Review Blog Juara Jun 2013

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Alhamdulillah. Sudah masuk hari ketujuh kita berpuasa. Pelbagai kerenah dan pelbagai cabaran telah dilalui. Mewujudkan blog popular yang sebenarnya agak sukar. Pelbagai cabaran dan onak berduri terpaksa kita lalui. Popular dari pelbagai sudut, memang susah untuk kita hadamkan dalam satu tempoh masa yang singkat. Bulan puasa adalah bulan untuk menahan diri daripada pelbagai nafsu buas yang selama ini bebas berkeliaran di tanam-tanam hati.

review blog

Kredit : Google Images

Satu cabaran sebenarnya apabila melakukan aktiviti blogwalking di bulan puasa ni. Maklumla kan kebanyakan blogger yang aku lawati banyak juga duk cerita bab makanan. Restoran tu sediakan juadah berbuka puasa paling tip top. Restoran ni pula buat makanan untuk juadah bersahur. Ada juga artikel bab review restoran ni korang publish sebelum puasa lagi. Tapi baru sekarang aku berkesempatan nak lawatinya. Hehe. Emm 7 hari puasa, tapi pasar ramadan tak terjah lagi ni.

Dalam facebook, tak yah duk kiralah. Kejap-kejap ada gambar juadah bersahur. Sebelah petang pula, gambar juadah berbuka puasa. Adoiiii aku dah lah perangai cam budak-budak. Tak leh tengok makanan jadi terliur. Tapi aku suka sebenarnya apa yang korang lakukan. Sekurang-kurangnya aku boleh persiapkan diri dalam menghadapi dugaan hebat macam ni. Hehe. Ha? Menda macam ni pun nak hairan ke? Tak. Aku bukan hairan. Tapi aku tak tahu nak buat pengenalan macam mana untuk artikel Review Blog Juara Jun 2013 ni. Sebab tu aku duk citer pasal puasa dan makanan ni. Hehe. Ok tak?

Seperti yang dijanjikan, satu set review blog akan diberikan kepada seorang juara top komentator di blog Pondok Kecil. Nak tengok siapa juara top komentator bulan Jun, sila klik di sini.

Review Blog Juara Jun 2013

Nama penuh pemilik blog sitiatikah.com ialah Siti Atikah Bt. Hj. Mohamed Jamil. Nama yang famous dalam dunia blogging adalah Datin Tyka a.k.a DT. Beliau seorang yang sporting, baik hati dan pandai mencetuskan controversi. Semasa seminar buat duit dengan blog, DT telah mengenakan pakaian ala Zorro gitu. Menampakkan lebih jelas identiti sebenar beliau. Bagi aku, beliau telah berjaya menggunakan trademark Zorro dengan sebaik-baiknya.

review blog

Kredit : Seminar Buat Duit dengan Blog penuh Inspirasi

Blog beliau ditubuhkan pada bulan Mei 2005 lagi. Dah lama rupanya DT terjebak dengan dunia blogging ni yer. Nak baca lebih lanjut berkenaan dengan pengalaman beliau, boleh baca pada artikel yang bertajuk Pengalaman Aku Berblog Selama 7 Tahun.

Sebanyak 516 artikel yang terdapat dalam blog DT ni. (semasa artikel ini ditulis). Permulaan perasmian dengan menyiarkan artikel yang bertajuk 1st entry : No More Atyka.net. Apa yang saya nampak, dulu dan sekarang, DT selesa menggunakan artikel yang sederhana panjang untuk tatapan mata rakan pembaca. Dan perbezaan lain, DT tetap menerapkan elemen kelakar dan santai dalam setiap penulisan artikelnya. Mungkin pandangan kita berbeza.

Blog DT dari segi susunan kemas. Teratur dan tidak menyemakkan mata dengan iklan-iklan bagai. Cukup sekadar iklan daripada pihak nuffnang sahaja yang menghiasi blog DT. Themes yang digunakan adalah themes Thesis yang mana boleh dipercayai akan kehebatannya dari segi SEO. Border dan latar belakang yang DT pilih ni, memang membuatkan hati ni sungguh selesa setiap kali singgah mengomen di blog DT. Makin cun lagi, kalau DT boleh terbitkan artikel setiap hari. Haha.

review blog

Dari segi ranking Alexa, blog DT berada pada kedudukan yang agak baik. Namun semua itu boleh diubah menjadi lebih baik. Pengalaman hidup bersama kekasih hati Alexa, sedikit sebanyak memberikan aku semangat untuk terus maju dalam dunia blogging. Buat DT, jika betul-betul nak tengok kekasih hati Alexa cun, kena terbitkan artikel sekurang-kurangnya sehari satu artikel. Dan perkara kedua, kena buat blogwalking. 20 blog sehari pun dah cukup asalkan maintain. Dua petua ni saya cuba amalkan selalu.

Kalau kita perhatikan, blog DT ni tak ada butang media sosial pada laman utama? Tengok pada tuannya, aktif juga dalam dunia media sosial. Apa kata DT letakkan butang media sosial seperti Facebook dan Google Plus di ruangan sidebar. Senang sikit rakan pembaca nak follow media sosial DT. Kira promosi percuma gak ni. Kan? Hehe.

Ok. Ini sahaja yang mampu aku hidang untuk tatapan mata korang semua. Andai ada yang kurang, harap di tambah pada ruangan komen di bawah. Mana tahu komen korang semua yang hebat-hebat tu mampu melonjakkan semangat DT untuk terus hidup selesa di arena blogging dunia. Hehe. Aku doakan DT akan berjaya dan sentiasa berjaya dalam arena blogging. Aminnn.

p/s : Kalau ada yang kurang jangan lupa tambah yer. Hehe.

60 thoughts on “Review Blog Juara Jun 2013

    1. hafizul Post author

      Alamak…ni dah kira cabaran baru ni..blog bro kan dan otai..segan pulak nak review blog otai tu..hehe..tapi, andai diberi peluang, saya gomo je…hehe

      Reply
  1. sensasi2020

    Tahniah…….Sememangnya DT memang kaki blogwalking….dia menang top comentator bukan hanya di sini sja. Di mana-mana asal saja yang ada hadiah top komen dia akan sasapus bersih macam zorro merampas harta pada org kaya dan bersedekah pada yang memerlukan. Kalau nak lawan dgn beliau, memang fail lah kita…berdezoooom laju melintas halangan di depannya. TQ…
    sensasi2020 recently posted..Pemenang Contest Daripada Blogger Tanah ArabMy Profile

    Reply
    1. hafizul Post author

      Hehe..dia memang terrer bab mcm ni..sampai kan boleh pitas saudara Kamil kan..hehe..tak apalah..semoga DT akan terus berjaya dan berjaya sampai bila-bila..terima kasih kerana tinggalkan komen yang agak panjang ni..seronok..hehe

      Reply
  2. Pingback: Senarai 25 Blog Yang Aktif Untuk Blogwalking | KAKI BLOG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge