Tag Archives: SEO

Contest SEO Eridy

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Contest SEO Eridy. Kelmarin dapat berita seorang rakan blogger telah menganjurkan contest SEO yang bertajuk Contest SEO Eridy. Dan hari ni, aku nekad untuk mencari luang masa agar dapat menerbitkan artikel contest sepertimana yang dikehendaki oleh pihak penganjur. Sebenarnya dah lama Pondok Kecil tidak menyertai contest SEO. Rasa rindu pula nak masuk pertandingan yang mana melibatkan kemahiran dalam menawan laman Search Engine Optimization.

misi dalam contest SEO eridyWahhh… Sejak bila aku jadi Renjer ni???

Continue reading

Contest Review Klinik Cinta

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ni aku nak kongsikan dengan korang semua berkenaan dengan satu contest yang sedang hangat berlangsung sekarang ni. Contest yang diberi nama Contest Review Klinik Cinta menawarkan hadiah yang sangat lumayan. Hanya dengan menaip sebuah artikel berkenaan dengan penambahbaikan laman Klinik Cinta, anda berpeluang untuk membawa wang tunai bernilai ratusan ringgit Malaysia. Hadiah yang ditawarkan itu mampu dimiliki oleh kita semua.

contest review klinik cinta Continue reading

Teknik SEO Yang Betul

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Tahukah anda apa itu SEO? SEO adalah ringkasan daripada Search Engine Optimization.  Ia merupakan proses untuk mengoptimumkan blog bagi mendapatkan kedudukan yang terbaik di enjin carian seperti Google, Yahoo, Bing dan sebagainya lagi. Dengan bantuan SEO, enjin carian lebih senang untuk mengenalpasti kata kunci yang kita gunakan dalam setiap artikel blog. Secara logiknya, tak semua manusia berjaya menguasai teknik SEO dengan baik. Pandai menggunakan kata kunci tertentu untuk menawan enjin carian adalah sesuatu yang sukar.

teknik seo yang betul

Kredit : Google Images

Continue reading

Produk Atau Perkhidmatan Yang Di Ingini Daripada Eizil Network

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sambungan daripada tugasan ketiga untuk contest Eizil, artikel berkaitan produk atau perkhidmatan (percuma atau berbayar) yang anda inginkan daripada Eizil Network mestilah ditulis dalam entri yang berlainan dengan entri cadangan dan kritikan. Mungkin ini adalah salah satu hadiah yang bakal diberikan kepada pemenang. Hehe. Aku cuma meneka sahaja dan yang lebih mengetahuinya adalah saudara Eizil sendiri. Namun apapun tanggapan aku, entri untuk tugasan ketiga ini mesti dan perlu disiapkan.

Produk Percuma Yang Di Ingini

Produk yang aku inginkan daripada Eizil Network adalah produk keselamatan. Sejujurnya hal yang berkaitan keselamatan blog pondok kecil masih belum mampu untuk dikuasai dengan sempurna. Setakat ini, apa yang aku tahu tentang keselamatan blog hanyalah tapisan di ruangan komen sahaja iaitu anti spam. Dan keselamatan lain yang berkaitan, aku tak pernah nak ambil tahu. Kepada pembaca yang mahir dengan ilmu hacker, jangan nak coba-coba menggoda laman blog pondok kecil yer. Kan haru biru kehidupan aku pula.

Continue reading

Sukarnya Menambat Hati Google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Mencari tips untuk menambat hati Google supaya blog Pondok Kecil berada pada page yang pertama amatlah susah. Bagi aku yang kekurangan ilmu berkaitan dengan perkara ni, secara tidak langsung telah membantut sedikit semangat untuk terus berusaha. Berbekalkan keyword Pondok Kecil, entah halaman mana la Pondok Kecil berada sekarang. Sukarnya menambat hati google.

Berbagai tips dan panduan telah aku cuba. Namun hasil tetap sama. Tiada sebarang perubahan yang Pondok Kecil tunjukkan. Tak apa lah. Ada kot silap kat mana-mana yang aku belum jumpa. Mungkin aku kekurangan masa untuk buat semua ni. Aku terus memujuk hati supaya terus berkarya dalam Pondok Kecil ini. Aku tak mahu suasana pondok kecil terus suram dan tidak seceria mentari pagi.

Kerana mereka yang melawat Pondok Kecil mungkin mengharapkan sesuatu. Mungkin keceriaan, mungkin kegembiraan, mungkin kesedihan dan mungkin jua infomasi. Usia juga menjadi penghalang sekarang ni. Usia Pondok Kecil masih belum matang untuk berada di halaman pertama Google.

Tak sama dengan blog lama aku dulu. Hari ni buat, esok lusa terus boleh tengok dalam halaman google. Bila taip keyword pictb (blog lama), terus keluar pada page pertama google. Maybe ada kelebihan dan kekurangan masing2 yang aku belum jumpa. Buat masa ni, teruskan menulis dan cuba untuk hasilkan entri yang tidak membosankan pembaca disamping belajar bagaimana cara untuk meningkatkan traffic Pondok Kecil.

Sambil-sambil duk selongkar blog Denaihati, tetiba aku baca entri yang bertajuk Takut Untuk Berjaya. Entri ni sedikit sebanyak telah memulih semangat aku di mana satu perkara yang aku dapat, ” Kegagalan adalah sebahagian dari kehidupan untuk menuju kejayaan yang lebih hebat.”

p/s : Korang ada tips tak untuk meningkatkan traffic blog?