42 thoughts on “Seriuskah Aku Belajar Bahasa Inggeris?

  1. Eizil

    Selain menonton filem, mendengar dan cuba membaca lirik lagu-lagu inggeris juga boleh membantu, tapi yang paling penting, kita perlu sentiasa mencuba, latihan akan memberikan kita kebolehan bertutur dalam bahasa inggeris atau lain-lain bahasa dengan lebih baik.

    Selamat maju jaya bro. 🙂
    Eizil recently posted..Apabila RSS Reader tidak berfungsiMy Profile

    Reply
      1. Ladfe Amir

        memang ada rakan masa zaman persekolahan mencadangkannya. tetapi kena pilih lagu dan artis yang betul. jangan dengar muzik yang menyalahi batasan agama pula.

        masa zaman saya menuntut dulu.. kumpulan Thrash dan Black Metal memang banyak memaparkan lirik yang power2 tapi memang kena ditapis sebetul2nya.
        Ladfe Amir recently posted..KOTAK HITAMMy Profile

        Reply
  2. yusri

    Satu permulaan yang baik boh. Bukan senang nak menguasai BI dgn baik cuma dalam masa yang singkat.Cuba kita ingat balik dulu kita belajar BI di sekolah sejak dari darjah berapa?sehinggalah ke peringkat IPT…satu tempoh yang lama kan??tapi apakah hasilnya?jika nak dibandingkan dengan usaha baru kita ini…
    Selamat maju jaya buat demo dan kawe jugok…
    yusri recently posted..Retro Sabtu : Dibadai Asmara – SeraMy Profile

    Reply
    1. hafizul Post author

      Haha..meme doh maso diambil mulo agok lama..tapi campur ngn niat hok laro doh kot BI nih..loni baru raso menyesal nak blaja BI mula..haha..usaha tu penting..tanam niat dalam2..semoga kito dua jadi wargo yang fasih berkato2 dalam BI..hahahaha

      Reply
          1. hafizul Post author

            hahaha..betul dah tu..dan macam tu la sebelum ni yang berlaku pada angan2 hidup aku..insyaAllah dengan adanya pondok kecil sebagai tempat berteduh, usaha keras pasti dilakukan..insyaAllah..

            Reply
    1. hafizul Post author

      ooo ye ke??emm bab lagu BI ni memang suka dgr tapi tak suka kalau nak hayati liriknya..insyaAllah lepas ni akan blaja mengikuti lagi BI..mana tahu boleh mahir berkata-kata nanti..hehe

      Reply
  3. sensasi2020

    Ambo pulok bermace-mece caro doh blaja bahaso oreputeh ni, buku dah beli,kamus dah miliki, buku grammer pun beli jugak, tali keset (tali tape) radio dah cuba, i set belajar bahasa inggeris dlm bentuk bertutur dlm tali tape tu, dengar, faham dan cakap serta tulis, ketika itu 1 set dlm rm1000, bayar RM50 satu bulan, loni tok tahu mano set2 kaset b.inggeris tu, rasa2nya dok dgn kakok, dia pindah umah dan terus hile tok tahu duk mano. Tapi masih jugak tok reti kecek oreputeh, rasa macam susah la….tapi kalu tok try bilo dpt hasilnyo. Semoga berjaya…bro.
    sensasi2020 recently posted..iphone 5 Gadget ImpianMy Profile

    Reply
    1. hafizul Post author

      emm tu la kan..sukar juga nak menguasai BI ni..sampat hari ni masih fail lagi walaupun sudah belajar melalui buku..hahaha..terima kasih bro..hehe

      Reply
      1. Ladfe Amir

        sebenarnya nak menguasai bahasa mana2 pun sukar. Bahasa Melayu yang jadi percakapan kita seharian pun kita masih boleh gagal jika kita memandang enting penguasaannya.

        saya ingat dulu masa sekolah..periksa B.M cuma dapat P6 aje kerana waktu itu saya memandang rendah pada bahasa sendiri
        Ladfe Amir recently posted..KOTAK HITAMMy Profile

        Reply
  4. Ladfe Amir

    dimana ada kemahuan di situ pasti ada jalan buat mereka yang berusaha.

    setelah usaha, baru akan nampak hasilnya walaupun sedikit. itu lebih baik daripada sekadar simpan cita2 tetapi tiada usaha.

    good luck bro dalam usaha pembelajaran B.I bro
    Ladfe Amir recently posted..KOTAK HITAMMy Profile

    Reply
  5. Pingback: Yeah... I Spend Too Much Time For This Article - Pondok Kecil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge