Tag Archives: rakan blogger pondok kecil

Review Buku ‘ Blog + Google Adsense = Duit ‘

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Alhamdulillah akhirnya sempat juga aku menulis Review Buku Blog + Google Adsense = Duit, yang dinanti-nanti oleh rakan blogger sekalian. Berbanyak terima kasih aku ucapkan kepada Muaz Fariz pemilik blog muazfaris dot com kerana sudi menganjurkan contest dengan memberi hadiah penghargaan yang sangat bernilai. Kemenangan contest Muaz memberikan aku ilmu berkenaan dengan Google Adsense. Memang banyak ilmu berkenaan Google Adsense kalau dicari dalam internet. Tapi kesahihannya belum pasti lagi. Tambahan pula aku ni jenis malas nak mencari. Dengan adanya buku ini, sedikit sebanyak telah memberi aku gambaran keseluruhan berkenaan dengan Google Adsense. Walaupun belum sempat untuk menghabiskan pada mukasurat yang terakhir, namum malam ini aku cuba juga habiskan semata-mata nak kongsi dengan rakan blogger sekalian. Bak kata sweetkurma dot com, berkongsi itu indah.

Buku Blog + Google Adsense = Duit hasil karya Mohd Shamsuriyadi pemilik kepada shamsuriyadi dot com, sangat mudah untuk difahami. Gaya penulisan yang santai dan tidak menggunakan ayat yang sukar difahami, menjadikan aku tertarik untuk membacanya. Walaupun hakikatnya aku sorang yang malas membaca. Itu pasal la Sejarah aku tak pernah nak dapat A. Kalau dapat pun sekadar cukup-cukup makan sahaja. Buku Blog + Google Adsense = Duit mengandungi 10 bab kesemunya dan mempunyai 110 muka surat tidak termasuk kulit. Dalam entri ini, atau entri akan datang, aku akan ceritakan kesemunya dari bab satu sehinggalah bab yang terakhir, bab 10.

Continue reading

Akibat Raya Sakan, Ranking Alexa Dah Jatuh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Alhamdulillah musim raya dah habis. Dalam kamus hidup aku, masa yang diperuntukkan untuk menyambut hari raya adalah seminggu sahaja. Banyak kenangan dan pengalaman manis mesti aku bukukan dalam diari hidup aku. Kemeriahan menyambut Aidilfitri bersama kedua-dua keluarga disambut dengan meriah sekali. Alhamdullillah dipanjangkan umur untuk merasa semua ini.

Dalam kegembiraan menyambut hari raya, tetiba hidup aku diselitkan dengan sedikit perasaan hiba. Akibat kurangnya perhatian pada pondok kecil menyebabkan ranking Alexa jatuh ke tahap yang membanggakan mendukacitakan. Asam garam kehidupan. Ada kalanya kita sedih, adakalanya kita gembira.

Bak kata pepatah, gembira berpada-pada, sedih jangan sekali. Hehe. Harapnya pakcik Alexa tak benci la pada pondok kecil ni. Sebut jer perkataan benci ni aku teringat akan satu cerita rakan blogger ni. Dalam entrinya yang bertajuk Pakcik Alexa Dah Benci Aku. Emm dalam entri ni banyak juga ilmu yang aku dapat sebabnya ada beberapa jurus yang diceritakan.

Continue reading

Hari Raya Hari Untuk Bermaaf-Maafan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Macam mana hari raya rakan blogger sekalian? Adakah meriah? Adakah Suram? Adakah penuh dengan kejutan? Walau apa-apa pun suasana yang berlaku di hari raya ini, aku harap korang semua berbahagia meraikan hari yang mulia ini bersama keluarga dan sanak saudara tercinta.

Sinonim dengan hari raya adalah hari untuk kita bermaaf-maafan di antara satu sama lain. Andai ada kelukaan yang terpahat dihati, ubatilah ia dengan satu kemaafan. Hanya memaafkan kesalahan orang lain sahaja yang dapat mengubati hati yang luka. Ibarat kata pujangga, buang yang keruh ambil yang jernih. Tak rugi andai hari yang mulia ini kita sinari dengan perasaan yang gembira dan saling mengukir senyuman sesama kita.

Sumber : Google

Continue reading

Rebung Buluh Sedap Di Makan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Petang tadi balik dari kerja aku telah pergi mencari rebung buluh. Ini adalah kali kedua aku makan rebung buluh. Sehayat hidup aku, bulan puasa ni baru dapat merasa. Ternyata sangat sedap bila dijadikan ulam dan di cicah dengan budu. Membangkit selera betul berbuka petang tadi.

Haa Dah Jumpa Rebung Buluh

Korek dulu tanah biar rebung tadi dapat dipotong pada bahagian paling bawah.

Continue reading

Cara Membuat Sitemap Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Entri ni dibuat khas untuk menolong rakan blogger yang dalam kelemasan. Haha. Berikutan pada entri aku yang lepas bertajuk Berjaya Buat Sitemap, mungkin sangat sukar untuk difahami. So, aku permudahkan dengan menyelit beberapa gambar cara-cara membuatnya.

Mungkin dengan cara ini aku dapat membantu rakan blogger sorang ni. Diharap blog Ica’s Corner, dapatlah buat sitemap lepas baca entri ni. Aku tolong sekadar yang termampu jer. Dan kalau masih tak berjaya jugak, aku harap Ica tanya la pada rakan blogger yang lain pula yer. Kalau nak lagi senang, create satu user administrator untuk aku login dalam wordpress Ica tu.

Let started. Huhu.

1. Login dalam wordpress blog. Pergi kepada plugin > search > PS Auto Sitemap.

Ps Auto Sitemap dah dijumpai

Continue reading