Tag Archives: objektif 1 gov*net

Apakah Makna Di Sebalik 1 Gov*Net?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ntah kenapa tetiba aku nak share maklumat ni pada korang semua. Minggu ni sibuk dengan hal 1 Gov*Net jer. Sampai aku tak ada masa yang cukup untuk take care pondok kecil aku ni. Kesian-kesian. Bagi mereka yang seangkatan dengan aku, maybe korang dah mengetahui apa yang aku nak ceritakan ni. Tengok tajuk pun dah boleh agak. Hehe. Tak apa la. Aku cerita je dalam ni, pada yang belum mengetahui, baca la sampai habis kalau korang nak tahu.

1 Gov*Net adalah rangkaian bersepadu untuk sektor awam yang terletak di satu pusat bagi menyediakan komunikasi untuk persidangan data, suara dan video untuk semua agensi kerajaan di peringkat negeri persekutuan serta pihak berkuasa tempatan.

Kelmarin satu rombongan Telekom, GITN dan MOA hadir ke pejabat aku untuk membuat lawatan tapak sempena Program 1 Gov*Net. Kat tempat aku kerja ni akan dapat 3 laluan jalur lebar berkapasiti 2Mbps. Laluan ini menggunakan sepenuhnya kabel optik. Satu laluan akan boleh akses Internet, Intranet dan juga aplikasi Eg Net.

Menurut Pegawai GITN yang memberi taklimat kelmarin, line ini boleh dipecahkan dan dibahagikan mengikut kehendak pengguna. Contoh :-

Laluan untuk penggunaan Internet : 40%
Laluan untuk penggunaan Aplikasi Eg Net : 60%

Kelebihannya apabila buat pembahagian macam ni, laluan yang mempunyai penggunaan yang banyak akan diberi keutamaan. Contoh yang Pegawai tu bagi “Senang nak faham macam ni la. Sekiranya satu jalan tu dilalui oleh Ambulans yang sedang dalam kecemasan, penggunaan jalan raya yang lain terpaksa memberi laluan”.

Objektif 1 Gov*Net adalah :-

1. Untuk menubuhkan satu Kerajaan Rangkaian Telekomunikasi Bersepadu yang selamat dan boleh dipercayai untuk semua agensi-agensi Kerajaan.
2. Untuk menyokong pelbagai perkhidmatan komunikasi termasuk komunikasi untuk persidangan data, suara dan video.

p/s : Kalau ada terkurang pasal maklumat 1Gov*Net ni, harap kongsi la dekat ruangan komen dibawah. Mana tahu, apa yang aku tak tahu, korang tahu. Kan???