Selamat Hari Guru – Terima Kasih Cikgu!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Selamat Hari Guru – Terima Kasih Cikgu!

Dengan Tema Hari Guru 2015 : Guru Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak.

Tema Hari Guru 2015
Tema Hari Guru 2015

Guru bukan sekadar pemberi ilmu. Malah guru juga adalah ramuan dalam membentuk dan menyempurnaan akhlak pelajar sekalian. Betapa berat tanggungjawab yang diamanahkan untuk insan yang bergelar Cikgu.

Cikgu…

Itulah singkatan dan panggilan yang layak untuk insan yang diamahkan menjadi pendidik Bangsa dan Agama. Agar bangsa sendiri tidak tercela dikemudian harinya. Berbekalkan bimbingan dan didikan yang telah diberikan, maka lahirlah sebuah bangsa yang berdaya maju.

Berwawasan tinggi, berdaya saing, berinovasi dan sebagainya lagi singkatan untuk anak bangsa yang telah terlepas daripada kepompong kebodohan dan kejahilan. Itulah jasa yang amat bermakna telah cikgu berikan.

Terima kasih cikgu…

Cikgu…

Benarlah. Dan amat sesuai sekali akan peribahasa “Guru ibarat lilin… Membakar diri untuk menerangi orang lain.”

Walaupun perit, walaupun pedih, cikgu tetap bersabar memikul amanah yang diberikan. Tekun mendidik anak bangsa yang punyai 1001 ragam dan kerenahnya. Keringat yang cikgu curahkan tidak sesekali mengharapkan balasan atau habuan harta benda. Mahupun wang berjuta. Cukup sekadar melihat kami berjaya menjadi manusia yang berilmu dan baik akhlaknya.

Terima kasih cikgu…

Begitu ikhlas niatmu dihati.

Cikgu…

Mendidik kami pelajar yang nakal, bukan suatu tugas yang mudah. Kenakalan kami bukan sekadar dikawasan sekolah sahaja. Kenakalan kami tidak mengenal erti jemu. Kami sentiasa mencari perhatian dan “buah mulut” orang sekeliling.

Kenakalan kami tidak seganas dan sebuas pelajar pada hari ini. Ada yang sanggup membakar kereta cikgu sendiri. Semata-mata melunaskan dendam dihati. Namun cikgu tidak pernah menyimpan dendam yang mendalam. Jauh sekali syak wasangka dan berperasaan curiga.

Ini bukan satu contoh akhlak yang baik...
Sekadar gambar hiasan : Ini bukan satu contoh akhlak yang baik…

Terima kasih cikgu…

Perilaku yang cikgu tonjolkan ini telah menyedarkan kami bahawasanya menyimpan dendam dan syak wasangka bukanlah satu akhlak yang baik. Yang tidak harus dicontohi agar kami tidak tersungkur dengan mainan perasaan sendiri.

Jutaan terima kasih diucapkan kepada cikgu-cikgu sekalian…

Andai aku diberi peluang kedua…

Andai aku diberi masa untuk diputarkan…

[quote cite=”Hafizul”]Akan aku padamkan nostalgia dan kenangan pahit suatu masa dahulu. Yang pernah aku lakarkan dibangku sekolah dahulu. Dan akan aku gantikan dengan peristiwa yang bersejarah sahaja. Namun itu semua hanyalah khayala semata. Mustahil akan menjadi nyata.[/quote]

Untuk mereka yang menjadi pendidik bangsa, SELAMAT HARI GURU aku ucapkan. Dan TERIMA KASIH CIKGU kerana mendidik aku sehingga berjaya menjadi seorang blogger yang kiut dan comel ini.

Ha ah.. Betul tu. Dah pencen pun orang panggil cikgu lagi.. Bila arwah pun, panggilan CIKGU tetap ada..
Ha ah.. Betul tu. Dah pencen pun orang panggil cikgu lagi.. Bila arwah pun, panggilan CIKGU tetap ada..

p/s : Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

23 thoughts on “Selamat Hari Guru – Terima Kasih Cikgu!”

 1. Boh…senarai tampat ngaji kawe:

  Sek. Tadika LKTP Tenang
  Sek. Keb. LKTP Tenang
  Sek. Keb. (F) Rasau Kerteh II
  Sek. Men. Ketengah Jaya
  Kolej Yayasan Terengganu
  Universiti Teknologi Mara

  Terima kasih cikgu!

  1. Ooo..tadika kawe gok tu..haha..baru ning kawe gi kertah 1.. lalu kot kerteh 5..sesat barat sekali sebab nok try highway baru kononnya..tapi silap exit kertih..bukan kerteh..tubik2 kot airport kerteh..haha

   1. yo lah…kawe sekoloh sekali dgn abe demo…
    kerteh 1 rumoh sapo?
    haha demo gi exit kerteh Bandar tu…
    exit paka tu betul2 kat dgn kerteh 5.

 2. saya bangga jadi seorang guru 😉

  jika hari ini seorang presiden sebuah negara, sejarahnya bermula dari seorang guru biasa . dengan lembar sabarnya mengajar tulis baca ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *