Perisian Untuk Membuat Sistem Akaun

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Perisian untuk membuat sistem bukan lagi menjadi masalah yang besar kepada mereka yang ingin mencipta sistem akaun sendiri. Akan tetapi lambakan perisian yang ada di Internet menjadi pilihan yang sangat sukar. Kebanyakan mereka lebih terdorong untuk mendapatkan perisian yang percuma daripada memilih perisian yang berbayar.

perisian untuk membuat sistem
Antara perisian untuk membuat sistem akaun

Apabila sebut sahaja perisian komputer, perkara pertama yang terlintas di fikiran ialah harganya yang terlampau mahal. Tidak dinafikan, perisian asli untuk dimasukkan di dalam komputer sangatlah mahal. Sebagai contoh, harga Autocad (License) boleh mencecah RM10 ribu/License.

Sangat mahal kan? Itu satu contoh perisian untuk Autocad sahaja. Yang lain-lain malas la nak sebut kat sini. Haha.

Membuat perakaunan asas, tidak memerlukan kepada perisian untuk membuat sistem yang mahal-mahal. Akan tetapi, jika ada modal tebal, aku cadangkan guna Perisian berlesen yang original yang mahal.

Dibawah ini aku senaraikan beberapa perisian untuk membuat sistem :

  1. User Business System (UBS)
  2. Mind Your Own Businnes (MYOB)
  3. QuickBook
  4. MrAccounting
  5. Microsoft Office Excel dan Microsoft Office Access
  6. Yang lain-lain aku tak tahu. Hahaha.

Perisian yang paling simple, senang dan murah giler untuk membuat sistem akaun ialah Microsoft Office Excel.

Dan untuk membuat sistem akaun pakai Microsoft Excel ni, harus ada panduan juga la. Harus ada ilmu sikit-sikit. Kepada mereka yang tak pernah guna perisian Microsoft Excel, amat sukar untuk membuat sistem akaun sekiranya tidak memiliki panduan yang betul.

Jadi, untuk itu aku kongsikan dengan korang semua.

Jom belajar buat Sistem Akaun dengan menggunakan Microsoft Excel. Haha. Tapi bukan aku yang ajarkan. Panduan Sistem Akaun DKS yang akan ajarkan korang semua.

1. Apa itu Sistem Akaun DKS?
Sistem Akaun Debit Kredit Senang (DKS) yang ditulis oleh saudara Arip Karim. Beliau juga seorang yang perihatin terhadap pengguna-pengguna Sistem DKS.

2. Kenapa harus memiliki panduan buat sistem DKS ni?
Penawaran harga yang rendah dan paling menarik, ianya senang untuk digunakan.

3. Siapa yang patut dan harus memiliki panduan Sistem DKS ni?
– Mereka yang bermodal nipis.- Mereka yang baru memulakan perniagaan dan modal pun masih ciput.
– Sangat sesuai untuk semua jenis perniagaan tak kiralah syarikat, milikan tunggal ataupun perkongsian
– IKS kecil dan sederhana.

4. Apa yang akan korang perolehi setelah mendapatkan panduan Sistem DKS ni?
Ilmu lain yang bakal korang perolehi setelah mendapatkan Sistem DKS (Master File), korang juga turut dibekalkan beberapa ebook lain seperti :

  1. Ebook (PDF)- Contoh Urusniaga “T-Shirt Stylo Online”
    *senarai urusniaga T-Shirt Stylo Online yang telah berlaku.
  2. Excel- Contoh Urusniaga “T-Shirt Stylo Online” yang telah direkodkan
    *sbg rujukan sesuatu urusniaga direkodkan menggunakan Sistem DKS.
  3. Ebook(PDF)-Panduan Pengguna Sistem DKS
    *Menerangkan langkah demi langkah menggunakan Sistem DKS.
  4. Ebook Bonus (PDF)- Panduan Debit Kredit
    *Menerangkan apa itu catatan bergu (double entry).
    *Anda akan lebih memahami Catatan bergu.
    *Contoh-contoh disediakan.

Ok. Masih tak nampak menarik tawaran yang diberikan?

Tepuk dada tanyalah selera.

Kalau berkenan, boleh klik pautan kat bawah ni.

>>> Buat Sistem Akaun Dengan Sistem DKS

Ada perniagaan tapi tak ada sistem menguruskan debit kredit, perniagaan tersebut sukar untuk dimajukan.

p/s : Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

33 thoughts on “Perisian Untuk Membuat Sistem Akaun”

  1. Betul tu.. Saya setuju sangat… Harga lesen perisan memang mahal… Nak install 40 buah komputer dekat lab autocat jer boleh cecah sampai Puluhan Ribu Ringgit.. Sampai sekarang saya masih mengajar guna Software Proteus pirate punya.. Nak buat macamana budget tak ada.. Nak beli yang original sekitar RM8K… huhuhu.. Naik segan dengan orang-orang MQA

  2. Cmne nk buat..sy perlukn perisian ni,,,masa kerja dulu guna myob..
    Ni klo dpt guna excel pom ok dah…access pom blh le..
    Yg senang..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *