Tag Archives: tips membeli rack

Mencari Semangat @ Pantai Bukit Keluang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Mencari semangat menulis blog @ Pantai Bukit Keluang. Sebelum aku meneruskan cerita ni, aku nak ucapkan tahniah kepada mereka yang berjaya mendapatkan pagerank Google. Semoga dengan penganugerahan ini, semakin bersemangat jiwa korang semua untuk terus berkarya dalam arena blogging. Pondok kecil belum ada rezeki lagi nak dapatkan PR3 ni. InsyaAllah di lain masa, akan berusaha untuk mendapatkan PR3 ni. Oleh yang demikian, aku cuba mempelajari beberapa tips untuk meningkatkan pagerank. Bagi mereka yang belum berjaya menambat hati Google, boleh la pelajari dan amalkan tips yang berkaitan dengan pagerank ini.

Sebenarnya aku cuba mencari idea dan semangat untuk mula menulis seperti biasa. Aku rasa semangat aku telah pudar kerana banyak sangat mencari idea dan mengerahkan minda dalam menyiapkan artikel contest yang aku sertai. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar walaupun terdapat beberapa dugaan yang datang menguji kesabaran. Musim cuti sekolah tiba lagi. Dan macam biasa aku akan menjadi master mama untuk tempoh 3 minggu kerana isteri mempunyai urusan kerja sempena musim cuti ni. Beginilah pengorbanan seorang suami yang mithali.

Continue reading

1 Gov*Net – Harapan Kian Bersinar

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sudah lama rasanya pejabat aku sunyi dari kunjungan pihak Telekom dan GITN. Terasa rindu sangat pada kunjungan korang. Kali terakhir korang datang melawat dua minggu sebelum akhirnya bulan Mei. Aku dah tak sabar dengan kehadiran seterusnya pihak kalian ke tempat aku. Dan pastinya kunjungan kalian kali ini akan membawa khabar gembira untuk warga pejabat aku khasnya.

Rack 24U yang ditempah dari Mutiaracom dan minggu ni baru sampai. Tapi tak pasti pula pembekal nak hantar hari apa. Ikut jadual hari Ahad @ Isnin. Local Order sudah di proses. Tak sabar rasanya untuk melihat perkakasan yang baru tu. Termasuk dengan Surge Protector dan Uninterrupted Power Supply . Mungkin ramai yang belum mengetahui apakah yang dimaksudkan dengan Surge Protector. Awalnya aku juga tidak mengetahui apa itu Surge Protector. Nama pun pelik dah.

Sumber : Emel dari Pegawai MOA

Puas juga aku mencari informasi berkenaan dengan alat ni. Tapi ramai yang kata, Surge Protector ni fungsi dia lebih kurang dengan alat litar pintas. Aku tak percaya sebenarnya. Dan aku dapat contact in charge yang bekerja dengan syarikat membuat rack tersebut. Betu la Surge Protector tu lebih kurang sama dengan alat litar pintas. Emm baru aku faham. Nama panggilan lain, tapi fungsi sama jer.

Sumber : Emel dari Pegawai MOA

Mesti lepas ni masalah berkaitan dengan internet slow dapat dibanteras 100%. Hehe. Hari ke hari Dunia Teknologi kian pesat membangun. Mujur la aku dapat merasai semua ni. Dalam proses aku untuk mendapatkan perkakasan rack 24U ni, ada beberapa perkara yang perlu aku pastikan. Antaranya:-

1. Rack yang dicari mestilah memenuhi piawaian dan spesifikasi yang telah ditetapkan oleh pihak GITN, MAMPU dan MOA.
2. Rack juga mestilah banyak lubang-lubang kecil supaya mudah untuk udara masuk dan keluar. Ini sekaligus dapat mengurangkan kepanasan perkakasan dalaman di samping kipas pada rack yang 24 jam kena berfungsi.
3. Buat bilik kecil dan hendaklah disediakan satu alat penghawa dingin.
4. Rack yang akan disambungkan kepada bekalan kuasa 250V mestilah mempunyai satu wayar yang akan dibumikan.

p/s : Dengan penuh kesabaran menunggu ketibaan Rack 24U.