Tag Archives: rakan blogger

Blog Review : 1 Hari 1 Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Entri ringkas dan padat jer ni. Haha. Terbaca entri blog rakan blogger, hatiputera yang bertajuk Blog Review di blog sop.name.my. Asalnya memang aku tak faham apakah yang disertai oleh rakan blogger hatiputera ni. Last2 masuk dekat blog tuan punya pun masih juga tak faham. Baca beberapa komen dan melawat beberapa link blog yang terdapat pada komen blog Sop, baru la faham. Aduss..

Untung badan kalau ada orang nak review blog kita kan. Sekurang-kurangnya dapat juga kita perbaiki setiap kelemahan yang terdapat dalam blog kita nanti. Rakan blogger, jom join sekaki. Macam mana nak join?

Caranya senang jer.

1. Buat 1 entry bertajuk “Blog Review di blog sop.name.my

2. Masukkan banner Blog Review: 1 Hari 1 Blog pada entry tersebut

3. Sertakan link entry ini pada banner atau entry

4. Tinggalkan URL entry anda di ruangan komen.

 

Pondok Kecil Perlukan Pertolongan Rakan Blogger

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Minta perhatian semua rakan blogger. Aku nak mintak tolong korang semua berkenaan dengan masalah aku ni. Masalah ni dah beberapa hari aku cuba untuk selesaikan. Akhirnya jalan buntu yang aku jumpa. So, aku nak try la mintak pertolongan korang semua berkenaan dengan masalah aku ni. Harap ada yang sudi membantu. Aku tahu korang semua baik hati, pandai dan blog korang semua kebanyakannya mempunyai Page FB.

Masalah aku sekarang, aku tak boleh nak LIKE page FB rakan blogger Pondok Kecil. Tak tau silap kat mana, dan tak tahu salah siapa. Hehe. Seingat aku, Page FB untuk Blog Anarm berjaya aku klik LIKE. Maybe lain blog, lain setting Page FBnya. Aku tak mahir mana bab-bab macam ni. Aku tak nak rugikan masa untuk mencari jalan penyelesaian yang aku rasa ntah bila akan settle. So, aku gunakan lah khidmat rakan blogger semua.

Aku tahu zaman sekarang sukar untuk mendapatkan service percuma. Tandas awam pun kena bayar. Dah naik harga pulak tu. Itu pun ada yang mengungkit tak puas hati. Dah la tak ada kesedaran sivik tentang tatacara penggunaan tandas awam ni. Bagi je la duit tu sebagai tanda penghargaan untuk pemilik tandas mencuci saki baki yang kita tinggal. Haiya itu pun nak jadikan isu ke?

Tapi aku tahu korang semua baik hati kan. Sanggup menolong orang dalam kesusahan. Hehe. Ok, berbalik kepada masalah aku ni. Aku ada buat page untuk Pondok Kecil. Maklumlakan baru nak berjinak-jinak dengan laman sosial ni. Emm jom bercerita sambil layan gambar ni.

Lepas jer dah sign in ke page FB Pondok Kecil, aku biasa jugak tunggu sampai setengah jam. Tapi tak ada apa-apa perubahan yang berlaku. Akhirnya aku tekan jer butang “x” tu. Senang.

Bukan Page FB Keluarga Mifzal Arsyad saja yang tak boleh nak LIKE, tapi facebook rakan blogger lain tetap hadapi masalah yang sama. Seperti FB Puanbee, FB Suri, FB Izzuddin Fauzi, FB Jebeng Otai, FB Teh Ramuan, FB Bardboo, FB Cik Tom dan lain-lain rakan blogger lagi.

p/s : Harap ada yang sudi membantu dan memberi sedikit sebanyak panduan. Sambil-sambil tu bagi merka yang belum LIKE FB Pondok Kecil, sila-sila kan lah. Tambahkan kenalan demi mengeratkan silaturahim. Tak salah kan.

Dilema – Kerja Lama Vs Kerja Baru Last Part

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Buntu fikiran untuk mencari jalan penyelesaian bagi sesuatu perkara adalah satu cabang dugaan dalam setiap kehidupan. Andai tersalah buat pilihan, diri sendiri jua yang akan merasa. Bebanan yang ditanggung berkemungkinan besar sukar untuk dilepaskan begitu sahaja. Syukur aku diberi dugaan sebegini kerana pengalaman adalah satu nilai yang amat bermakna.

Sumber : Google

Setelah beberapa hari aku memikirkannya, aku telah membuat keputusan dan keputusan yang aku buat ni insyaAllah tidak akan mengecewakan hidup aku dan tidak ada penyesalan yang akan berlaku. Apa-apa pun yang akan terjadi lepas ni, aku redha sahaja. Kerana aku hanya mampu merancang dan tuhan yang akan menentukan. Untuk mendapat keputusan ni, aku telah membuat sedikit perbandingan. Hasilnya seperti dibawah:-

Perbandingan Kerja Lama Vs Kerja Baru

Aku telah memilih untuk kerja ditempat lama. Ntah kenapa aku buat keputusan macam ni. Hehe. Maybe aku pilih kerja lama sebab aku suka dengan suasana kerja kot. Bebas dan tidak terikat sangat. Aku tak suka kerja yang terikat melainkan kerja tu berstatuskan tetap dan aku tengah menganggur. Hehe.

Terima kasih juga aku ucapkan kepada mereka yang telah sama-sama bagi pendapat dan cadangan. Tidak terlupa juga rakan blogger. Terima kasih banyak-banyak. Korang memang terbaik lah. Tidak sia-sia aku ada rakan blogger. Tuhan sahaja mampu membalas jasa korang semua. Terima kasih. Aku sangat-sangat terharu.

Terima Kasih Kepada Mereka Yang Membantu

p/s : Apa pendapat korang?