Tag Archives: ranking alexa pondok kecil

Ranking Alexa Pondok Kecil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ranking Alexa Pondok Kecil sekarang ni semakin teruk. Itulah kata-kata yang sopan yang dapat diluahkan. Diawal penubuhan blog Pondok Kecil, ranking Alexa tidak seteruk sekarang. Kenangan dulu, jika di imbau kembali pastinya mengukir senyuman dibibir. Menenangkan hati yang semakin bercelaru. Kusut dan masai dengan seribu satu perkara.

artikel yang santai

Ranking Alexa suatu masa dahulu…

Continue reading

Adakah Ini Artikel Yang Santai?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Entah kenapa malam ni aku rasa nak karang artikel macam ni. Sempena bulan Ramadan ini, kadang kala seronok juga kongsikan artikel yang santai macam ni. Mungkin artikel ini bakal mendapat perhatian seluruh rakyat Malaysia khasnya pengguna perkhidmatan internet di seluruh dunia. Tinggi harapan aku. Besar impian aku. Memandangkan kekasih hati Alexa mungkin sedang merajuk sakan, makanya aku terpaksa lakukan sesuatu.

artikel yang santai

Continue reading

Jom Kenali ejoeSolutions

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Artikel kali ini adalah berkenaan dengan laman web ejoeSolutions yang mana pemiliknya adalah kenalan aku sejak 3 tahun yang lepas. Aku kenal dengan pemilik laman web ejoesolutions pun atas urusan kerja pejabat. Kalau bukan kerana urusan kerja pejabat, tak kan kenal dah dengan pemilik laman web ni. Huhu.

ejoeSolutions

Siapa ejoeSolutions?

Continue reading

Akibat Raya Sakan, Ranking Alexa Dah Jatuh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Alhamdulillah musim raya dah habis. Dalam kamus hidup aku, masa yang diperuntukkan untuk menyambut hari raya adalah seminggu sahaja. Banyak kenangan dan pengalaman manis mesti aku bukukan dalam diari hidup aku. Kemeriahan menyambut Aidilfitri bersama kedua-dua keluarga disambut dengan meriah sekali. Alhamdullillah dipanjangkan umur untuk merasa semua ini.

Dalam kegembiraan menyambut hari raya, tetiba hidup aku diselitkan dengan sedikit perasaan hiba. Akibat kurangnya perhatian pada pondok kecil menyebabkan ranking Alexa jatuh ke tahap yang membanggakan mendukacitakan. Asam garam kehidupan. Ada kalanya kita sedih, adakalanya kita gembira.

Bak kata pepatah, gembira berpada-pada, sedih jangan sekali. Hehe. Harapnya pakcik Alexa tak benci la pada pondok kecil ni. Sebut jer perkataan benci ni aku teringat akan satu cerita rakan blogger ni. Dalam entrinya yang bertajuk Pakcik Alexa Dah Benci Aku. Emm dalam entri ni banyak juga ilmu yang aku dapat sebabnya ada beberapa jurus yang diceritakan.

Continue reading

Blog Ciktom.com

Aku, Cik Tom dan Alexa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Blog Ciktom.comEntri ni ditulis bagi melayakkan Pondok Kecil untuk menyertai satu contest / giveaway yang dianjurkan oleh Cik Tom – Gadis Tomato sempena ulang tahun perkahwinan blog beliau. Macam biasa la semangat Pondok Kecil untuk menyertai contest memang tidak dinafikan. Sertai contest ini juga adalah satu cabang untuk mengeratkan silaturahim sesama rakan blogger.

Syarat untuk memasuki giveaway Cik Tom ni adalah :-

1. Wajib buat satu post entri berkaitan giveaways ini untuk melayakkan penyertaan anda. Tajuk entri adalah bebas.

Dah buat dah. Seperti perenggan diatas.

2. Dalam entri, sila nyatakan dari mana permulaan korang kenal blog ciktom samaada blogwalking, google search, first time kenal untuk join giveaways ataupun mana2 je.

Ok. Permulaan aku kenal blog Cik Tom adalah melalui blogwalking ke dalam blog rakan blogger yang lain. Seingatan aku blog puanbee. Tapi aku lupa dah dimana kah entri blog puanbee yang boleh membawa aku kepada blog Cik Tom. Semasa aku galok gatal buat blog dulu, aku tak terfikir pun yang aku akan terjebak ke dalam blog Cik Tom seperti mana hari ini.

Dulu aku tak tahu pun ada orang yang suka sangat akan tomato sampai boleh buat nama blog “Cik Tom” singkatan dari Tomato. Memang kreatif. Aku ingatkan kegemaran dan persepsi orang pada tomato sekadar pada makanan sahaja. Tapi Cik Tom lain sikit. Hehe.

Ntah kenapa Cik Tom suka sangat akan tomato. Menda seakan bulat, color merah dan hijau. Apa yang menarik ekk?? Haha. Maybe untuk kesihatan kot. Apa-apa je la Cik Tom asalkan Cik Tom bahagia. Disamping tomato kegemarannya, Cik Tom juga ada menyimpan satu perasaan. Perasaan cinta pada si cilik bewarna keemasan.

Rasa tertarik juga untuk mempunyai minat seperti Cik Tom. Dan bila aku baca entri yang bertajuk Cik Tom Pilih Emas Sebagai Simpanan Masa Depan, makin kuat perasaan aku untuk jatuh cinta pada si cilik bewarna keemasan itu. No money no talk la bab ni. Hehe.

Agak lama juga untuk aku setia dengan blog Cik Tom. Sampai lah satu masa bila timbulnya contest Eyriqazz Vs Denaihati, aku dah mula terkenan akan blog Cik Tom. Terkenan kerana di saat itu, blog Cik Tom berada pada ranking pertama page Google. Selepas itu, aku terus follow blog Cik Tom.

Ditambah pula dengan keperihatinan Cik Tom berkenaan dengan komen beliau di makan spam, makin kuat la deria aku untuk terus melekat pada setiap paparan entri blog Cik Tom.

Cik Tom, terima kasih yer

Sape tak terharu kan. Bila blog picisan macam ni ada juga orang yang ambil peduli kan. Hehe. Lagi terharu bila ramai yang sudi melawat dan tinggalkan komen mereka di setiap entri Pondok Kecil. Terima kasih. Korang semua memang terbaik!!! Alamak, air apa yang menitik di keyboard ni??? Ha??? Air mata aku??? Terharu giler rasa bila cerita bab2 dihargai ni.

Dah-dah tak nak sedih-sedih. Kan suram pulak contest ni. Hehe.

3. Nyatakan artikel mana yang korang rasa terbaik di blog korang sendiri berserta link dan sebab kenapa korang suka artikel tersebut. Korang buat entri santai2 promosi blog korang ye.

Ok. Bahagian ni yang aku suka ni. Sebabnya aku boleh melalut apa sahaja dan tak ada kaitan dengan privasi orang lain. Hehe. Sebanyak-banyak entri dalam Pondok Kecil, entri yang bertajuk Pondok Kecil Seusia 63 Hari telah bertakhta di hati aku. Dengan usia yang masih muda remaja, banyak yang telah aku pelajari. Orang kata umur baru masuk pra sekolah, tapi skop belajar dah masuk SPM. Haha. Bab-bab SEO, aku masih gagal lagi. Tak apa la. Lain tahun aku belaja lagi yer.

Dalam entri pilihan aku ni, aku suka tengok graf peningkatan traffic, yang tak mampu aku aku tafsirkan. Kenapa naik mengejut sampai macam tu sekali. Tapi masa turun, dia buat gaya cat walk pulak. Haiya. Stress jugak aku tengok. Rasa nak masuk dalam laptop, nak tarik jer graf tu biar traffic sentiasa tinggi.

Traffic Pondok Kecil

Kenangan ni. Kurang-kurang aku ada bukti yang boleh dibangga-banggakan. Sampai saat entri ni ditulis, aku masih lagi tak mampu mencari punca kenapa boleh terjadi macam ni. Mungkin ini perkara biasa dalam arena blogging. Tapi bagi aku, ini dah dikira sebagai perkara luar biasa.

Dengan usia yang masih mentah lagi, aku amat tertarik dengan ranking Alexa Pondok Kecil. Setiap minggu menunjukkan angka penurunan jer. Dan ini sekaligus membuatkan hati aku bertambah sayang pada themes ni. Takut juga sebenarnya untuk tukar themes. Kan tak pasal-pasal ranking Alexa naik 500k balik sama sewaktu mula-mula aku daftar akaun Alexa.

Aku dah la tak pandai bab-bab edit themes ni. Kan jadi perkara yang tak di ingini naya aku. Baru la tidur tak lena, makan tak kenyang, mandi tak basah. Adoiii pening-pening.

4. Tidak dibenarkan guna blog contest. Entri mesti dibuat di blog utama.

Iya Cik Tom. Blog Pondok Kecil blog utama. ada segala bagai cerita. Sukan ada, makanan orang kampung ada, ikan bakar ada, hal-hal keluarga pun ada, hal komputer sikit-sikit, perumpamaan peribahasa jarang-jarang, teknologi kadang-kadang dan banyak lagi la Cik Tom.

5. Tarikh tutup giveaway ialah 31 Ogos 2012 dan mungkin lagi awal bergantung pada budi bicara cik tom.

Haha. Saat entri ni di tulis, tinggal 12 hari jer lagi. Nasib sempat buat karangan. Kalau tak kena reject dah. Tak merasa la backlink free. Haha. 

Kalau di ikutkan banyak lagi masa sebelum tibanya tarikh tu. Bagi mereka yang belum join, masih sempat lagi untuk mencari ideal yang kreatif-kreatif. Harap-harap dapat la backlink free. Kan Cik Tom? Hehe.

Akhir sekali,

Setiap penyertaan perlu masukkan di akhir artikel; “Artikel ini penyertaan bagi giveaway Cik Tom ditaja oleh JebengOtai, Papa Mifz, Amna, Kak MahhDania Eryati, Onlajer, NazriHatiputera, EielaRina Avail, Akhiyy, HafizulPuanbee dan KeretaHitam.”