Tag Archives: kaspersky

Antara Mak Cik Monopos & Anak Dara

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Antara Mak Cik Monopos & Anak Dara, mana menjadi pilihan utama? Kadang-kadang kita sendiri pernah tersilap buat pilihan kan? Nak pilih anak dara, tetiba mak cik monopos yang tersengih di depan mata. Mungkinkah mata tersalah buat pilihan atau hati kita yang sememangnya dah mati.

Banyak cerita yang ingin di kongsi berkenaan dengan tersalah buat pilihan ni. Bukan niat dihati nak sakitkan hati sesiapa cuma mahu memberi peringatan dan garis panduan kepada mereka yang belum mengalami. Namun betapa sukarnya nak diluahkan kot nanti ada yang terasa hati.

Baik-baik kan jatuh nanti

Continue reading

Tahukah Anda?

Berdasarkan pemerhatian aku menunjukkan bahawa bilangan komputer Jabatan yang diserang virus untuk tempoh 5 bulan pertama amatlah tinggi. Berbanding dengan kerosakan lain seperti Windows Corrupted, No Display (Not Boot), Hard Disk Failure Boot dan sebagainya. Pemerhatian aku juga menunjukkan bahawa, komputer yang diserang virus lebih cendorong untuk mengalami kerosakan lain seperti Windows Corrupted, Windows Always Restarting, Windows Run To Slow, Icon Desktop Missing, Windows Hybernate dan sebagainya.

Dan apabila semua ni berlaku disebabkan virus, memang menyampah apabila nak dibaiki. Kurang-kurang mengambil masa 3-4 jam untuk scan and clean virus tersebut. Ada cara yang cepat tapi keberkesanannya kurang la. Sedangkan hakikatnya semua orang tahu betapa pentingnya mencegah jangkitan virus ni.

Tapi kenapa ada segelintir manusia yang mengambil sikap acuh tak acuh dalam menangani masalah ni? Cuma satu jer sebabnya. Ini harta kerajaan. Apabila rosak, ada orang yang akan baikinya. Dan yang paling penting, bila komputer rosak, tak payah nak buat kerja. Aduss alasan macam ni memang terbaik dan sangat kacak!!! Korang memang best tak payah buat kerja. Kesian la pada juruteknik-juruteknik sekalian. Diorang lagi pening bila selesaikan masalah korang.

Sudah beberapakali pesanan ringkas dibuat. Antaranya :-

  1. Scan dahulu pendrive sebelum digunakan pada komputer. Sekarang Kaspersky dan boleh buat autoscan. Gunala kelebihan yang sudah kita perolehi tu sebaiknya.
  2. Buat folder autorun.inf dalam kandungan pendrive. Langkah ni boleh mencegah virus autorun daripada memasuki pendrive.
  3. Jangan sesekali gunapakai pendrive pada komputer yang telah dijangkiti virus.

Virus kian pesat membangun selaras dengan peredaran teknologi hari ini. Kita tidak boleh dan tidak mampu untuk menghalang virus daripada menyerang komputer kita. Sebaliknya kita hanya mampu mencegah sahaja. Kita bukan programer untuk mengubah kod virus jahat menjadi virus baik.

Kalau kita baca dan cari maklumat dalam internet, banyak sumber-sumber boleh kita jadikan rujukan bila menghadapi situasi macam ni. Tapi kenapa kita tidak manfaatkan kelebihan yang kita ada? Kenapa kita lebih suka menghabiskan masa free dengan bermain Poker di internet? Bermain game online? BerFacebook? Adakah itu semua bidang kerja kita?

p/s : Tepuk dada tanya la selera. Apa yang baik dalam entri ni korang jadikanlah teladan. Apa yang buruk, jadikan sempadan. Semoga tahun 2012 ini merupakan tahun yang kacak bagi korang semua.