Banner

Pengalaman Membina Pondok Kecil

by hafizul on September 15, 2012

in Contest

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pengalaman membina pondok kecil sudah semestinya tidak pernah aku lupakan. Walaupun seminit, ia tetap segar bermain dalam kotak fikiran. Andai hati dan fikiran berada dalam ketenangan, pastinya halaman pondok kecil sentiasa menjadi mainan fikiran. Bukan aku terlalu teruja dengan blog aku, tapi aku terlalu memikirkan apakah masalah dan apakah cara yang terbaik dalam menyelesaikan masalah tersebut.

Berbekalkan sedikit ilmu di dada, sudah semestinya keputusan yang aku buat ini amat sukar untuk diterima oleh akal fikiran yang waras. Namun sedikit pendedahan berkenaan hal-hal perkomputeran, telah memberi aku semangat untuk membuat satu halaman bertemakan kehidupan dalam alam maya. Agar apa yang hendak aku ceritakan ini dijadikan bahan bacaan yang dikategorikan sebagai bahan kelakar, bahan sedih dan bahan yang amat membosankan.

Segala-galanya mungkin terjadi jika diselitkan dengan usaha yang tak pernah mengenal erti putus asa. Seawal penubuhan blog pondok kecil, aku begitu bersemangat dalam mempelajari selok belok dunia blogging. Banyak masa dikorbankan demi memenuhi slogan pondok kecil iaitu di sini impian bermula. Slogan ini aku fikir logik untuk diletakkan bersama kerana blog pondok kecil adalah langkah pertama untuk aku menggapai impian aku. Maka lahirlah Pondok Kecil – Di Sini Impian Bermula.

Layan Jer...

Impian untuk mengubah kehidupan ke arah yang lebih baik. Terutama dari segi kewangan untuk menampung sedikit keperluan hidup yang tidak pernah mencukupi. Semua itu tak semudah yang diharapkan kerana aku tahu bukan senang untuk senang. Dari themes twenty eleven, aku beralih arah kepada themes nom nom. Aku melihat themes nom nom lebih menarik dari segi rekabentuk. Semasa membuat lawatan ke blog-blog rakan blogger, tema blog Ibu Mifzal telah menarik perhatian aku. Dari situlah bermulanya sesi soal jawab aku dengan Ibu Mifzal. Atas keperihatinan dan pertolongan Ibu Mifzal, aku akhirnya berjaya memakai tema Nom Nom sepertimana blog Ibu Mifzal.

Betapa gembiranya hati aku dan satu entri ringkas telah aku tujukan buat Ibu Mifzal. Tanda terima kasih yang tak terhingga. Tak sampai seminggu aku setia dengan tema Nom Nom itu, akhirnya aku sekali lagi bertukar tema. Tema percuma dari DIYthemes. Itu juga tempias dari blog Ibu Mifzal. Sebenarnya dah lama hati aku terkenan pada tema Thesis ni. Pertama kali aku tengok dekat blog Yanmieonline. Pernah juga bertanyakan pada pemilik blog dari mana tema itu diperolehi. Tapi jawapan hampa aku terima sebabnya itu adalah tema hadiah dari seorang sahabat kepada sahabat. Sehingga kini aku masih setia lagi dengan tema Thesis ini. Sebab itu aku perlu rebut peluang dengan menyertai pertandingan anjuran Eizil kerana hadiah yang disediakan memang menjadi idaman aku.

Blog Pondok Kecil Bertemakan Thesis

Begitulah sedikit pengalaman berkaitan dengan tema blog. Dan giveaway pertama yang aku menangi adalah dari blog hatiputera. Kebetulan masa tu beliau ada buat giveaway berkenaan dengan penulis pendapat terbanyak setiap bulan. Seperti saudara Eizil sedang lakukan di blog beliau sekarang ini. Mungkin rezeki aku di awal blogging, dapat hadiah berupa wang tunai RM30.00. Gembiranya hati aku tuhan sahaja yang tahu.

Dalam proses menubuhkan blog, beberapa perkara telah aku lakukan. Hasil dari pembacaan dari internet dan juga blog-blog, akhirnya aku berjaya membuat peta laman blog dan membuat  goggle verify site di dalam webmaster tool. Cara ini adalah salah satu perkara asas yang perlu blogger baru lakukan. Setiap hari aku cuba pastikan halaman pondok kecil sentiasa di kemaskini supaya lebih banyak cerita aku akan berada dalam halaman google sekali gus mempermudahkan lagi enjin carian melakukan kerjanya.

Hati aku terusik lagi apabila kekasih hati, Alexa menunjukkan tanda-tanda yang tidak mengembirakan hati aku. Sepanjang cuti Hari Raya, aku tak sempat untuk mengemaskini laman pondok kecil. Akibatnya Alexa dah merajuk dan turun ke paras yang tak sepatutnya.Namun, aku teruskan usaha dengan memperbanyakkan aktiviti melawat rakan blogger. Meninggalkan pendapat di akhir entri telah memulihkan kecemburuan Alexa terhadap pondok kecil. Dan sekarang, Alhamdulillah. Alexa dah menunjukkan tanda-tanda yang positif.

Selepas selesai dengan masalah Alexa, satu lagi masalah timbul. Berkenaan dengan bound rate dalam Google Analytic. Termenung seketika apabila melihat peratusan yang agak tinggi. Ini adalah petanda pelawat mudah bosan dengan setiap entri yang aku tuliskan. Mungkin juga entri yang aku hasilkan sangat pendek sepertimana cadangan hatiputera. Menurut Anak Ulu Chenka, entri yang dihasilkan mestilah dimasukkan juga beberapa pautan kepada entri lama-lama yang terdapat dalam blog. Berbagai kemungkinan yang bakal tercetus.

Terima Kasih Hatiputera

Terima Kasih AUC

Oleh itu, aku menganmbil langkah dngan belajar menulis entri yang agak panjang sedikit dan diselitkan dengan beberapa pautan kepasa entri dalam blog aku. Mungkin memberi kesan pada bound rate dalam google analytic. Begitulah asam garam bila terjebak dalam dunia blogging. Dunia yang penuh dengan kejutan. Seronok apabila kita dapat menyelesaikan sesuatu masalah dengan usaha sendiri.

Dan entri ni aku akhiri dengan satu pantun.

Kekasih hati Alexa sungguh menawan,

Bound rate google menjadi peneman,

Sudah lumrahnya adat berlawan,

Menang dan kalah dalam perlawanan.

{ 60 comments… read them below or add one }

nurmisnan September 15, 2012 at 3:49 pm

sangat menarik pengalaman pondokkecil..
bab cik Alexa + bounce rate tuh biasalah..
ada naik turunnya…

All d best n gd luck
nurmisnan recently posted..Empat tahun beraya tanpa anak tersayang – part 1My Profile

Reply

hafizul September 15, 2012 at 7:38 pm

emm terima kasih nurmisman..hehe..tapi menda tu bila naik tinggi rasa mood blogging pun terganggu…huhu

Reply

nurmisnan September 17, 2012 at 12:13 pm

Easy2.. nanti naik balik tuh.. kena rajin BW + komen
nurmisnan recently posted..Selamat ulang tahun Yaya + cuti Hari MalaysiaMy Profile

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:48 pm

Emm tu la..harap jatuh ke paras yang mengembirakan la..hehe..BW rajin dah tapi masa tu yang semput..haiya..

Reply

hatiputera September 15, 2012 at 8:40 pm

Seronok baca pengalaman pk sejak mula berblogging…blog walking berterusan lebih 50 setiap hari akan mencantikkan Alexa ranking..mungkin kalau buat artikel tentang tip blogging boleh menurunkan br kerana tip selalunya dibaca sampai habis di tambah lagi dengan adanya pautan ke link Kira yang lain.
hatiputera recently posted..Dapat semula status glitterati dari nuffnangMy Profile

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:08 am

emm masalahnya aku tak berapa mahir tulis pasal tips ni..adoii..nanti la aku usahakan..hehe..apa-apa pun terima kasih atas pandangan peribadi ni..sungguh berguna untuk aku..hehe

Reply

hatiputera September 15, 2012 at 8:41 pm

Aku nie pelik pulak Dari thesis ke nom nom…haha
hatiputera recently posted..Dapat semula status glitterati dari nuffnangMy Profile

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:07 am

emm bro ada apa-apa sebab ke yang tukar tu??ke thesis free ni byk kelemahan??kalau ada kelemahannya, share la ngn aku..hehe

Reply

sara September 15, 2012 at 9:37 pm

tahniah yer atas kejayaan PK..
sara recently posted..Download Filem Seram SejukMy Profile

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:06 am

terima kasih sara…hehe

Reply

Manan Qayyim September 15, 2012 at 9:39 pm

mcm tu skali pengalaman bro… mcm2 ilmu dpt… best gak mcm nie….
Manan Qayyim recently posted..Menangkis Penghinaan Terhadap Rasulullah – Isu Video Innocence Of Muslim.My Profile

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:06 am

emm pengalaman kena timba dulu sbelum berjaya..ke guane??hehe

Reply

Daddy Monster September 15, 2012 at 9:56 pm

wah..saya pun sebelum ni pakai thesis..ada 2-3 sebab yang tak berapa best tentang thesis ni,so tukar ke framework genesis.terus melekat sampai sekarang :D

apa pun semoga berjaya.
Daddy Monster recently posted..Tujuan aku menulis di blog roketmonster.comMy Profile

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:04 am

emm itu la kelebihan bila ilmu di dada dah mencukupi..genesis ni tak ada yang free ke bro??hehe

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:05 am

satu lagi..kalau boleh diberitahu sebab yang tak best tu ok jugak..boleh kongsi sesama rakan blogger yg lain..mcm mana??hehe

Reply

Man September 15, 2012 at 10:22 pm

bagi back link kat blog lain..hahaha
Man recently posted..Kenapa Doa Tidak Makbul?My Profile

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:03 am

banyak dan bgi backlink man..bergantung atas entri yang aku hasilkan..hehe

Reply

muazfaris September 15, 2012 at 11:13 pm

eh, dpt theme thesis percuma dari DIYthemes? biar betik.. mahal kot.
muazfaris recently posted..Toshiba Satellite U840W Ultrabook untuk kaki wayangMy Profile

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:03 am

ha ah..ibu mifzal yang bagi..sy pun tak sangka ada jugak yang free..tapi mungkin ada la tu kelemahan dia berbanding dengan berbayar..cuma sy jer tak nampak sebab ilmu kurang didada…hehe

Reply

Malaysia Coin September 15, 2012 at 11:34 pm

Mungkin bounce rate tinggi tu datangnya dari rakan-rakan blogger yang menjengah blog ini tapi bila dapati tiada post terbaru, mereka cepat2 beralih ke tempat lain.
Malaysia Coin recently posted..Selamat Hari MalaysiaMy Profile

Reply

beckhr00y September 16, 2012 at 2:22 pm

oo, mungkin juga begitu
beckhr00y recently posted..FIFA 13 Download PC Xbox And PS3My Profile

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:00 am

ooo..memang niat hati nak update blog sekerap kali..tapi biasa la..masa selalu jer semput..haha

Reply

Man September 15, 2012 at 11:35 pm

haha Man datang kembali.. =)

Setelah Man amati blog abang, tak de related post (post berkaitan). Kalau ada, mungkin boleh kurangkan bounce rate tu. Nanti pembaca, boleh terus baca entri yang berkaitan tentang apa yang ditulis. So boleh lah pembaca lepak lama sikit dekat blog ni. Woah!
Man recently posted..Bagaimana Untuk Mendapatkan Domain Percuma?My Profile

Reply

Man September 15, 2012 at 11:39 pm

=.=” pelik je, ada pula linkwithin tu. lambatnya keluar.
Man recently posted..Bagaimana Untuk Mendapatkan Domain Percuma?My Profile

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:01 am

Biasa la man..ada laju ada slow..hehe

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:02 am

ooo terima kasih atas perkongsian ni..bijak2..hehe..

Reply

yusri September 16, 2012 at 12:03 am

satu perkongsian yang amat berinformasi…tango kilo boh…

Reply

hafizul September 18, 2012 at 12:01 am

haha..kongsi hok mana buleh kongsi bohh..hok prevate kena susuk la..

Reply

syaifuddin alias September 16, 2012 at 2:52 pm

salam perkenalan dan juga good luck untuk contest ini .. sangat terbaik entri ini :D
syaifuddin alias recently posted..Lelaki Suka Perempuan MaskulinMy Profile

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:57 pm

terima kasih bro..salam perkenaln juga..terima kasih sekali lagi sebab singgah di halaman yg tak sesedap rasa ni..hehe

Reply

titan September 16, 2012 at 4:08 pm

hoho..banyak dah berubah. bagus. bagus. :)
titan recently posted..Gadis comel dan tali-temali.My Profile

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:57 pm

berubah pun sebab ada yang sudi menolong..hehe

Reply

Jebeng Otai™ September 21, 2012 at 12:18 am

sama2 tolong menolong..hehe
Jebeng Otai™ recently posted..Tips Perniagaan Online : PembungkusanMy Profile

Reply

Mummy Akmar September 16, 2012 at 4:15 pm

Saya suke pantun awak!
Mummy Akmar recently posted..Rumah Terbuka Persatuan Ibu Tunggal Muslimah PerakMy Profile

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:56 pm

terima kasih..ada jugak org hargai..hehehehe

Reply

Hazmin Hamudin September 16, 2012 at 4:35 pm

Bounce rate blog aku pun sangatlah tinggi… Sampai tak larat dah nak layan benda tu semua….
Hazmin Hamudin recently posted..Selamat Menyambut Hari Malaysia 2012My Profile

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:56 pm

Haha..apa boleh buat..tak jumpa teknik dan skill yang mantap lagi..hehe..sabar je la..

Reply

budak felda September 16, 2012 at 5:32 pm

hihihi..takpe bro. bina perlahan mcm aku juga. hehehe..nanti baru la bro tuai hasil..dah nampak jalan tu heheh
budak felda recently posted..Video Highlights : Sunderland vs Liverpool 1-1My Profile

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:55 pm

emm terima kasih bro atas nasihat berguna tu..terharu membacanya…

Reply

budak felda September 18, 2012 at 12:06 am

Sama juga bro, x salah kita bantu membantukan hehehe
budak felda recently posted..Buat Blog Kerana DuitMy Profile

Reply

Eizil September 17, 2012 at 2:38 am

Antara perkara yang sering menjadi sebahagian daripada perjalanan blogger adalah sentiasa ingin menukar theme yang sesuai dengan jiwa dan raga kita kerana mahu atau tidak, hanya dengan theme yang kita minati akan membuahkan idea yang membuak-buak untuk menulis lebih banyak artikel dan perkongsian untuk para pembaca.

Siap ada animated gif ni, terbaik bro, dah lama betul tak menulis pantun, kalau 8 tahun dulu mungkin lebih mudah minda ini untuk mencoretkan pantun secara spontan, tapi cubalah juga.

Malam hari mata terjaga,
Melihat senarai entri semakin berjela,
Tetikus di capai tanpa rela,
Membaca artikel, kawan-kawan semua.
Eizil recently posted..Pelbagai hadiah untuk dimenangi, contest pertama besar-besaran.My Profile

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:53 pm

wahhh tak sangka eizil juga boleh berpantun…good job..haha..walaupun lama sudah tinggalkan tapi bakat sejati tu masih menyerlah..gilap la..mana tahu jadi terkenal..hehe..emm tidak dinafikan…jauh disudut hati aku, aku nak sgt tempah theme ni..tapi apa boleh buat..mcm kita pernah berhubung dulu la..duit tak berapa byk nak tempah theme…mungkin tak ada rezeki lagi kot nak merasa itu semua..hehe

Reply

sensasi2020 September 17, 2012 at 3:45 am

Pondak kecil jiwanya besar,
Mengharap tuah datang bergolek,
Tuah yang ada pasti bertambah mekar,
Jika disusuri usaha yang berganda lagi molek.

Hasrat di hati ingin berjaya,
Ada berlawan ada yg menang dan ada yg kalah,
Semoga apa yg dihajati boleh dicapainya,
Hanya menunggu rezeki walaupun pasrah.

#Semoga berjaya di atas usaha anda. :-D
sensasi2020 recently posted..Kenapa Aku Menulis Blog Dan Apakah Penyebabnya?My Profile

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:51 pm

owhh pantun yer..suka sgt dgn pantun ni..bro ni mcm tehr la..suka berpantun..hehe..terima kasih atas ucapan ni..semoga masin mulut bro..hehe

Reply

nizamghazi September 17, 2012 at 11:05 am

“Di sini impian bermula” – I like your tagline.
Saya masih tertanya-tanya apakah impian sebenar dari admin.

[Loading...]

Yes! I knew it!. Admin mesti nak jadi Top Blogger kan.
Good Luck!
nizamghazi recently posted..Saya Kembali Menulis – I Am Not A MonsterMy Profile

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:50 pm

Hehe…terima kasih kerana sudi timbulkan pertanyaan tu..dan terima kasih juga sebab suka dgn tagline PK..hehe..top blogger ntah bila la dapat merasa..haha

Reply

akubiomed September 17, 2012 at 9:48 pm

Selamat berjaya kepada bro. Bro kira beruntung mempunyai mentor berbanding diri sendiri banyak mengali sendiri dengan mengodek Google search engine dan mengkaji blog. Bagi saya sebenarnya ‘content is king’ walaupun tidak sehebat SEO sekali pun mampu menarik pengunjung untuk melekat kepada blog.

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:42 pm

yaaa betul tu kan..content penting, seo penting..cuma contest ni banyak memberi kelebihan sikit aku rasa..kalau content menarik, blog tak menarik, ramai juga yang datang melawat dan sekaligus terlekat di blog kita..macam blog suri tu..

Reply

irsah September 17, 2012 at 10:22 pm

Yer setuju dengan akubiomed… buat macam mana pun menulis tetap berjela2 dengan tumpuan pada topik. masalah kami, bounce rate tinggi sebab article services yang dijalankan dari masa kesemasa kot.. nak buat macam mana.. tanggung jer ler…
irsah recently posted..Menjaga 10000 Backlinks Lebih Senang Dari Jaga RM10KMy Profile

Reply

irsah September 17, 2012 at 10:23 pm

Tukar themes macam tukar baju plak PK heee… arap ia dapat menambah nilai blog PK nanti….

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:38 pm

emm dulu memang doh tak tahu kebenda..tukar jer rasa nak tukar..tapi bila pk2 kesan pada indeks google, rasa menyesal plak..tu la ilmu kurang kan..apa boleh buat..hehe

Reply

hafizul September 17, 2012 at 11:39 pm

hehe..terima kasih bro..emm tanggung dgn hati yang tak rela..adusss sungguh merimaskan..haha

Reply

Sop September 17, 2012 at 11:58 pm

jauh perjalanan, luas pandangan
begitu juga dgn blog kan? lawat2 entry org utk cari maklumat
pengalaman yg lalui akan mendewasakan kita :)
Sop recently posted..Pemasangan karbinet dapur IKEA sendiriMy Profile

Reply

iAwani September 24, 2012 at 4:02 pm

waa! saya terinspirasi membaca artikel ini.
iAwani recently posted..Kerajaan Iran Halang GoogleMy Profile

Reply

hafizul September 26, 2012 at 1:40 pm

serius???hehe..terima kasih sebab sudi membaca entri yang tak seberapa ni..hehe

Reply

wazy September 26, 2012 at 12:14 am

dah lama tak singgah ke sini,boleh tahan juga blog bro,segak bergaya guna Thesis,sama la ,masa mula-mula guna self host,banyak juga tukar-tukar theme :-)
wazy recently posted..Bermulanya Kisah Seorang BloggerMy Profile

Reply

hafizul September 26, 2012 at 1:29 pm

Hehe..terima kasih kerana sudi melawat..biasa-biasa jer kalau pandai edit lagi cantik ni..hehe

Reply

musi September 29, 2012 at 10:58 am

salam;
bro permulaan dan pengalaman yang manis menjadikan kita maju ke depan untuk menggapai impian kita. satu ketika memang jumpa theme yang ngam dengan hati tapi de problem pas tu kena guna theme lain pulak ni tengah cari-cari theme … t.kasih untuk perkongsian yang menarik ni..k..
musi recently posted..Jatuh cinta dengan blogMy Profile

Reply

Akmaomar October 3, 2012 at 12:33 am

Sy pun dulu duk tukar2 theme, nasib x jahanam blog. Mmg btul bila nk puashati bru rsa best nk menulis..anyway gud luck :)

Reply

hafizul October 3, 2012 at 9:24 pm

betul dah tu akma..tgok design blog,kadang2 boleh terbantut mood nak menulis..maklum la dah lama kan dalam blogging..dulu awal buat blog, semangat giler nak update..sekarang rasa down sikit..mungkin kena tukar theme pulak ni..hahaha

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: