Tag Archives: blog puanbee

Segmen Review Sesama Blogger by Puanbee.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sebelum memulakan cerita berkenaan dengan segmen review itu, aku ada buat flash sikit berkenaan dengan emosi pondok kecil sempena mengejar keyword iphone 5 gadget impian. Jom layan dulu. Flash ini untuk hiburan rakan pembaca semata-mata dan tiada kaitan dengan contest tersebut. Hehe.

Continue reading

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Tinggal sehari jer lagi umat Islam akan meninggalkan bulan yang penuh mulia ini iaitu Bulan Ramadhan. Ramadhan tahun depan andai dipanjangkan umur, akan berjumpa lagi. Akan menikmati kegembiraan bersahur dan berbuka, kegembiraan menunaikan Solat Terawih dan kegembiraan shopping dekat Bazar Ramadhan. Air katira mungkin next year baru dapat merasai pula. Hehe. Bagi peminat setia air katira, harap bersabar yer. Tahun depan pula pakat minum sakan. Huhu.

Sumber : Google

Berbagai persiapan raya yang dibuat sampaikan nak update blog pun tak ada masa. Haha. Raya sakan ker tahun ni? Tak la. Pergi layan jem jer dekat Jerteh. Haha. Baju raya aku dah beli awal-awal lagi. Beli dekat Jakel Kota Bharu. Murah dan selesa memakainya. Sajer beli awal-awal supaya nanti tukang jahit tak tertekan sangat nak menyiapkan baju raya aku sekeluarga nanti.  Rasa gembira jer sebab tahun ni dapat pakaikan anak aku baju melayu. Tahun lepas tak boleh pakai lagi sebab badan dia kecik. Sekarang dah boleh pakai dan tak sabar aku nak pergi beraya bersama kat rumah jiran-jiran serta sanak saudara.

Continue reading

Lepas Sahur – Update Blog, Solat, Tidur

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Alhamdulillah. Setelah semalaman tidur akhirnya sedar juga untuk bagun sahur. My wife kul 4 dah bagun. Aku macam biasa la. Kol 5 lepas dikejutkan oleh My Wife. Haha. Lepas makan kenyang-kenyang, bukan lah satu perkara baik jika kita terus tidur. Kan nanti kena obesiti pulak. Bila dah obes, rasa sesak nafas pulak. Bila dah sesak nafas, terasa nak ke klinik buat pemeriksaan. Lepas buat pemeriksaan, disahkan ada sakit jantung. Adoi tepuk dahi la nantinya.

Bila dah obesiti, memang sukar untuk kurus balik. Mula la mencari tips kuruskan badan di internet mahupun di kedai jamu yang berhampiran. Sudah pasti banyak duit dilaburkan untuk mengembalikan bentuk badan kepada keadaan asal.

Sumber : Google

Emm hari ni dah start puasa. Nanti jangan lupa pada tanggungjawab kita sebagai ketua keluarga. Bayar zakat fitrah awal-awal. Jangan bayar last minit jer. Kan salah baca niat pulak. Orang suruh baca lafaz niat zakat fitrah, korang baca lafaz niat akad nikah. Tak ke naya macam tu.

Sumber : Google

Masa yang ada ni aku terus siapkan kerja aku mengemaskini link rakan blogger Pondok Kecil. Wahh dekat 70 orang dan rakan blogger yang sudi singgah di halaman Pondok Kecil. Terima kasih banyak-banyak. Korang memang terbaik la. Bila melihat kepada peningkatan ini, hati aku jadi sayu jer. Maklumla kan komitmen kena lebih baik la dalam membuat blogwalking.

Walaupun korang tak mintak aku melawat blog korang hari-hari, namun aku tahu korang manusia biasa, ada hati dan perasaan macam aku jugak kan? Memang perlukan perhatian. Haha. Bila dah lama sangat rakan blogger tak melawat Pondok Kecil, timbul juga perasaan macam rakan kongsi aku, Mat.

Sebenarnya aku pagi ni nak review berkenaan dengan blog Mat – Rakan kongsi aku tu. Tapi bila check balik, aku tak layak nak review blog budakfelda.com tu. Sebab prestasi blog Pondok Kecil memang tak sebaik blog budakfelda.com. Tak percaya, check jer dekat sini.

2. http://www.seoanalyser.net (70% ke atas means bagus)

Link ni Ciktom – Tomato Gurl yang bagi dekat aku dulu. Maklum la aku ni kan nak jadi yang terbaik dalam menguasai teknik SEO. Kenala blaja dengan rakan blogger yang lebih pandai dari aku. Hehe. Sampai ke saat ni aku masih lagi tak mampu nak membaiki apa yang kurang dekat Pondok Kecil ni. Tak apa la. Slow-slow dulu nanti lama-lama laju la.

Kepada rakan blogger Pondok Kecil, andai korang ada masa free, korang bagi la sikit pendapat korang berkenaan dengan blog Mat ni. Tak.. Tak.. Aku bukan minta simpati korang semua. Aku mintak keikhlasan korang jer dalam memberi cadangan berkenaan dengan blog mat, rakan kongsi aku ni. Hehe.

p/s : Weiiii lewat dah aku nak tdo!!! Waaa. Zzzzzzz..

Contest By Sunlight : Detik Bersama Sunlight

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sejak kawin sampai sekarang, memang setia dengan Sunlight. Pernah juga bertukar pencuci jenama lain, tapi rasa tak ngam jer. Minyak dan lemak sukar untuk dihapuskan. Sape tak kenal kedegilan minyak dan lemak ni. Haha. Tiap kali makan sup gear box, pinggan mesti di gosok beberapa kali. Sampai lenguh jari jemari dan tangan ni. Lemak yang melekat pada jari juga senang dihilangkan dengan menggunakan sabun pencuci Sunlight.

Beli Sunlight ni pun time pasaraya buat promosi jer. Sekali beli banyak. Jimat sikit. Maklumla aku ni gaji cukup-cukup makan jer. Mana yang boleh jimat, kena jimat la. Hehe. Mungkin pandangan orang tentang sabun pencuci pinggang mangkuk ni agak berbeza. Ada yang guna Axion, boleh cerita tentang Axion. Sape yang guna clorox, boleh cerita kelebihan clorox. Hehe. Rakan blogger pernah guna tak clorox untuk mencuci pinggang mangkuk??

Aku tak nak cerita panjang-panjang kot nanti tak memenuhi syarat contest pulak. Yang perenggan atas tu dikira sebagai mukadimah jer. Gambar ni baru contest betul-betul.

Detik Bersama Sunlight Di Serikan Lagi Dengan Pelukan Manja Anak Sulung Ayah

p/s : Puanbee, hadiah CORNINGWARE saje ke? BACKLINK FREE ada tak? Hahaha.

Blog Ciktom.com

Aku, Cik Tom dan Alexa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Blog Ciktom.comEntri ni ditulis bagi melayakkan Pondok Kecil untuk menyertai satu contest / giveaway yang dianjurkan oleh Cik Tom – Gadis Tomato sempena ulang tahun perkahwinan blog beliau. Macam biasa la semangat Pondok Kecil untuk menyertai contest memang tidak dinafikan. Sertai contest ini juga adalah satu cabang untuk mengeratkan silaturahim sesama rakan blogger.

Syarat untuk memasuki giveaway Cik Tom ni adalah :-

1. Wajib buat satu post entri berkaitan giveaways ini untuk melayakkan penyertaan anda. Tajuk entri adalah bebas.

Dah buat dah. Seperti perenggan diatas.

2. Dalam entri, sila nyatakan dari mana permulaan korang kenal blog ciktom samaada blogwalking, google search, first time kenal untuk join giveaways ataupun mana2 je.

Ok. Permulaan aku kenal blog Cik Tom adalah melalui blogwalking ke dalam blog rakan blogger yang lain. Seingatan aku blog puanbee. Tapi aku lupa dah dimana kah entri blog puanbee yang boleh membawa aku kepada blog Cik Tom. Semasa aku galok gatal buat blog dulu, aku tak terfikir pun yang aku akan terjebak ke dalam blog Cik Tom seperti mana hari ini.

Dulu aku tak tahu pun ada orang yang suka sangat akan tomato sampai boleh buat nama blog “Cik Tom” singkatan dari Tomato. Memang kreatif. Aku ingatkan kegemaran dan persepsi orang pada tomato sekadar pada makanan sahaja. Tapi Cik Tom lain sikit. Hehe.

Ntah kenapa Cik Tom suka sangat akan tomato. Menda seakan bulat, color merah dan hijau. Apa yang menarik ekk?? Haha. Maybe untuk kesihatan kot. Apa-apa je la Cik Tom asalkan Cik Tom bahagia. Disamping tomato kegemarannya, Cik Tom juga ada menyimpan satu perasaan. Perasaan cinta pada si cilik bewarna keemasan.

Rasa tertarik juga untuk mempunyai minat seperti Cik Tom. Dan bila aku baca entri yang bertajuk Cik Tom Pilih Emas Sebagai Simpanan Masa Depan, makin kuat perasaan aku untuk jatuh cinta pada si cilik bewarna keemasan itu. No money no talk la bab ni. Hehe.

Agak lama juga untuk aku setia dengan blog Cik Tom. Sampai lah satu masa bila timbulnya contest Eyriqazz Vs Denaihati, aku dah mula terkenan akan blog Cik Tom. Terkenan kerana di saat itu, blog Cik Tom berada pada ranking pertama page Google. Selepas itu, aku terus follow blog Cik Tom.

Ditambah pula dengan keperihatinan Cik Tom berkenaan dengan komen beliau di makan spam, makin kuat la deria aku untuk terus melekat pada setiap paparan entri blog Cik Tom.

Cik Tom, terima kasih yer

Sape tak terharu kan. Bila blog picisan macam ni ada juga orang yang ambil peduli kan. Hehe. Lagi terharu bila ramai yang sudi melawat dan tinggalkan komen mereka di setiap entri Pondok Kecil. Terima kasih. Korang semua memang terbaik!!! Alamak, air apa yang menitik di keyboard ni??? Ha??? Air mata aku??? Terharu giler rasa bila cerita bab2 dihargai ni.

Dah-dah tak nak sedih-sedih. Kan suram pulak contest ni. Hehe.

3. Nyatakan artikel mana yang korang rasa terbaik di blog korang sendiri berserta link dan sebab kenapa korang suka artikel tersebut. Korang buat entri santai2 promosi blog korang ye.

Ok. Bahagian ni yang aku suka ni. Sebabnya aku boleh melalut apa sahaja dan tak ada kaitan dengan privasi orang lain. Hehe. Sebanyak-banyak entri dalam Pondok Kecil, entri yang bertajuk Pondok Kecil Seusia 63 Hari telah bertakhta di hati aku. Dengan usia yang masih muda remaja, banyak yang telah aku pelajari. Orang kata umur baru masuk pra sekolah, tapi skop belajar dah masuk SPM. Haha. Bab-bab SEO, aku masih gagal lagi. Tak apa la. Lain tahun aku belaja lagi yer.

Dalam entri pilihan aku ni, aku suka tengok graf peningkatan traffic, yang tak mampu aku aku tafsirkan. Kenapa naik mengejut sampai macam tu sekali. Tapi masa turun, dia buat gaya cat walk pulak. Haiya. Stress jugak aku tengok. Rasa nak masuk dalam laptop, nak tarik jer graf tu biar traffic sentiasa tinggi.

Traffic Pondok Kecil

Kenangan ni. Kurang-kurang aku ada bukti yang boleh dibangga-banggakan. Sampai saat entri ni ditulis, aku masih lagi tak mampu mencari punca kenapa boleh terjadi macam ni. Mungkin ini perkara biasa dalam arena blogging. Tapi bagi aku, ini dah dikira sebagai perkara luar biasa.

Dengan usia yang masih mentah lagi, aku amat tertarik dengan ranking Alexa Pondok Kecil. Setiap minggu menunjukkan angka penurunan jer. Dan ini sekaligus membuatkan hati aku bertambah sayang pada themes ni. Takut juga sebenarnya untuk tukar themes. Kan tak pasal-pasal ranking Alexa naik 500k balik sama sewaktu mula-mula aku daftar akaun Alexa.

Aku dah la tak pandai bab-bab edit themes ni. Kan jadi perkara yang tak di ingini naya aku. Baru la tidur tak lena, makan tak kenyang, mandi tak basah. Adoiii pening-pening.

4. Tidak dibenarkan guna blog contest. Entri mesti dibuat di blog utama.

Iya Cik Tom. Blog Pondok Kecil blog utama. ada segala bagai cerita. Sukan ada, makanan orang kampung ada, ikan bakar ada, hal-hal keluarga pun ada, hal komputer sikit-sikit, perumpamaan peribahasa jarang-jarang, teknologi kadang-kadang dan banyak lagi la Cik Tom.

5. Tarikh tutup giveaway ialah 31 Ogos 2012 dan mungkin lagi awal bergantung pada budi bicara cik tom.

Haha. Saat entri ni di tulis, tinggal 12 hari jer lagi. Nasib sempat buat karangan. Kalau tak kena reject dah. Tak merasa la backlink free. Haha. 

Kalau di ikutkan banyak lagi masa sebelum tibanya tarikh tu. Bagi mereka yang belum join, masih sempat lagi untuk mencari ideal yang kreatif-kreatif. Harap-harap dapat la backlink free. Kan Cik Tom? Hehe.

Akhir sekali,

Setiap penyertaan perlu masukkan di akhir artikel; “Artikel ini penyertaan bagi giveaway Cik Tom ditaja oleh JebengOtai, Papa Mifz, Amna, Kak MahhDania Eryati, Onlajer, NazriHatiputera, EielaRina Avail, Akhiyy, HafizulPuanbee dan KeretaHitam.”