Tempias Daripada Contest SEO

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Contest SEO memainkan peranan penting dalam mempromosikan blog. Banyak faktor yang boleh dijadikan alasan untuk membuat contest. Selain daripada mempromosikan blog, contest dibuat untuk mendapatkan sokongan rakan blogger lain berkaitan sesuatu contest yang di sertai. Seperti blog Qash Mere ni. Kadang-kadang pemilik blog buat contest untuk menghargai kesetiaan pembaca dengan menganjurkan contest yang senang dengan harapan untuk mendapatkan lebihan traffic. Penyertaan aku untuk contest SEO seperti contest iphone 5 gadget impian, contest blog popular dan contest 2012 tahunku yang kacak adalah kerana ingin mendalami kemahiran SEO. Tak kan selamanya selesa dengan gelaran “kalah”. Sekali sekala nak juga meraih gelaran ” menang ” untuk contest SEO yang pondok kecil sertai.Contest SEO

Sumber : Google

Dalam mempelajari teknik SEO, banyak kesabaran yang perlu aku titipkan dalam jiwa ni. Dan semua ni mustahil sekiranya memerlukan tempoh masa yang singkat. Kuatkan hati untuk terima apa sahaja yang akan berlaku, mungkin adalah faktor terbaik untuk terus kekal ceria. Begitulah asam garam permainan SEO. Ada masa kita di atas, ada masa kita dibawah. Dan semua itu, ” Take It Easy “. Haha. Dalam bab SEO ni, aku tak nak cerita lebih-lebih. Sebab aku bukan mahir lagi dalam menempuhi selok belok dan liku-liku perjalanan SEO.

Selama contest SEO yang berlangsung, terus terang aku katakan yang emosi aku berada di tahap yang kurang membanggakan. Ada kala hujan adakala mendung dan adakala cerah. Ibaratnya macam tu la. Hebatnya tempias daripada contest SEO yang aku sertai. Dengan penyertaan aku untuk kesemua contest ni, aku boleh tersenyum gembira kerana kekasih hati Alexa menampakkan kedudukan yang agak baik sekaligus menyokong kesemua contest yang aku sertai.

Walaupun emosi sebegitu hadir di halaman pondok kecil, namun aku haruslah bersikap positif untuk memastikan emosi dalam jiwa aku berada dalam keadaan stabil. Perkara yang aku lakukan dikala emosi ” duka ” mengganggu fikiran adalah :-

1. Shutdown Komputer

Aku jauhkan diri daripada mengadap perkara yang boleh menyebabkan emosi terganggu. Biasanya aku akan shut down komputer dan keluar dari ruangan kerja dan menikmati kehijauan alam. Juga melihat gelagat sang angsa sedikit sebanyak membantu merawat emosi ini.

2. Luahkan pada yang tersayang

Luahkan segala duka yang kita rasai dan sekelip mata senyuman akan terukir di bibir. Alhamdulillah, hebatnya kata-kata seorang isteri dalam menenangkan jiwa aku.

3. Tarik nafas sedalam yang boleh

Apabila aku berada dalam situasi yang sedih ataupun tertekan, biasanya teknik ini selalu diamalkan. Tarik nafas dalam-dalam sambil dalam hati berkata-kata ” Semua yang berlaku ada hikmahnya. Allah Maha Besar

4. Geliatkan badan

Geliatkan badan atau melakukan regangan otot badan boleh membantu juga. Buat aksi seperti mengeliat sewaktu bangun tidur dan rasai kenikmatannya.

5. Gelak sorang-sorang

Haha. Ketawa boleh juga membantu dalam merawat emosi. Ingat satu kisah yang lucu yang pernah terjadi dalam hidup dan mulakan gelak ketawa anda. Orang tak kan pelik sekiranya kita gelak ketawa di hadapan komputer kerana orang akan menyangka kita sedang menonton cerita lucu di halaman youtube. Hahaha.

Itu sahaja apa yang dapat aku kongsikan untuk dijadikan panduan buat mereka yang memerlukan. Semoga pondok kecil terus mendapat sokongan yang tak berbelah bagi dari korang semua demi memperkukuhkan lagi halaman pondok kecil di arena blogging. Contest SEO yang disertai iaitu contest iphone 5 gadget impian, contest blog popular dan contest 2012 tahunku yang kacak betul-betul menguji kesabaran.

48 thoughts on “Tempias Daripada Contest SEO

    1. hafizul Post author

      Hehe..sy pun masih dalam proses pembelajaran lagi..dan artikel sy pun masih belum disenarai dalam 10 top gogole..biasanya banyakkan blogwalking dengan link artikel contest tu dibawa bersama..hehe

      Reply
    1. hafizul Post author

      mudah-mudahan mcm tu la bro..tapi sekrang tak leh nk bgi masa rehat sepenuhnya..kena bagi tumpuan sepenuhnya pada blog..mungkin selepas segala ni berakhir sy akan bercuti..hehehe

      Reply
    1. hafizul Post author

      hehe..amboi cun melecun ke cik tom..ni la baiknya bila sentiasa make up kekasih hati tu..haha..tak pasal2 naik saham dia..emm insyaAllah..usaha tangga kejayaan…

      Reply
    1. hafizul Post author

      hehe..terima kasih bro atas nasihat tu..memang tak senang duduk kalau target tak tercapai..memang terasa badan letih sgt sari dua ni..huhu

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge