Sambungan Review Buku ‘ Blog + Google Adsense = Duit ‘

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Entri kali ini adalah kesinambungan daripada entri aku yang terdahulu yang bertajuk Review Buku ‘ Blog + Google Adsense = Duit ‘. Ini adalah entri penghabisan untuk review buku ‘ Blog + Google Adsense = Duit ‘. Daripada kisah cerita dalam entri ni, aku harap korang semua berjaya buat duit melalui Google Adsense. Walaupun hakikatnya aku sendiri masih belum sempat untuk membuatnya lagi. Hehe.

Bab Enam – Menulis Kandungan Blog

Setelah selesai proses membuat blog, maka bermula lah pula kisah menulis cerita untuk dimuatkan dalam halaman blog. Terdapat beberapa cabang yang boleh membantu kita dalam mendapatkan idea dan berita terbaru. Antaranya adalah :-

1. Google Alerts

Menurut penulis, google alerts adalah cara yang terbaik untuk mendapatkan topik yang terdapat dalam blog. Google Alerts akan menghantar emel notifikasi tentang artikel dan perkembangan terbaru di internet bergnatung kepada konfigurasi yang kita tetapkan samada sekali sehari ataupun sekali seminggu. Digalakkan menggunakan akaun gmail untuk membuat Google Alert.

Penerangan terma Google Alerts :-

a. Search Terms – Kata kunci yang ingin kita perolehi notifikasi berdasarkan topik yang kita tulis dalam blog.

b. Type – Sumber notifikasi yang bakal diterima.

c. How Often – Konfigurasi bagi kekerapan notifikasi dihantar.

d. Volume – Jumlah kandungan alerts yang dihantar.

e. Deliver to – Emel / tempat untuk menerima alerts.

 2. Yahoo! Buzz

Laman web yang menyiarkan berita terkini yang berlaku di dunia.

 3. Digg

Laman web sosial bookmarking yang popular.

 4. Yahoo! Answers

Laman web di mana orang boleh bertanya dan  memberikan jawapan bagi setiap soalan persoalan. Mungkin topik yang menjadi persoalan akan memberikan kita idea untuk dimasukkan dalam blog.

Bab Tujuh – Permohonan Akaun Google Adsense

Sebelum membuat permohonan membuka akaun Google Adsense, beberapa perkara perlulah dikenalpasti terlebih dahulu. Antaranya adalah :-

1. Usia blog melebihi dua minggu.

2. Kandungan blog mencukupi.

3. Tiada kandungan pornografi.

4. Blog dalam Bahasa Inggeris.

5. Tiada iklan lain.

Sekiranya senarai semak sudah lengkap dan sempurna baru lah melakukan proses membuat akaun Google Adsense. Permohonan Google Adsense boleh dilakukan dengan cara berikut :-

1. Secara manual dari laman Google Adsense.

2. Menerusi blogger.com

3. Laman web pihak ketiga ( Indyarocks / Docstoc / Flixya / Hubpages )

Larangan dalam Google Adsense :-

1. Mengklik AdSense kita sendiri.

2. Menawarkan hadiah / sumbangan ikhlas pada mereka yang mengklik AdSense kita.

3. Menyuruh pelawat mengklik AdSense kita.

4. Menggunakan program tertentu supaya klik secara automatik.

5. Mengunakan ” Robot ” link.

6. Menggunakan perkhidmatan seperti Pay to click, autosurf, dan sebagainya bagi mendapatkan pelawat.

Bab Lapan – Menjelajah Akaun Google Adsense

Setelah permohonan berjaya, boleh la login ke dalam dashboard Google Adsense kita. Dalam dasboard Google Adsense, terdapat beberapa istilah penting yang digunakan dalam Goolge Adsense. Antaranya :-

1. Page Impression – Seorang pelawat yang singgah ke dalam blog kita, Google akan mengira sebagai satu page impression.

2. Page Click Trough Rate ( CTR ) – Peratusan bagi page impression  apabila pelawat mengklik pada AdSense kita.

3. Page Effective Cost Per Millie ( eCPM ) – Milie bermaksud seribu dan CPM adalah cara harga pengiklanan dibuat.

4. Earning Per Click ( EPC ) – Jumlah yang diterima bagi setiap klik.

5. Channels – Salah satu alatan yang disediakan bagi membolehkan aktiviti pemantauan traffic yang masuk ke blog dan klik yang diperoleh. Google hanya membenarkan 200 channels bagi setiap Goolge Adsense.

6. Ads Unit – Ia adalah salah satu bentuk AdSense kita. Untuk melihat semua bentuk AdSense ni, boleh la klik kat sini.

7. Ads Filter – Ia boleh menghalang iklan yang tidak dikehendaki daripada tersiar di AdSense kita.

Kategori Iklan Dalam Google Adsense :-

1. AdSense for Contets – Bentuk dan Imej

2. AdSense for Search – Butang Carian

3. AdSense for domain – Domain Parking

4. Adsense for Feeds – Teks pada feed

Bab Sembilan – Rahsia dan Teknik Dalam Google AdSense

Teknik Memasang Iklan Google Adsense :-

1. Blend – Teknik ini menggunakan warna latar dan link navigasi yang sama dan menjadikan iklan AdSense seakan-akan sebahagian daripada kandungan blog. Contoh blog : www.liewcf.com dan www.sabahan.com.

2. Contrast – Teknik ini menggunakan warna latar yang berbeza dengan iklan Google Adsense. Contoh blog : www.joshuaongys.com.

3. Complement – Teknik ini menggunakan warna latar yang kontras yang mana warna ini berlainan dengan warna navigasi. Contoh blog : www.emedia.com.my.

4. Selit – Teknik selit membolehkan pemilik laman web menyelitkan iklan Google Adsense dalam design laman web. Contoh blog : www.medical-coding.net.

Tips Membina Blog Yang Menarik :-

1. Kandungan menarik dan terkini.

2. Konsisten mengemaskini blog.

3. Desain blog yang sesuai.

4. Gaya penulisan yang bersahaja.

5. Ada matlamat dan tajuk yang jelas.

Tips Mempromosikan Blog :-

1. Search Engine Optimization ( SEO ).

2. Komen blog orang lain.

3. Email signature.

4. Facebook.

5. Direktori blog – Antara direktori blog yang boleh didaftarkan adalah www.bloghints.com, www.bloghub.com dan www.blogcatalog.com.

6. Pertukaran link.

7. Hantar URL blog kepada search engine.

8. Portal iklan percuma – Antara laman iklan percuma yang popular di Malaysia adalah www.iklanpercuma.com dan www.iklanfree.com.

9. web 2.0 – Antara laman web 2.0 yang terkenal adalah www.digg.com, www.stumbleupon.com, http://buzz.yahoo.com dan www.squidoo.com.

10. Video marketing ( Youtube / Goolge Video /Metacafe ).

11. Direktori aktikel. Antara direktori artikel yang terbaik adalah EzineArticles.com.

12. Forum.

Bab Sepuluh – Rahsia Memaksimumkan Pendapatan

Antara tips untuk memaksimumkan pendapatan melalui Google Adsense ini adalah :-

1. Pemilihan format iklan yang betul. Menurut Google, format iklan yang terbaik adalah format banner 728×90 dan format persegi 336×280. Menurut penulis, beliau menyarankan supaya menggunakan iklan bersaiz 336×280 ditengah blog dan header blog bersaiz 728×90.

2. Iklan seperti kandungan.

3. Guna iklan teks.

4. Tonjolkan iklan anda.

5. Hindari penggunaan border.

6. Semak kombinasi warna iklan.

7. Jumlah iklan yang wajar.

8. manfaatkan Goolge Adsense box.

9. Kandungan blog yang berkualiti da bermanfaat.

10. Gunakan channel sebagai penjejak.

11. Kajian permintaan dan nilai kata kunci.

***********************Tamat***********************

Akhirnya selesai sudah tanggungjawab aku untuk berkongsi apa yang terdapat dalam buku ini. Semoga korang semua menjumpai apa yang dicari berkenaan dengan Google Adsense ni.

p/s : Rasa suka hati sangat sebab dapat berkongsi dengan korang semua. Terima kasih pada penulis buku, shamsuriyadi dot com dan saudara Muaz atas hadiah yang diberikan.

35 thoughts on “Sambungan Review Buku ‘ Blog + Google Adsense = Duit ‘”

    1. haha..terima kasih sensasi..nak balas pantun, tapi tak pandai..kena menengun seketika untuk mencari idea..haha..tak leh lafas spontan nanti hancur berkecai la jadinya..hehe

  1. saya dah ada akaun google adsense…tapi pendapatan yang dapat dari adsense ni masih ciput lagi..masih banyak kena menuntut ilmu…btw, thanks ye untuk perkongsian ilmu ni.. =)

  2. Nice sharing…
    GA sgt boleh buat duit jika blog trafik tinggi..
    tp kalau x tinggi tp pandai cari keyword harga tinggi pun sgt masyuk.. ada perclik RM100 pun ada..
    tp kalau geo malaysia, mmg x tinggi harga keyword dia tp boleh lah cari sket2 sumber pendapatan 🙂

    bab guna setting blend sama warna dgn template, blog sop pernah dapat warning dan tidak dibebarkan.

    blog yg sediakan konten larangan seperti lucah (cerita text lucah pun x leh), download haram, hack dan sebagainya akan kena blog
    sop dah 3 blog kena blog sbb hanya ada entry kongsi link download.. hehehhe
    tp nasib baik url jer kena blok, bukan akaun… hehehhe

    1. Oooo mcm tu ke??sukar jugak sebenarnya nak buat akaun ni ekk..untung sop ada pengalaman dah..sy baru nak timba pengalaman ni..terima kasih sop sebab sudi sharing menda ni..hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *