Tag Archives: blog keluarga mifzal arsyad

Macam Mana Nak Mengekalkan Pagerank Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Setelah Pondok Kecil mendapat status Pagerank 2, terasa jugalah dihati macam mana nak meningkatkan PR sedia ada kepada PR yang lebih baik. Macam mana nak mengekalkan pagerank sedia ada agar tidak sesekali turun. Aku tahu mood aku untuk berblogging sekarang ni ada sedikit ketidakseragaman dari segi emosi, ideal dan masa. Haha.

Lepas sahur tadi aku berfikir macam mana nak mengekalkan pagerank blog. Terus aku plugin modem broadband. Tapi frust teramat sangat sebab line slow. Sekaligus mematahkan semangat aku untuk terus selongkar halaman google. Kalau ada pilihan kedua yang lebih baik, dah lama aku fired broadband ni. Haha.

Pagi ni aku search lagi berkenaan dengan keyword macam mana nak mengekalkan pagerank blog. Tapi hati aku terus beralih arah bila terjebak kedalam beberapa artikel seperti gambar diatas. Aku tertarik dengan tips yang diberikan oleh owner blog mialiana.com. Sangat bagus bagi mereka yang sedang ketandusan ideal untuk kemaskini blog. Hehe. Dan macam biasa fikiran aku terus teringat pada entri Denaihati yang bertajuk Ideal Untuk Blogger Baru.

Continue reading Macam Mana Nak Mengekalkan Pagerank Blog

Kerana Galok + Gatal, Haru Biru Pondok Kecil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Lama sudah rasanya aku biarkan Pondok Kecil ini menyepi tanpa sebarang berita. Walaupun baru 2 hari aku tak update blog, lamanya bagaikan 2 minggu. Setelah blog berada dalam keadaan kritikal, langsung aku tak ada mood untuk menulis. Melawat rakan blogger lagi lah. Komen korang pun baru hari ni aku balas. Haha.

Aku terkenan sangat themes yang semacam blog KMA. Aku tak leh lihat themes ni. Terkenan sangat. Awalnya aku frust jugak sebab themes yang baru ni banyak yang tak jadi. Aku cuba search dalam google. Jumpa la cerita macam mana nak masukkan themes thesis dalam blog. Ceritanya di sini. Disebabkan nafsu aku membuak-buak pada themes ni, blog aku kondem seketika. Sampaikan aku terpaksa delete semua data yang ada dalam server. Sebab tak tau dah nak buat macam mana. Mujur la dah backup minggu lepas. Dah la ambil masa yang lama untuk delete semua data blog dalam server. Hampir 15 minit jugak rasanya. Lepas tu aku cuba download wordpress version 3.4.1.

Pondok Kecil kritikal
Pondok Kecil berada dalam keadaan kritikal

Lepas aku install wordpress 3.4.1 ke dalam server, aku copy jer folder content blog lama ke dalam folder wordpress 3.4.1 tu. Aku ingat cara ni paling senang untuk masukkan semua entri aku yang lepas-lepas. Saat ni aku tunggu hampir 1 jam lebih untuk proses upload file ke server.

Continue reading Kerana Galok + Gatal, Haru Biru Pondok Kecil

Perumpamaan Part 5

” Bagaikan Resminya Padi, Makin Berisi Makin Tuduk Ke Bumi “

Sumber : Google

Maksud : Semakin tinggi ilmu dan pangkat seseorang, semakin merendah diri dan tidak sombong.

Contoh Ayat : Terima kasih buat Ibu Mifzal Arsyad kerana sudi menolong Pondok Kecil dalam menyelesaikan masalah sempena penghijrahan themes Pondok Kecil. Terima kasih banyak-banyak. Ibu Bagaikan Resminya Padi, Makin Berisi Makin Tuduk Ke Bumi.