Rahsia Kejayaan Untuk Berkerja Dalam Sektor Kerajaan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Okeh. Hari ni aku tertarik dengan tajuk “rahsia kejayaan untuk berkerja dalam sektor kerajaan”. Tajuk yang agak panjang ulasannya jika diolah satu persatu. Tetapi, seperti kebiasaanya selalu. Aku tak mampu nak ulas tajuk tersebut sebagaimana orang genius mengolahnya.

Sekadar gambar hiasan...

Sekadar gambar hiasan…

Apa yang aku mampu hanyalah berkongsi sebuah cerita yang agak merepek untuk mengisi masa lapang korang semua. Haha.

Ok. Aku sebenarnya bukan nak paksa korang kerja kerajaan. Bukan nak kongkong korang daripada tidak bekerja dalam sektor kerajaan. Tapi aku nak korang sedar. Bukan senang nak dapat kerja kerajaan sekarang ni. Melainkan mereka yang bertuah sahaja.

Maklum aje la. Di Malaysia, kerja kerajaan seronok sekali. Gaji lumayan. Cuti pula ada jenisnya. Cuti bersalin, cuti sakit. cuti dapat MC, cuti tolak gaji, cuti ganti overtime. Disebabkan itulah I LIKE KERJA KERAJAAN. So much and much…

Ya. Dulu aku pun kerja kerajaan gak. Makan gaji. Sampailah aku merasa betapa nikmatnya alam perkahwinan hasil duit tabungan gaji kerja kerajaan.

Aku mampu menabung RM10k selama 8 bulan semata-mata untuk merialisasikan impian berbinikan anak dara.

Dan aku bersyukur. Hasil kerja makan gaji, aku mampu merasai nikmat kehidupan yang selesa. Dan semua kenangan gembira itu dikumpulkan dan dihimpun  dalam sebuah buku yang bernama “Sweet Sour Kerja Kerajaan”. Sebuah buku nostalgia yang tersemat jauh di dalam sanubari.

Dikala hati terkoyak dek sebilah kerinduan…
Buku itulah yang menjadi penawarnya…
Diselak-selak, dibelek-belek, helaian demi helaian…
Sehinggalah ia tertutup dengan sendirinya…

Tamat cerita sedih itu…

Ok. Baiklah…

Apakah Rahsia Kejayaan Untuk Berkerja Dalam Sektor Kerajaan?

1 – Kerajinan

Jadilah macam orang jepun yang terkenal dengan sikap rajinnya. Kat mana-mana korang pergi pun, kalau tak ada sikap rajin korang tak kan berjaya. Hatta korang tidak bekerja disektor kerajaan.

2 – Berputus Asa

Setiap perkara yang kita lakukan mesti akan terjebak dengan masalah berputus asa. Aku akui. Betapa peritnya perasaan mereka yang kecewa. Setelah berhempas pulas mencuba, nama menteri pun dah cair dimulut, panduan itu, panduan ini telah pun kita beli, dan macam-macam perkara yang kita buat, tetapi gagal juga yang kita perolehi.

Tidak mengapa. Korang ingat satu jer. Allah S.W.T. nak berikan kita sesuatu yang lebih baik. Think Positive. Barulah korang tak rasa betapa peritnya sebuah kekecewaan.

3 – Keep Moving

Ataupun dalam bahasa melayunya ialah teruskan bergerak. Korang tak dapat kerja kerajaan, gagal dalam temuduga kerja kerajaan, korang nak fed up buat apa. Nak stop dan berhenti ditengah-tengah jalan pasai apa?

Beb… Kehidupan ini ibarat roda yang berpusing. Dan pusingan roda itu kita tak mampu nak hentikannya. Walaupun sesaat.

Jadi, ada kesan ke tidak kalau korang stop langkah tersebut diatas roda yang bergerak? Tak ada kesan kan? Nak tak nak, korang terpaksa keep moving juga. Betul tak?

4 – Tanya sama hati

Korang nak kerja kerajaan ataupun tak?

Kalau nak, jangan banyak komplen. Teruslah mengintai lubang-lubang kerja kosong kerajaan. Dan teruskan membeli apa jua panduan yang berkaitan yang telah disediakan oleh Team Infokerjaya.

Haha. Ok?

Lepas ni dah la sedih-sedih ekk. Dah la buat muka frust macam tu sebab tak lulus peperiksaan online kerja kerajaan. Dan tak payah nak meroyan sangat gara-gara tak dapat jawab semua soalan tu.

Korang masih boleh berjaya sebagaimana awek korang yang dah berjaya dalam Peperiksaan Online Separa Perubatan baru-baru ni.

Jangan give up dan jangan berputus asa sampai macam tu sekali. Boleh?

Nah ini dia panduan untuk korang yang diberi peluang kedua menduduki peperiksaan Online Separa Perubatan.

p/s : Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

80 thoughts on “Rahsia Kejayaan Untuk Berkerja Dalam Sektor Kerajaan

  1. DLSL

    Dah lama kerja tapi belum pernah kerja dengan gomen. Kalau apply sekarang sure susah hendak dapat. Apa-apa pun rezeki di mana-mana. Yang penting usaha dan ada kemahuan untuk maju jaya.

    Reply
    1. Hafizul

      Huhu..tak apalah nak buat macam mana kan..dah itu pilihan yang kita buat.. nak tak nak kena redah aje.. walaupun begitu, masih ada nilai-nilai kegembiraan bila menjadi cikgu ni.. Jasa dan pengorbanan yang dilakukan tiada galang gantinya.. Akhirnya rasa berbaloi bilamana melihat kejayaan anak bangsa sendiri…Ye tak?
      Hafizul recently posted..Biey, Nak Singgit…My Profile

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge