Pageviews Meningkat Kerana Replytocom

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Contest Denaihati – Bonus Raya Adidilfitri 2012 sudah melabuhkan tirainya kelmarin. Contest sempena Raya Aidilfitri 2012 sangat meriah dan mendapat sambutan yang menggalakkan dari blogger sekalian. Banyak pengajaran yang aku perolehi dari contest ini dan salah satu pengajaran yang ketara aku perolehi adalah, ketepikan kepentingan sendiri demi kepentingan semua rakan blogger. Seramai 63 orang pemenang telah berjaya dalam entri yang bertajuk 10 Entri Terbaik Denaihati.

Terima kasih kepada denaihati kerana mengajar hidup ini menjadi lebih matang. Hehe. Contest anjuran Budak Felda sedang hangat berlangsung sekarang ini. Memang menarik contest yang dianjurkan. Seronok juga buat review ringkas berkenaan blog beliau. Aku nak lupakan sekejap berkenaan dengan contest.

Ok. Masalah replaytocom pulak yang mengganggu pondok kecil sekarang ini. Sejak petang kelmarin lagi aku perasan. Tapi aku biarkan dulu dan hari ni makin rancak replytocom menyelongkar entri pondok kecil. Tak boleh jadi macam ni. Sampai pageviews melabung naik hari ni. Haha. Tapi seronok juga macam ni.

Dan pastinya blog Jebeng Otai menjadi tumpuan aku dengan entrinya yang bertajuk Tips Selesai Masalah Replytocom. Sudah lama entri Jebeng Otai ni aku baca dan seawal pembacaan aku, aku masih tak berapa nak faham. Dan sekarang aku dah memahaminya.

Replytocom Site Pondok Kecil

Aku tak pasti kenapa masalah ni terjadi kepada pondok kecil. Mungkin ini dah kebiasaannya bila kawalan keselamatan blog tidak diutamakan. Mujur juga blog aku dah dilengkapi dengan plugin SEO Yoast tu. Cuma kena aktifkan balik jer. Dan tick pada disable replytocom variables seperti yang diperkatakan dalam entri Jebeng Otai tu.

Lepas jer buat menda tu semua, replytocom tak mengganggu entri pondok kecil lagi. Cuma dalam halaman google jer masih ada. Mungkin ambil masa untuk hilangkannya. Kalau blog yang mantap SEO, mana ada masalah replytocom ni. Itu tandanya replytocom tak bagus untuk SEO.

p/s : Kalau korang ada tips dan pernah alami masalah replytocom ni, kongsi-kongsi la ngn pondok kecil kat ruangan komen ni. Mana tahu boleh dijadikan rujukan pada rakan blogger lain. Nak tahu lebih detail, klik jer kat sini.

34 thoughts on “Pageviews Meningkat Kerana Replytocom

          1. Jebeng Otai™

            selain yoast robot pon leh block replytocom..tp mslh akan timbul apbila guna google webmaster..time guna url parameter utk buang senarai replytocom yg diindeks oleh google..sbb bot xleh crawl link ini utk buang link disearch engine..

            sy pon tgh berusaha nk buang replytocom di search engine..huhu
            Jebeng Otai™ recently posted..Komentator Tegar Ogos 2012My Profile

            Reply
    1. hafizul Post author

      rasanya bukan sebab plugin..aku pun tak tau sebab apa..plugin tu cuma untuk menghalang replaytocom jer..bak kata Jebeng Otai la..hehe..aku pun tak pandai sgt bab ni..

      Reply
      1. hafizul Post author

        mudah jer..page view meningkat dan hit bnyk oleh replytocom ni..sy ada check yang blog cik tom..tak ada rasanya..sy check melalui google (site:ciktom.com replytocom)

        Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge