Teknik Kiraan GST Microsoft Excel

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Teknik kiraan GST Microsoft Excel…

Ramai yang belum tahu sebenarnya. Ramai juga yang buat-buat tahu. Tetapi bila nak buat kiraan, mula la termenun sana. Termenun sini. Bermula la adegan menggaru kepala yang tak berapa nak gatal tu.

Kan?

gst

Sekadar hiasan : Google images

Teknik Kiraan GST Microsoft Excel

Ok. Menda ni sangat simple. Sangat ringkas sampaikan korang tak payah nak bertungkus lumus untuk belajar dengan mendalam. Hanya tahu perkara asas sahaja, korang dah boleh kira GST dengan Excel.

Apa itu GST?

GST ialah Goods & Service Tax atau dalam bahasa melayu ialah Cukai Barangan & Perkhidmatan.

Apakah tujuan GST?

Tujuan GST ni banyak. Tapi satu jer yang aku faham. Untuk meningkatkan taraf Ekonomi negara. Betul ke tidak itu terpulang kepada pemahaman masing-masing.

Kekadang tu aku rasa macam tak berapa nak yakin aje. Betul ke korang tak pandai nak kira GST dengan Excel???

Tapi tidak mengapa. Aku biarkan teka dan teki itu berlegar-legar di ruang fikiran. Hari ni aku baik hati. Tolong korang kira GST dengan Excel.

Caranya senang aje. Tengok gambar kat bawah ni.

kira GST dengan excel

Senang aje kan? Ke susah???

Contoh kat atas tu adalah kiraan simple aje. Susah juga nak terangkan dalam bentuk penulisan macam mana nak buat akaun khas untuk GST ni.

GST untuk belian, GST untuk jualan, GST tuntut dengan Kastam, semua itu boleh buat dengan Excel. Cuma susah untuk aku terangkan.

Pendek kata, korang tahu asas, korang boleh explore sendiri.

Lagi pun, Microsoft Excel merupakan aplikasi untuk membuat sistem akaun yang ringkas dan paling penting, ia menjimatkan.

sistem dksOh ya. GST pun boleh rekod dalam sistem DKS ni. Jadi, korang tak payah susah-susah nak beli akaun khas untuk buat GST. Apa yang korang perlu tahu ialah cara nak buat buat dan selaraskan akaun GST dengan Sistem yang telah korang beli itu.

Nah ini dia –>> Sistem DKS

Jangan bimbang, korang dah tahu asasnya, korang boleh explore dengan sendiri.

“Menda senang kot. Tak kan tak boleh buat.”

Haha. Senang bagi yang tahu. Susah bagi yang tak tahu.

Ok. Kepada mereka yang masih berangan untuk mendapatkan sistem akaun yang murah, sila klik pautan dibawah ni.

–>> Sistem Akaun Dengan Excel

p/s : Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya.

18 thoughts on “Teknik Kiraan GST Microsoft Excel

    1. hafizul Post author

      Yup…saya ada buatkan juga..tapi untuk rekod sendiri.. maklum aje la.. Len kali senang nak buat bila dah ada pengalaman ni.. Hehe

      Reply
    1. hafizul Post author

      Entah la.. bab GST ni kalau kira sendiri memang seronok.. tapi bila orang tolong kira rasa macam menyampah pun ada..hahaha

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge