contact, Privacy dan Sitemap diletakkan pada bahagian menu yang atas. Bukan di ruangan sidebar. Ini memberikan keselesaan pada pembaca.
  4. Kadang-kadang aku sendiri tercari-cari dimana butang sitemap walaupun sekian lama sudah mengetahui yang ia berada di ruangan sidebar. Kebanyakan blog yang aku lawati meletakkan butang sidebar pada ruang header menyebabkan aku dah terbiasa dengan perkara ni. Apa yang aku harapkan, Ahmad Faizal dapat menerima point yang ke tiga tu.
  5. Blog Ahmad Faizal di mata aku perlu justify. Setiap tulisan dalam artikel hendaklah justify. Ia memberikan lebih keselesaan di mata pembaca.
  6. Sila letakkan butang Subsribe. “Susah mau tahu update artikel terbaru maa“. Kadang-kadang ini juga salah satu perkara yang membuatkan hati geram sangat dengan blog Ahmad Faizal. Lepas ni sila letak butang Subsribe yer.
  7. Satu lagi, kalau boleh letak lah plugin untuk emel reply notification. Sekurang-kurangnya bila Ahmad Faizal ataupun rakan blogger yang lain balas komen aku, dapat juga aku membacanya. Tak lah terkial-kial mencari komen aku yang lepas. Tak ke seksa namanya tu??

Blog Ahmad Faizal Yang Patut Di Gembar Gemburkan

  1. Selama beberapa hari aku perhatikan. Pengisian yang ada dalam blog Ahmad Faizal ini lebih kurang sama jer dengan blog beliau yang lain. Persamaan itu adalah berkenaan dengan ILMU.
  2. Pesan aku, sekiranya korang singgah untuk pertama kali di blog Ahmad Faizal, jangan lupa selak dan belek pada bahagian artikel yang lain juga. Dalam blog Ahmad Faizal, ada lebih kurang 596 artikel semasa artikel ini sedang disiapkan. Bagi aku, kesemua artikel dalam blog ini menjurus kepada perkongsian ilmu. Teknik dan nasihat berkenaan dengan buat duit, kisah blogging, kisah sukan, experimen program buat duit dan sebagainya lagi ada dikongsikan dalam artikel yang lepas.
  3. Walaupun artikel hanya sekadar kisah di kedai kopi, dari satu sudut,  ia mempunyai makna yang tersirat. Sebab itu aku berani nyatakan dari A hingga Z, ia bukanlah omong kosong sahaja. Buktinya? Aku malas nak tunjukkan bukti. Cukup sekadar aku nyatakan yang aku sekarang berada di tempat kedua untuk Top Commentators blog Ahmad Faizal. Ini bermakna, dalam beberapa hari ni aku cuba selongkar dan masuk ke segenap ruang yang terdapat di blog Ahmad Faizal. Aku selongkar bersebab. Salah satunya nak hasilkan artikel yang korang sedang bacakan ini. Sampaikan kepala terasa pening-pening lalat. Anak mata jadi kebiruan sebab banyak sangat terjemah artikel Bahasa Inggeris kepada Bahasa Melayu. Ini semua pasal insanity workout la.
  4. Tak salah jika aku nak nyatakan. Setiap artikel yang melibatkan penjanaan wang online, blog beliau boleh dijadikan sebagai panduan dan rujukan untuk pelbagai program affilite. Beliau suka berkongsi dan bercerita tentang kebaikan dan keburukan sesuatu program affilite. Mungkin dalam hati beliau dah tertanam ayat kacak “Hidup Berani Untuk Gagal“. Sebab tu macam-macam ujikaji yang dilakukan terhadap program penjanaan wang online. Tapi sekarang aku rasa beliau dah tak rajin seperti dahulu kala. Mungkin sekarang tengah menuai hasil sahaja. Tak pun tengah mengintai barang baru, barang baik agaknya.
  5. Gaya bahasa dan loghat yang bersahaja sedikit sebanyak memberi kesan kepada minat aku untuk terus membaca hasil penulisan beliau sehingga ke titik noktah yang terakhir. Walaupun kadang-kala aku pernah terkena dengan artikel yang bertajuk Jangan Komen. Namun ia sangatlah terhibur.
  6. Kekasih hati Alexa pun suka dekat blog Ahmad Faizal. Statistik Alexa menunjukkan dan menampakkan lagi reputasi blog beliau sedang menuju ke jalan kejayaan. Kejayaan di mana bakal berjaya menambat hati pengiklan sekaligus memperkemaskan lagi impian beliau bersama blog beliau.

luahan ikhlas untuk ahmad faizal

 Apa Yang Ada Pada Nama Ahmad Faizal

  1. Pertama sekali, apa yang ada pada nama Ahmad Faizal adalah nama ayahnya. Nama penuh beliau adalah Ahmad Faizal Bin Abi Setama. Lahir kat hospital atau pun dekat rumah bidan, aku tak pasti. Yang aku tahu beliau adalah orang Banting. Penggemar tegar kepada sejenis makanan ringan yang diberi nama cendol. Selalu war-warkan keenakan Cendol Banting sampaikan aku sendiri yang belum merasainya amat tertarik dengan keenakan Cendol Banting.
  2. Ada kawan nama Maikel dan Mercidez serta Black. Kadang-kadang artikel beliau tak logik. Ada ke patut semut boleh bercakap dengan beliau? Itulah kehebatan Ahmad Faizal yang mampu mencetuskan artikel yang tak logik namun ia sangat menarik dan terhibur untuk dibaca.
  3. Suka membuat ujikaji berkenaan dengan SEO sampaikan aku sendiri confius. Betul ke ada SEO Merah Jambu dan betul ke beliau pandai bermain SEO?
    Lu taip “Pakar SEO” kat google sekarang. Entri ni takkan keluar untuk kata kunci “Pakar SEO”. Baik esok, lusa atau 20 tahun akan datang. Gua dah kata, gua bukan pakar. Gua pakar cipta, cari dan buat peluang sahaja. Itu gua setuju. Dengan bangganya.
    Salah satu kata-kata beliau yang membuatkan hati ni bertambah curiga. Hehe.
  4. Dahulu terkenal dengan tagline LELAKI KACAK dan sehingga sekarang apabila sebut lelaki kacak aku akan teringat kepada blog-blog beliau.
  5. Beliau seorang yang baik hati. Peramah dan tidak pernah mengecewakan. Pernah juga berhubung dengan beliau melalui laman Facebook. Pertama kali bersembang dengan beliau, aku sangkakan beliau ni seorang yang ego, tak peramah dan selalu cakap besar. Tapi setelah sekian lama mengenali beliau melalui laman blog dan Facebook, akhirnya sangkaan awal dulu meleset. Beliau bukanlah manusia macam tu. Luaran nampak ego tapi dalaman baik sangat. So sweeeeeet. Haha. Betul lah kata-kata beliau. 
    Lelaki kacak yang Ego. Ego itu penting. Sebab tanpa EGO, dia bukan lelaki sejati. Hanya lelaki sejati, menjadi idaman gadis-gadis comel.
    Semoga beliau menjadi idaman gadis-gadis comel. Aminnn.
  6. Walaupun beliau ketahui banyak perkara dalam dunia blogging, namun beliau tak mudah untuk berkongsi sesuatu tanpa kita yang membuat kajian terlebih dahulu. Ini salah satu ajaran yang aku suka. Disamping kita mencari ilmu dengan usaha sendiri, ia mengajar kita satu perkara bahawa susahnya nak dapatkan sesuatu ilmu. Jadi bila dah dapat, barulah kita hargainya dengan sebaik-baiknya. Terima kasih buat beliau. Sedar tak sedar beliau dah banyak mengajar aku erti kehidupan blogging.
  7. Aku rasa dah banyak yang aku ceritakan tentang Ahmad Faizal ni. Rasanya setakat ini sahaja luahan ikhlas untuk Ahmad Faizal. Nak kutuk dan puji lebih-lebih pun bukan dia nak belanja cendol untuk mangkuk ke dua pun. Hehe.

Contest Review Tak Terkalah ini dianjurkan oleh Ahmad Faizal dan Earncent.com dan ditaja bersama oleh SaraSyukri Tahir, RahsiaDuitFreeIlaZainalBlackrosehunter, dan Nuristimewa

68 thoughts on “Luahan Ikhlas Untuk Ahmad Faizal

    1. hafizul Post author

      Emm tektik jah ni boh..saje jer malas sebut nak kasi nampak kelainan sikit..hehe..terima kasih boh atas komen berharga ni..

      Reply
    1. hafizul Post author

      Hehe..itu terpulang pada keputusan pemilik blog..saya sekadar meluahkan apa yang saya rasa menarik pada pandangan mata saya sahaja..memang betul hak orang lain kita tak boleh nak ubah tapi bagi saya, ini hak saya..apa-apa pun terima kasih kerana sudi memberi komen yang membina..hehe..

      Reply
  1. Pingback: Senarai peserta Contest Review Tak Terkalah. | ahmadfaizal.com

                1. hafizul Post author

                  Hahahaha…yang sebenarnya tu kata-kata isteri ataupun si suami yang tengah berkata-kata ni galok nok kawin muda???haha..ohh tidak…saya tak nak bini muda..sakit kepala..yang ada ni pun dah bersyukur sangat-sangat..hehe

                  Reply
    1. hafizul Post author

      InsyaAllah..kalau ada rezeki ada la..saya buat yang termampu jer..tawakal lepas usaha itu lebih baik..hehe..terima kasih bro..

      Reply
            1. hafizul Post author

              Wahhhh itu pasai ka yang ada entri hebat tuh…hahaha..jeles arrrrr…mcm mana dia?sporting tak?baik hati tak?dia belanja cendol mangkuk pertama ngn kedua tak??emm banyak tak dapat korek rahsia dia???dia banyak berahsia tak???emm kalau dapat jumpa dia, 1001 soalan nak tanya nih…..untung ahh deme..hehehe…ni aktiviti tak dirancang ataupun memang dirancang?hehe

              Reply
              1. hafizmd

                dia mmg sempoi…cukup2 sempoi

                mmg dia nak belanja, tp ambe dah niat nak belanja sifu kita ni.. =)

                tak sempat nak tanya lebih2…kejap jer jumpe, dia ada nak gi jalan2 plak…

                ambe rancang, tp tak set waktu…just main terjah jer…alhamdulillah..dapat jugak jumpe dia
                hafizmd recently posted..Bila 2 Lelaki Kacak Bercendolan!My Profile

                Reply
                1. hafizul Post author

                  Hehe..tak apalah mungkin lain kali ada jodoh nak jumpa lagi kan?sekejap pun, sya rasa dah bermakna..apatah lagi deme yang dapat bertentang mata..serius..jauh di lubuk hati ni, nak sangat-sangat jumpa dengan En Titan…isnyaAllah satu masa nanti ada lah jodoh saya jumpa dengan dia pula…aminnnn

                  Reply
  2. Pingback: Sim BB Yang Mengada-Ngada - Pondok Kecil

  3. Pingback: Keputusan Rasmi Contest Review Tak Terkalah | ahmadfaizal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge