Sinopsis Cerita Kisahnya Secebis Hati

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Kisahnya Secebis Hati hasil nukilan saudara Ahmad Khariri Al-Hadi Bin Md Yusop. Beliau seorang ayah kepada dua cahaya mata yang bernama Nur ‘Aina Qistina Al Huda berusia 18 bulan dan Nur Anis Balqis Al Huda yang berusia 6 bulan. Beliau bekerja di Shin-Etsu Elektronik (M) Sdn Bhd sebagai Penolong Perancang Pengeluaran. Desakan kehidupan memaksa beliau dan isteri untuk sama-sama mencari rezeki menampung kehidupan keluarga.

kisahnya secebis hati

Kredit : Facebook Ustaz Azhar Idrus

~ Ada yang kita boleh ambil iktibar daripada perjalanan hidup sang kerengga ~

Saudara Ahmad juga mempunyai blog dimana ruangan blog dijadikan tempat untuk beliau berkongsi suka duka kehidupan. Ia juga dijadikan tempat untuk berkongsi perniagaan bunga telur Teddy Bear hasil kreativiti isteri tersayang. Atas permintaan, beliau terpaksa melepaskan hak penjagaan kedua-dua orang anaknya kepada ibunya. Amat sukar untuk mencari tempat asuhan yang betul-betul menepati citarasa. Siapa tak sayang anak kan?

Pada pagi itu, saudara Ahmad dan isteri seperti biasa keluar rumah untuk mencari rezeki. Dan segala-galanya berubah apabila mendapat perkhabaran berita daripada ibunya. Beliau segera bergegas pulang ke rumah kerana naluri untuk mengetahui apakah yang berlaku terlalu kuat dalam jiwa beliau. Jelas kebimbangan menghantui fikiran beliau di waktu itu. Memang tidak dinafikan, keluarga adalah segala-galanya dalam hidup kita. Keluarga adalah tempat kita berkongsi rencah kehidupan seharian. Keluarga jugalah tempat kita melepaskan segala sendu yang bermain di jiwa. Sebolehnya, kita mahukan yang terbaik untuk keluarga kita. Kebimbangan yang ditunjukkan betul-betul menunjukkan betapa kasih dan sayangnya pada ahli keluarga.

Akhirnya persoalan yang bermain di fikiran terjawab sudah. Begitu terkejut dengan khabar berita yang disampaikan oleh ibunya lalu wajah cilik si anak terus ditatap dengan penuh kasih sayang. Anis yang tidur dengan begitu nyenyak sekali membuatkan saudara Ahmad tidak sampai hati untuk mengusiknya.

Apakah sebenarnya ‘ seketul daging ‘ yang keluar dari lubang dubur Anis sepertimana yang dikhabarkan oleh ibunya?

Selangor Medical Centre (SMC) adalah tempat saudara Ahmad dan isteri membawa anaknya Anis berjumpa dengan doktor. Selepas selesai proses pendaftaran, Anis dibawa terus berjumpa dengan dokotr kerana Anis kini dalam keadaan kritikal. Ya Allah, anak yang seusia 6 bulan, ibu bapa mana yang tak sedih dan terusik dengan dugaan sebegini. Selepas doktor memeriksa keadaan Anis, alangkah terkejutnya saudara Ahmad. Usus besar Anis telah keluar melalui lubang dubur. Pedih, sedih, tersentuh mendengar luahan kata yang keluar dari mulut doktor.

Kos pembedahan yang memakan belanja sebanyak RM10,000 itu betul-betul membuatkan hati dan fkiran saudara Ahmad tidak keruan. Mana nak cari kos perbelanjaan sebegitu besar? Sekiranya pembedahan tidak dilakukan dengan segera, Anis yang akan menanggung akibatnya. Kebuntuan itu saudara Ahmad lalui dengan begitu tenang sekali sambil mencuba beberapa ikhtiar yang sempat singgah di kotak fikirannya. Masa ni la kalau betul-betul nak mengenali sejauh manakah pengorbanan seorang sahabat baik. Masa ni juga lah yang menguji kesabaran apabila adik beradik membuat alasan ” Aku duit tak ada la. Anak – anak sekolah banyak nak kena pakai duit “. Emm sedangkan hakikatnya, kita nampak dia lebih sempurna daripada insan yang betul-betul ” tak ada duit ” sepertimana kata-katanya.

Begitulah lumrah kehidupan. Apabila ada kaitan dengan wang ringgit, amat susah nak jumpa mereka yang benar-benar ikhlas dalam membantu. Eloklah dipinjam daripada mereka yang bukan ada apa-apa hubungan rapat dengan kita. Sepertimana yang saudara Ahmad lakukan ini. Alhamdulillah berbekalkan wang yang diperolehi daripada pengurus beliau sendiri Encik Tamayoshi akhirnya anaknya Anis, berjaya diselamatkan. Alhamdulillah.

Setakat ini sahaja rentetan kisah daripada artikel yang bertajuk Kisahnya Secebis Hati part 1 dan Kisahnya Secebis Hati Part 2.

p/s : Sempena contest SEO yang hangat berlangsung, aku nak mintak jasa baik korang semua boleh? Klik butang G+ dan butang LIKE pada artikel iphone 5 gadget impian dan blog popular. Aku mintak maaf kalau aku ni meng ‘ gedik’ kan. Aku terpaksa lakukan semua ini demi semua contest SEO yang aku sertai.

14 thoughts on “Sinopsis Cerita Kisahnya Secebis Hati

  1. donnyien

    Hai bro,
    sahabat yang baik adalah sahabat yang sentiasa bersama kita di waktu senang dan susah.bukan hanya di waktu senang tapi di waktu susah…

    semoga adik Anis tabah menghadapi dugaan Tuhan ini, begitu juga dengan keluarganya. Sesusah-susahnya kita sekali pun, masih ada insan yang lebih sudah daripada kita,

    Betul katamu bro, keluarga adalah segala-galanya, bukan wang ringgit semata-mata.

    terima kasih di atas berkongsian bro ini, semoga ianya dapat mengubah seseorang ke arah hidup yang lebih baik dan saling bantu-membantu, saling kasih-mengasihi sesama manusia.

    Good luck juga dengan contest DH..
    donnyien recently posted..Akhir dari kebencianMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge