Tag Archives: google

Teknik SEO Yang Betul

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Tahukah anda apa itu SEO? SEO adalah ringkasan daripada Search Engine Optimization.  Ia merupakan proses untuk mengoptimumkan blog bagi mendapatkan kedudukan yang terbaik di enjin carian seperti Google, Yahoo, Bing dan sebagainya lagi. Dengan bantuan SEO, enjin carian lebih senang untuk mengenalpasti kata kunci yang kita gunakan dalam setiap artikel blog. Secara logiknya, tak semua manusia berjaya menguasai teknik SEO dengan baik. Pandai menggunakan kata kunci tertentu untuk menawan enjin carian adalah sesuatu yang sukar.

teknik seo yang betul

Kredit : Google Images

Continue reading

Pendapatan Ke 16 Dari Jobdirumah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat ilahi di atas segala nikmat dan rezeki yang telah diberikan. Kelmarin aku dapat duit dari program Jobdirumah. Sepanjang bulan Jun 2013, langsung tak dapat komisen dari program Jobdirumah. Bukan rezeki nak buat macam mana. Apa yang penting, teruskan berusaha dan jangan sesekali mudah putus asa. Walaupun hakikatnya korang sekarang tengah berputus asa, tapi jangan tunjukkan kekecewaan korang tu yer.

pendapatan ke 16 dari jobdirumah

Kredit : Google Images

Continue reading

Top Komentator September 2012 Pondok Kecil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Top komentator September akan diumum seketika nanti. Sebelum aku mengumumkan siapakah pemenangnya dan apakah habuan yang akan diterima, korang semua biarkan aku membebel sekejap yer. Biasa la kan bila masuk bulan baru, bulan yang lepas dah menjadi kenangan dan panduan kepada kehidupan di bulan baru ini. Pengalaman di bulan lepas dijadikan panduan untuk meneruskan impian yang terbina, yang masih belum tercapai.

Kejutkan daku pabila September berakhir. Sangat menarik tajuk artikel yang diberikan. Tajuk ini sungguh memberi kesan pada pondok kecil. Tajuk ini juga mengingatkan aku akan sejarah yang berlaku di bulan September. Alhamdulillah sepertimana yang dijanjikan, akhirnya rakan blogger dah pun mendapat habuanya. Pemenang cabutan bertuah dan penulis pendapat terbanyak dalam blog Eizil telah pun diumumkan. Tahniah kepada pemenang. Sungguh besar komitmen yang diberikan. Disebabkan kekangan kerja dan masa yang ada sangat terhad, membuatkan pondok kecil terlepas peluang untuk menang. Hehe. Aku suka hadiah yang Eizil berikan. Bukan wang ringgit tapi ebook tu. Wow!!!

Continue reading

Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati – Apa Kata Pondok Kecil?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Entri ni ditulis bertujuan untuk menyertai contest yang dianjurkan oleh Rakan Blogger iaitu JebengOtai. Diwaktu kekalutan Contest Eyriqazz vs Denaihati berlangsung di halaman Google sekarang ini, timbul pula contest yang seakan sama tetapi berlainan hadiahnya. Contest yang mana memerlukan pendapat mengenai Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati. Mungkin aku rasa pendapat yang ikhlas kot.

Contest Eyriqazz vs Denaihati – Mendapat Sambutan Hangat

Dari pemerhatian aku, contest ini makin hari, makin mendapat sambutan. Keputusan untuk carian keyword Contest Eyriqazz vs Denaihati telah meningkat di halaman Google. Aku terlupa berapakah angka semasa contest Contest Eyriqazz vs Denaihati sedang baru berlangsung. Tengok sajalah result terkini di halaman Google untuk contest ni iaitu “About 148,000 results“.

Contest Eyriqazz vs Denaihati – Dapat Menimba Pengalaman

Haha. Rata-rata blog yang telah aku lawati memang banyak dan rancak menceritakan tentang contest ini. Dulu seawal contest ni berlangsung, aku terjah ke blog Cik Tom. Sebabnya, blog Cik Tom telah mendapat ranking pertama untuk entri Contest Eyriqazz vs Denaihati. So, aku terjah ke blog Cik Tom. Konon nya mahu mencari tips la berkenaan dengan SEO ni. Orang kata, sambil menyelam sambil minum air.

Semasa entri ini ditulis, blog Azri Johan telah mendapat perhatian di halaman Google. Wahh tak kusangka walaupun blog ini beralamatkan blogspot.com, namun kekuatan keyword Contest Eyriqazz vs Denaihati memang tidak dinafikan hebatnya.

Rupanya betul la blog yang guna blogspot mempunyai kelebihan tersendiri untuk memenangi contest yang berkait dengan teknik SEO ni. Sumbe : Di sini. Terdetik dihati bilakah entri pondok kecil akan jadi macam ni. Hehe. Tak apa la. Rezeki kalau dah ditakdirkan untuk aku, tak kan kemana kan. Yang penting doa selalu supaya berjaya menguasai teknik SEO ni.

Contest Eyriqazz vs Denaihati – Blog Earncent Buat Novel

Haha. Aku teruja betul dengan Encik Titan ni. Maklumla kan, dari Contest Eyriqazz vs Denaihati, dia boleh pula membuat entri seakan-akan novel. Siap ada part lagi tu. Memang terbaik la pemikiran Encik Titan ni. Aku sendiri tak tercapai akal untuk memikirkan ideal. Dia senang-senang jer mengarang. Hehe.

Giveaway JebengOtai ditaja oleh Earncent.com, Sjiehan, Puan BeeNurmisnan, KartikelAkhiyyBudak FeldaCik Tom, Hati PuteraShaharil, PapaMifz, Bumilangkawi.com dan Langkawihomestay.net

Sukarnya Menambat Hati Google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Mencari tips untuk menambat hati Google supaya blog Pondok Kecil berada pada page yang pertama amatlah susah. Bagi aku yang kekurangan ilmu berkaitan dengan perkara ni, secara tidak langsung telah membantut sedikit semangat untuk terus berusaha. Berbekalkan keyword Pondok Kecil, entah halaman mana la Pondok Kecil berada sekarang. Sukarnya menambat hati google.

Berbagai tips dan panduan telah aku cuba. Namun hasil tetap sama. Tiada sebarang perubahan yang Pondok Kecil tunjukkan. Tak apa lah. Ada kot silap kat mana-mana yang aku belum jumpa. Mungkin aku kekurangan masa untuk buat semua ni. Aku terus memujuk hati supaya terus berkarya dalam Pondok Kecil ini. Aku tak mahu suasana pondok kecil terus suram dan tidak seceria mentari pagi.

Kerana mereka yang melawat Pondok Kecil mungkin mengharapkan sesuatu. Mungkin keceriaan, mungkin kegembiraan, mungkin kesedihan dan mungkin jua infomasi. Usia juga menjadi penghalang sekarang ni. Usia Pondok Kecil masih belum matang untuk berada di halaman pertama Google.

Tak sama dengan blog lama aku dulu. Hari ni buat, esok lusa terus boleh tengok dalam halaman google. Bila taip keyword pictb (blog lama), terus keluar pada page pertama google. Maybe ada kelebihan dan kekurangan masing2 yang aku belum jumpa. Buat masa ni, teruskan menulis dan cuba untuk hasilkan entri yang tidak membosankan pembaca disamping belajar bagaimana cara untuk meningkatkan traffic Pondok Kecil.

Sambil-sambil duk selongkar blog Denaihati, tetiba aku baca entri yang bertajuk Takut Untuk Berjaya. Entri ni sedikit sebanyak telah memulih semangat aku di mana satu perkara yang aku dapat, ” Kegagalan adalah sebahagian dari kehidupan untuk menuju kejayaan yang lebih hebat.”

p/s : Korang ada tips tak untuk meningkatkan traffic blog?