Responsible Blogging Campaign

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Responsible Blogging Campaign adalah satu kempen yang dianjurkan oleh pihak Crowdpot Sdn. Bhd. dengan kerjasama apesal.com untuk menjemput rakan blogger sekalian dalam memberi sokongan terhadap penulisan blog secara berhemah dan beretika. Dalam penulisan kita sehari-hari, kita tak lekang dari membuat kesalahan dan kesilapan sesuai dengan pepatah melayu yang berbunyi ” bumi yang mana tak ditimpa hujan “. Oleh yang demikian, aku sertai kempen ini supaya kesan sampingan daripada penyertaan ini boleh menjadikan aku seorang penulis yang matang.

Responsible Blogging Campaign

Sumber : Responsible Blogging Campaign

Menjadi seorang penulis yang baik dan sempurna dalam setiap aspek blogging, memang sukar dan memerlukan komitmen yang tinggi. Untuk berjaya dalam dunia blogging, antara faktor yang perlu diambil kira adalah gaya penulisan. Dari pembacaan aku berkenaan tips blogging, ramai yang menyatakan bahawasanya kandungan ataupun penulisan yang baik adalah faktor utama yang menyumbang kepada kejayaan. Mesti korang pernah dengar akan perkataan ini ” Content is King “. Untuk mewujudkan artikel penulisan yang sempurna, etika dalam penulisan perlulah di patuhi.

Kadang-kadang kita rasa artikel yang ditulis dah sempurna dan di kira sebagai artikel yang paling terbaik. Tetapi kita tak tahu adakah sama apa yang kita rasa dengan mereka yang membacanya? Dibawah ini aku senaraikan beberapa etika dalam penulisan sesebuah blog. Kalau salah tolong bagitau yer. Antaranya :-

  1. Sekiranya artikel ada mempunyai maklumat untuk dikongsi sesama rakan blogger, semak dahulu maklumat tersebut agar setiap maklumat yang diberikan adalah tepat. Ini penting untuk memikat hati dan kepercayaan kepada pembaca.
  2. Memberi kredit kepada setiap sumber yang kita perolehi.
  3. Menghormati hak cipta terpelihara.
  4. Setiap komen yang pembaca berikan haruslah dihargai dan hendaklah dipantau dari masa ke semasa agar setiap komen yang ditinggalkan tidak berunsur perkara-perkara yang negatif.
  5. Mewujudkan hubungan profesional dan sikap beramah mesra dengan rakan pembaca.
  6. Bersikap telus dengan setiap isi kandungan artikel dan jangan sesekali copy paste secara membuta tuli.
  7. Pastikan penulisan tidak mempunyai unsur-unsur penghinaan, keruntuhan moral pembaca dan sebagainya.
  8. Sentiasa pentingkan disiplin dalam setiap perkara sekiranya ingin berjaya dalam dunia maya.
  9. Elakkan diri menjadi seorang “hacker“.

Sedikit sebanyak perkara yang aku dapat aku kongsikan dalam artikel ini sempena penyertaan aku kepada Responsible Blogging Campaign. Sekiranya ada penambahan boleh la korang semua tulis dan kongsikan di ruangan komen dibawah agar menjadi panduan berguna buat semua pembaca pondok kecil. Tarikh tutup kempen ini dah tak lama lagi iaitu pada 24 Disember 2012 dan aku nak ajak korang semua untuk menyertai kempen berblog secara berhemah dengan melayari halaman Crowdpot ni.

Responsible Blogging Campaign

14 thoughts on “Responsible Blogging Campaign”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *