Macam Mana Nak Mengekalkan Pagerank Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Setelah Pondok Kecil mendapat status Pagerank 2, terasa jugalah dihati macam mana nak meningkatkan PR sedia ada kepada PR yang lebih baik. Macam mana nak mengekalkan pagerank sedia ada agar tidak sesekali turun. Aku tahu mood aku untuk berblogging sekarang ni ada sedikit ketidakseragaman dari segi emosi, ideal dan masa. Haha.

Lepas sahur tadi aku berfikir macam mana nak mengekalkan pagerank blog. Terus aku plugin modem broadband. Tapi frust teramat sangat sebab line slow. Sekaligus mematahkan semangat aku untuk terus selongkar halaman google. Kalau ada pilihan kedua yang lebih baik, dah lama aku fired broadband ni. Haha.

Pagi ni aku search lagi berkenaan dengan keyword macam mana nak mengekalkan pagerank blog. Tapi hati aku terus beralih arah bila terjebak kedalam beberapa artikel seperti gambar diatas. Aku tertarik dengan tips yang diberikan oleh owner blog mialiana.com. Sangat bagus bagi mereka yang sedang ketandusan ideal untuk kemaskini blog. Hehe. Dan macam biasa fikiran aku terus teringat pada entri Denaihati yang bertajuk Ideal Untuk Blogger Baru.

Blog Mialiana

Lepas selongkar blog mialiana, aku pun terus klik pada artikel yang bertajuk SERAM ! – Teknik Urutan Ular, Menghilangkan Stress dan… Wow terkejut berut aku sebab nampak ular. Haha. Eeee geli geleman bulu rongga aku. Ada ke patut ular dibuat alat untuk mengurut. Haiya. Tapi tak kisah sangatla sebab ular tersebut dah dibuang bisanya. Kalau aku, stress tahap kritikal pun aku tak pergi mencuba teknik urutan macam ni. Adoiii ideal sape la ni. Haha.

Sumber : taotauajer.blogspot.com

Lepas belek dua,tiga entri dalam blog tu, aku pun terus pergi kepada entri yang ketiga halaman google yang bertajuk Popularkan Blog : Tips SEO , Cara Letak Blog di First Page Google … Sempena dengan contest Eyriqazz vs Denaihati ni, tips ni mungkin berguna bagi aku dan juga rakan blogger yang masih mentah lagi berkenaan dengan teknik SEO ni. Tapi serius aku nak buat statement kat sini, yang aku cuma pandai baca jer dan aku tak pandai nak buat sepertimana yang disarankan. Haha.

Aku masih belum bersedia untuk menghadapi sebarang risiko yang bakal berlaku kerana parut luka dulu masih belum sembuh sepenuhnya lagi. Hehe. Berkenaan dengan pondok kecil dapat PR2, aku masih belum menemui sebarang jawapan lagi kenapa pondok kecil boleh terjebak dengan ststus PR2 ni. Setahu aku, aku jarang sangat buat BW. Tapi bila aku sempat buat BW, aku akan tinggalkan banyak komen pada blog yang dah berstatuskan PR lebih tinggi.

Bak kata owner blog KMA.

[quote style=”1″]rsnya sbb rajin tinggalkan komen di blog2 yang dah berstatus PR yg tinggi…cam sy malas nk berblog walking bagai..so still la PR 0..hehe[/quote]

Emm aku rasa ni la kehebatan buat BW. Tak sia-sia kalau masa dihabiskan dengan buat BW ni. Seingat aku perkara lain aku tak setting apa-apa pada blog ni. Just tukar themes lepas tu biar kan je. Update blog sekurang-kurang sekali sehari. Sejak dua menjak ni jer tersyasur sampai 2 hari baru post satu entri. Maklumla aku bukan blogger tegar. Macam saudara hafiz katakan tu.

Namun demi mengekalkan PR ni, aku akan rajinkan diri untuk cari banyak masa free untuk aku buat BW. Disamping mencari kenalan baru, ia dapat mengeratkan silaturahim yang telah terjalin. Huhu. Inilah kehebatan BW dalam dunia blogging.

p/s : Sedikit sebanyak yang aku boleh share.

45 thoughts on “Macam Mana Nak Mengekalkan Pagerank Blog”

      1. Ohh ye ke??kena cari lagi ramai penulis ni..aku teringin sgt nak jadi penulis di blog rakan blogger..tapi aku ni lemahnya kurang idel yang bernas jer..huhu..lupakan je dulu..nanti satu masa baru jd penulis jalanan..haha

    1. bagi aku bukan setakat BW dan komen sebab ada blog yg setting dofollow dan nofollow link tu….:)

      tapi cara mudah nak dapat…kena dapatkan link dalam entri..bagaimana hehehe insyallah aku nanti aku ceritakan…:)

      psst : kalu ada yg x beul kasi tahu hehehe…:)

        1. hahaha..tu namanya rezeki..aku pun tak tau lama mana PR tu akan bertahan dipondok kecil..kalau naik, alhamdulillah..kalau turun, bad mood la jwb nya..haha

  1. Sabar lar bro.. cuma kena strategikan olahan ber-blogging jer.. semangat dah pulih kan? Itu antara motivasi kita. Susah kita nak dapat kepercayaan (PR) google, takkan nak lepaskan begitu saja…

    1. betul tu bro..kadang2 menda mcm ni la yang boleh menaikkan semangt kita utk berblogging…aku harap PR pondok kecil tak turun la..kalau turun, kacau bilau jiwa aku..hahaha

    1. hahaha..tapi apa yang pernah aku baca semasa buat BW, copy dari akhbar pun kira ok jugak..hahaha..tapi aku tak suka copy paste tu..kecuali menda yang tertentu shaja…baik yang original..walapun tak sedap, ia tetap ori..haha

    1. hahaha..mengigau tak de lagi pasal blog..tapi kalau pasal aku pergi berperang menentang komunis pernah la minggu ni..apala punya mimpi..aku sendiri tak dan mikir..hahahaha…

  2. Mmg ambe akui yg bw antara cara berkesan tp perlu byk mase dan tenaga..hehe

    p.s.terima kasih pk utk link tu..ni jugak satu care utk kekalka pr agaknye 🙂

    1. sama-sama..tak de link tak menarik la entri tu..link ni ibarat warna-warni cerita..itu pendapat aku jer..hahaha..mamang betul tu..BW ni memerlukan komitmen yang tinggi..huhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *